Monthly Archives : May 2022

procesul depp-heard, mizeria bookzone si creierele noastre prajite pe care doar noi le mai putem salva

Procesul lui Johnny Depp cu fosta sa sotie, Amber Heard marcheaza judecata cu pietre in spatiu public la nivel global. De aici incolo nimic nu va mai fi la fel si toti vom avea de suferit. Cumplit.

In prima faza ni s-a parut interesant, cu suspence, cu acces la informatii despre contracte si dealuri de la Hollywood, unii i-au luat partea lui (are super charisma de aceea e si printre cei mai mari actori ai lumii, pentru ca avem si altii talentati dar nu la fel de faimosi), altii i-au luat partea ei (suntem in epoca in care intelegem in nuante abuzul domestic si stim ca nu mai trebuie sa acceptam orice).

Mizeriile de reality show-uri – kardashians la ei, nunta cu mama/ fara mama, Insula iubirii, si alte nenorociri care vand iluzia accesului in culise in diverse nise ale vietii (familie, sex, entertainment) au pregatit terenul cu multi ani inainte.

Social media ne-a dat tuturor puterea sa ne dam cu presupusul despre orice, sa devenim agresivi daca nu ni se da dreptate.

Remarca un sociolog ca astazi nu mai spunem “ai spus o prostie”, ci punem direct eticheta pe om “esti prost”. Taiem orice faza intermediara a greselilor sau opiniilor diferite.

Rezultatul e cumplit.

Suntem prajiti la creier. Avem atentia unui peste de acvariu. Nu ne mai concentram sa citim mai mult de 3 pagini de carte (daca ajungem sa citim vreo carte si nu alegem versiunea audiobook, sa nu ne obosim prea mult)

Avem pareri despre orice si glumim despre aceasta disputa conjugala pentru ca daca tot e in direct, de ce sa nu avem si noi ceva de spus?

 

Procesul Depp – Heard a atins zone incredibile: se vand pe ebay tricouri cu citate din declaratiile lor, se analizeaza pe tiktok limbajul nonverbal, se arunca in spatiu public minciuni ca si cum ar fi fost spuse de unul sau de celalalt care se imprastie cu viteza pentru ca oricum nu sta nimeni sa verifice. (cum e stirea ca Amber a citat din Talentatul domn Ripley fara a dea sursa, ca si cum ar fi fost experienta ei, ceea ce nu e adevarat, dar cine sa mai stea sa verifice… go on cu putere ca face trafic si ne bagam in seama pe un subiect pe trending).

In Romania, una dintre cele mai mari mizerii pe care le-am vazut (desi traiesc intr-o bula protejata in online si nu urmaresc ceea ce eu definesc a fi, ma iertati “prosti” – adica oameni care se dau cu parerea sa se afle in treaba, sarlatani fara scoala, courvette care … orice, lipitori care se aseaza langa vreo celebritate ca sa se ia succesul), deci in Romania am avut mizeria bookzone.

Bookzone e o editura unde au aparut o multime de carti indoielnice, o multime de compuneri libere de clasa III-a semnate de nume celebre… lucrari care, pentru ca sunt printate pe pagini care sunt incadrate de coperte, se numesc carti. Dar ele sunt departe de ceea ce ar valida drept carte Humanitas, Polirom, Editura Trei, Nemira sau Publica (si lista e mai lunga).

Deci, bookzone care se considera editura, chiar si cu o parte din cartile lor indoielnice, s-au gandit sa faca glume in social media despre proces. Ca e subiectul zilei. Nu conteza ca o institutie culturala (macar in intentie) are datoria sa faca un pic de educatie, daca putem sa facem trafic pentru prosti, de ce sa nu facem.

Totul in Romania unde, conform unui studiu national, in prima jumatate a anului 2019 am avut 6.731 victime ale violenței în familie, din care 4.167 (61,91%) de sex feminin și 2.564 (38,09%) de sex masculin;

Dupa aceea a venit pandemia si numarul cazurilor a crescut, dar asta spun doar ONG-urile care au ajutat victime, pentru ca alt studiu nu mai exista.

johnny depp glume bookzone

Daca as fi unul dintre autorii cu carte si bun simt care am ales sa public la bookzone, as lua atitudine – de la o serie de preoti pana la vedete de televiziune sau radio. (si sa nu credeti ca am scris fara sa iau atitudine inainte, i-am contactat pe cei de la editura, dar n-au scos postarea)

Revenind la procesul in direct care ironic si inspaimantator era anticipat in serialul The Good Fight (cred ca e pe HBO Max) cand din fundul unui depozit personajul interpretat de Mandy Patinkin se autodeclarase judecator si impartea dreptatea in direct online… Parea o parabola dupa Kafka, pentru cei care aveau referinte literare…

mandi the god fight

Cand linia dintre film de fictiune (cu uneltele sale care exagereaza, creeaza suspance-ul, speculeaza umorul sau drama pentru audienta) si realitate devine tot mai blurata; cand viata ne ofera reality show-uri care ne dau iluzia ca avem dreptul sa spunem orice despre oricine; cand suprapunem toate astea pe creierele noastre obosite, nu avem alta sansa decat sa facem un pas in spate si sa ne detasam.

Sa stam cuminti in banca noastra alocandu-ne putinul timp pe care-l avem catre o directie din care invatam ceva.

Ca sa nu avem comentarii pe tema: nu e treaba noastra ce decid juratii in procesul Depp Heard, nevoia noastra de a ne baga nasul in vietile altora spune multe despre noi si cum alegem sa ne consumam timpul in viata.

Dar acest process nu e un lucru pe seama caruia sa facem glume. De niciun fel. Daca facem asta suntem ignoranti si aroganti. Si nu putem fi pedepsiti decat printr-un “ignore” al celor din jurul nostru.

De noi depinde si ignore-ul raportat la altii.

 

3192
nou nascutFa o fapta buna care e nepretuita. Poti dona 3,5% din impozit sau sa dai un sms cu RITM la 8845 pentru a ajuta copiii nascuti prematur

Fa o fapta buna care e nepretuita. Poti dona 3,5% din impozit sau sa dai un sms cu RITM la 8845 pentru a ajuta copiii nascuti prematur

Ceva frumos de la Fundatia Vodafone intr-o initiativa care salveaza vieti si familii.

Vorbesc despre Fondul Viata pentru Nou-Nascuti care este un program national de combatere a mortalitatii infantile prin cresterea capacitatii de ingrijire a nou-nascutilor cu afectiuni grave din cele mai vitregite sectii de neonatologie din Romania.

Dupa cum stim cu totii in Romania e cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 6 decese la 1.000 de nasteri vii, aproape dublu fata de rata mortalitatii infantile in UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nasteri vii. Cauza e in principal dotarea spitalelor.

Te apuca furia si revolta ca dupa 30 de ani de incercari de redresari si de “intrat in pas cu lumea civilizata”, noi nu ne-am organizat corespunzator si eficient.

Si ca de obicei, in cele mai multe asemenea cazuri, ONG-urile si companiile straine care activeaza in romania se activeaza si misca muntii, la propriu.

 

Prin programul Fondul Viata pentru Nou-Nascuti, Fundatia Vodafone Romania a alocat 4,5 milioane de lei pentru proiecte de modernizare si dotare a unor sectii de neonatologie din spitale din tara cu aparatura medicala, sisteme de telemedicina, dar si pentru pregatire a echipelor medicale.

Fondurile au fost alocate printr-o runda de finantare acordata ONG-urile cu expertiza in derularea de proiecte pe zona medicala. Proiectele castigatoare sunt:

 

Proiectele castigatoare sunt:

  • Sansa la viata pentru nou-nascutii din Botosani, Fundatia Salvati Copiii Romania – modernizarea sectiei de neonatologie de nivel II a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani.
  • Servicii medicale optime pentru reabilitarea si dotarea cu aparatura medicala moderna a sectiei de neonatologie a Spitalului Municipal de Urgenta Caransebes, Fundatia Comunitara Banatul Montan – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal de Urgenta Caransebes.
  • Cresterea calitatii si diversificarea serviciilor medicale prin dotarea Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, Asociatia Dincolo de Azi – modernizarea sectiei de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
  • Bine ai venit pe lume, Asociatia Prompt Maternity & Critical Care – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal Medias.
  • Prima respiratie, Asociatia Culturala Flower Power – modernizarea sectiei de neonatologie de nivel II a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina.
  • Viata pentru Nou-Nascuti Mures, Asociatia Cristi Vasiliu – modernizarea sectiei de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Judetean Mures.

 

Fundatia Vodafone Romania face lucrurile astea orientate catre copii de opt ani timp in care au construit sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti si au modernizat compartiment de terapie neonatala de la Spitalul Judetean Constanta. Aceste doua proiecte au fost sustinute cu investitii directe de 16 milioane de lei de catre Fundatia Vodafone Romania.

N-am copii, dar am fost in aceste doua sectii si inainte si post modernizare si am toata reccunostinta pentru oamenii astia care decid a investeasca corect si cu cap pentru sanatatea copiilor. Ambele sectii au fost facute cu conultanta dlui Carstoveanu, neobositul medic care poarta crucea tuturor familiilor acare au copiii prematuri.

 

Si voi puteti ajuta, eu stiu si garantez ca banii se duc exact acolo unde spun ca se duc: in refacerea unor maternitati si dotarea loc cu aparatura care sa salveze niste copilasi nascuti prematur. Si sa le dea o lumina familiilor acestor copii.

Un SMS, cu mesajul RITM la numarul 8845, costul fiind de 2 EUR/ luna inseamna un ajutor imen chiar daca nu pare…

Iar daca vreti sa Directioneaza 3,5% pentru nou-nascutii cu probleme grave de sanatate, alegeti una dintre variante:

  • Daca ai cont generat de ANAF, completeaza online utilizand serviciul Spatiul Privat Virtualde pe site-ul ANAF.
  • Daca nu ai cont generat de ANAF, trebuie doar sa completezi si sa semnezi online formularul 230 pana pe 25 mai 2022, accesand link-ul de mai jos

https://fundatia-vodafone.ro/tine-romania-in-viata/

 

Am citit acum cateva zile intr-o carte ca viata unui om poatefi impartita in 3 etape mastering (perioada in care invata si se pregateste pentru profesia lui), mentoring (perioada in care ii ajuta pe altii in respectiva profesie) si make a difference (perioada in care isi concentreaza viata pe a face lucruri care sa aduca un bine in jurul sau)

2380

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!