In contextul tot mai multor stiri despre sanatatea mintala afectata de tehnologie si stress-ul cotidian, incepem sa ne intrebam ce putem face pentru a avea grija de creierul nostru, astfel incat sa evitam atacurile cerebrale, dementa sau alte boli ale creierului. Si eu sunt una dintre persoanale care se intereseaza constant de cercetarile din domeniu, dar si care simte ca mintea ii e asaltata de informatii si afectata de stress. Am citit recent ca Centrul McCance pentru sanatatea creierului din cadrul Massachusetts General Hospital a creat impreuna cu Harvard un chestionar de evaluare a sanatatii creierului pe care il putem face fiecare de acasa. Chestionarul va pune cateva intrebari despre sanatate, dar si una care m-a socat putin “ ai probleme in a gasi un scop in viata?”…. Nu dezbat asta… va lasa aici link la chestionar si va invit sa-l faceti, e important pentru dvs sa stiti cum stati… razultatul maxim este 21 de puncte, de la 15 in sus aveti un scor bun, un creier sanatos.
Rezultatele studiului facut de cei care au stabilit acest chestionar au variat in functie de grupa de varsta, cu scaderi mai dramatice in randul persoanelor mai tinere de 50 de ani, comparativ cu cele de 59 de ani si peste. Dar beneficiile au fost inca evidente pentru persoanele in varsta de 60 de ani: un scor mai mare cu cinci puncte a fost legat de un risc cu 33% mai mic de accident vascular cerebral. Un studiu ulterior a constatat ca scorurile mai mari au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scazut de depresie in timp.
De asemenea, as vrea sa las si cateva lucruri pe care le putem face pentru sanatatea creierului
Alimentatie sanatoasa Consuma alimente bogate in antioxidanti, omega-3 si vitamine: Peste gras (somon, sardine, macrou) – bogat in omega-3 Fructe de padure – contin antioxidanti care protejeaza celulele creierului Nuci si seminte – imbunatatesc memoria si concentrarea Legume cu frunze verzi (spanac, kale) – pline de vitamine esentiale Ciocolata neagra – contine flavonoide care ajuta la functia cognitiva
Exercitii fizice regulate Activitatea fizica imbunatateste circulatia sangelui catre creier si stimuleaza productia de neurotransmitatori esentiali. Mersul pe jos, yoga, inotul sau alergarea pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Somn de calitate Creierul are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a consolida memoria si a elimina toxinele acumulate peste zi. Evita ecranele inainte de culcare si mentine un program regulat de somn. Antrenament mental Stimularea cognitiva ajuta la mentinerea unui creier activ: Citeste carti, invata lucruri noi Joaca jocuri de logica (sah, sudoku, puzzle-uri) Invata o limba straina sau un instrument muzical Am mai scris aici despre exercitii mentale propuse pentru antrenarea concentrarii sportivilor, dar si persoanelor obisnuite.
Stresul cronic poate afecta negativ creierul. Tehnici precum meditatia, respiratia profunda si timpul petrecut in natura reduc nivelul de cortizol si imbunatatesc functiile cognitive
Socializare Relatiile sociale puternice reduc riscul de dementa si depresie. Petrece timp cu prietenii si familia, participa la activitati de grup si mentine o retea sociala activa. Hidratare si evitarea toxinelor Creierul are nevoie de apa pentru a functiona optim. Bea suficienta apa zilnic si evita alcoolul si fumatul, care pot afecta memoria si concentrarea.
Unul dintre subiectele care ma preocupa de multi ani este LIDERUL. Ce calitati fac dintr-o persoana un lider pe care sa-I urmeze lumea, se deprind aceste calitati, sunt native, care e diferenta intre charisma si lider… Am avut cateva proiecte in care am intervievat manageri din mai multe domenii, pentru profile atipice si emotionante, si mi-am permis sa-I intreb daca erau lider informal cand erau mici, daca aveau initiative speciale la scoala si ii urmau colegii. Eram curioasa daca se simte cumva devreme in viata cine are “material” de lider… Astazi avem o reinterpretare a ideii de lider prin influencerii din social media, dar pe mine ma intereseaza mai mult liderii care pot conduce multimi la intalniri fata in fata, lideri la job sau in politica.
Am citit o superba carte care se numeste chiar Leadership: Six Studies in World Strategy” scrisa de Henry Kissinger, unul dintre cei mai important si curajosi, si nonconformist, diplomati ai lumii. El analizeaza strategiile de politica de stat a sase lideri mondiali emblematici:
Konrad Adenauer: Dupa al Doilea Razboi Mondial, Adenauer a reintegrat Germania in comunitatea internationala prin ceea ce Kissinger numeste „strategia smereniei”.
Charles de Gaulle: A condus Franta catre redobandirea grandoarei istorice prin „strategia vointei”.
Richard Nixon: In timpul Razboiului Rece, Nixon a oferit un avantaj geostrategic Statelor Unite prin „strategia echilibrului”.
Anwar Sadat: A adus pacea in Orientul Mijlociu prin „strategia transcendentei”.
Lee Kuan Yew: A transformat Singapore intr-un oras-stat puternic prin „strategia excelentei”.
Margaret Thatcher: A revitalizat Marea Britanie si i-a imbunatatit pozitia internationala prin „strategia convingerii”.
Noi astazi vorbim despre lideri total aiurea si departe de ideea de baza, dar cateodata cand intalnim un lider adevarat – in politica zilelor noastre, Domnul Ilie Bolojan, de exemplu – il recunoastem instinctual imediat. De asta m-am gandit sa scriu despre lideri si sa va dau ceva context, poate vreti sa cititi mai multe si poate va ajuta anul asta cand avem de ales, din nou, pe cineva care sa ne conduca la nivel national.
* Exista o crestere a nevoii de lideri si a trasaturilor acestora de a fi ghizi, antrenori, mentori, modele, creatori, pionieri si constructori. Aceasta schimbare a fost determinata de schimbarile demografice, de raspandirea tehnologiei, de cresterea muncii neagregate si distribuite, de noile asteptari in materie de comportament si de redefinirea a ceea ce inseamna „munca”, inclusiv de cresterea talentelor fractionate si independente care lucreaza pentru ei insisi sau la mai multe locuri de munca si care se preconizeaza ca vor constitui cea mai mare parte a fortei de munca din SUA pana la sfarsitul deceniului.
Iata patru trasaturi de baza si modul in care le putem dezvolta cu totii.
Pasiunea pentru excelenta. Pentru a fi un lider in orice domeniu, la orice nivel, trebuie sa dobandesti competente. Trebuie sa inveti o meserie, sa-ti perfectionezi abilitatile, sa te imbunatatesti continuu si sa ramai relevant si actualizat. Experienta, desi va conta, va conta mai putin, in timp ce expertiza va conta mai mult. Prea multi „lideri” aluneca in irelevanta lasandu-si abilitatile sa se atrofieze. In prezent, din cauza schimbarilor rapide in demografie si tehnologie, timpul de injumatatire al cunostintelor dobandite se reduce rapid, iar rezervorul de combustibil al competentei trebuie umplut in permanenta. Liderii stabilesc standarde ridicate pentru calitatea produselor si serviciilor furnizate, pentru rezultatele financiare si pentru ceea ce asteapta de la oamenii din jurul lor Excelenta este ceea ce atrage clientii, talentul si rezultatele financiare. Si contribuie la crearea unor culturi de clasa mondiala. Cei mai buni lideri nu inceteaza niciodata sa creasca. Ei invata continuu, isi perfectioneaza si isi imbunatatesc meseria. Ei nu se limiteaza la a gestiona situatiile sau conflictele. Ei nu cauta sa blameze, ci sa inteleaga, sa invete in loc sa creada ca le stiu pe toate. Isi dau seama ca numai daca ei si oamenii din jurul lor cresc in competente, reputatie si cunostinte, compania si clientii acesteia vor creste. Liderii investesc in invatare, facand pariuri pe viitor, provocand modelele de afaceri existente, privind in afara categoriilor lor pentru inspiratie si potentiale perturbari.
Infrunta si accepta realitatea. O cheie a leadership-ului este rezolvarea provocarilor si abordarea problemelor. Acest lucru presupune confruntarea cu problemele, in loc de a privi in alta parte sau de a spera ca o forma de gandire magica le va face sa dispara. Nu se poate spera ca oamenii ne vor urma daca acestia suspecteaza ca nu abordam probleme si provocari reale, oricat de dificile ar fi acestea. Liderii imbratiseaza datele si stiu ca matematica conteaza. Ei accepta faptul ca faptele sunt lucruri incapatanate. Si, desi poate fi amanat pentru o vreme, adevarul are obiceiul de a iesi la iveala si va trebui sa va confruntati cu el. Infruntarea faptelor concrete si abordarea realitatii nu inseamna infrangere sau pesimism. Ci este primul pas in imbunatatirea lucrurilor.Marii lideri recunosc greselile. Ei stiu ca nu au toate raspunsurile. Acest lucru inseamna ca sunt deschisi la critica si corectie si se inconjoara de seturi de abilitati care le compenseaza si le echilibreaza zonele de slabiciune.
Empatia combinata cu vulnerabilitatea Liderii produc schimbari si isi ating obiectivele aducandu-i si pe ceilalti oameni alaturi de ei. Pentru a face acest lucru, este esential sa inteleaga de unde vin oamenii. Care sunt temerile, preocuparile, provocarile, precum si sperantele, dorintele si visele lor. O modalitate simpla este de a pune patru intrebari. a) La ce va ganditi? b) Ce altceva? c) Daca nu ati face asta, ce ati face sau cum ar putea fi lucrurile mai bune? d) Cum va pot ajuta? Vulnerabilitatea este un punct forte si nu o slabiciune.Vorbind despre lucruri care ne preocupa, ne dezvaluim umanitatea si parem credibili. Ii face pe ceilalti oameni sa se implice pentru a incerca sa ajute si sa compenseze ingrijorarile sau lipsa de competenta a unei persoane cu abilitatile lor sau ale altora, care sunt complementare.
Imbunatatirea, perfectionarea continua. O persoana isi imbunatateste abilitatile de conducere incet in timp si este un efort constant. In unele zile se imbunatateste, iar in alte zile exista esecuri din care se invata. O practica a imbunatatirii continue este ceea ce determina succesul nu doar al sportivilor, ci al tuturor oamenilor. In ziua in care nu mai invatam, nu mai crestem si incepem sa murim. Faptul ca suntem responsabili pentru propriul feedback si ca ne simtim in largul nostru ajutandu-i pe ceilalti cu feedback pentru a le declansa cresterea este un semn nu doar al oamenilor de afaceri de succes, ci si al oamenilor care gasesc succesul in fiecare componenta a vietii.
Intre timp mi-am dat seama ca in 2019 am mai citit o carte despre lideri (pe langa biografiile unor lider globali) – Gen. Stanley McChristal, Jeff Eggers si Jason Mangone Leaders, myth and reality
Vreau de cateva zile sa scriu despite campania influencerilor fara fond (si campania e fara fond/substanta, dar si protagonistii) cu hashtagul “am mintit”, dar am avut multa treaba (cu interviuri frumoase internationale si locale, sa mergeti pe urban.ro ca e simpa! ) In esenta oamenii astia spun ca au mintit cand au zis ca sunt fericiti, dar ce sa vezi au postat pe veselie pentru ca aveau o postare contractuala de pus pe canalele lor sau le-a cerut publicul pentru ca nu mai postasera de multa vreme.
Dragii mei, sa va dau o veste trista: sunt mii de oameni in fiecare zi care merg la munca desi nu au o dispozitie buna, sau au probleme acasa, pentru ca au contract de munca, un contract cu promisiuni sa livreze ceva (e valabil si daca e sa fii actor, contabil, manager, sportiv de mare performanta sau muncitor la uzina). Asta e viata si e parte din responsabilitatea noastra sa facem lucrurile pe care am promis/ne-am asumat ca le vom face. Problema voastra nu e ca ati mintit asa, ci ca mintiti pentru ca nu aveti ce sa puneti in spatiu public care sa fie atractiv, pentru ca nu aveti o viata si nu faceti ceva adevarat relevant…. Nu aveti o profesie si o directie. Niste poze sunto directive si profesie cand esti model profesionist sau fotograf… De ce nu se vaita Smiley, Inna, Chirila, Marius Manole, Selly chiar… ca nu au ce sa puna pe canalele lor din social media? Poate pentru ca ei fac cu adevarat ceva, au o profesie, o pasiune, au activitate reala. Campania asta, initiata de cabotina sefa a social media din Romania, dra Morodan ( care incepuse sa se expuna frumos acum 10 -15 ani si care n-a avut masura pentru ca nu are nici cultura/educatie si-acum e un furt continuu si o minciuna perpetum mobile, toata un filtru si un photoshop si in imagini si in idei), mi-a adus aminte de discutia pe care am purtat-o cu Nick Bilton, domnul care a facut documentarul Fake Famous pe care-l gasiti pe HBO/Max. (aici interviul )
El a luat 3 neica nimeni, doi baieti si o fata, si a inceput sa creeze continut fake cu ei ca sa transmita ca au un trai de lux, apoi le-a platit multe vizualizari si promo-uri, urmarind reactiile. Doara fata dupa un an a devenit cat de cat comerciala, in sensul ca a inceput sa primeasca cadouri de la branduri. Un baiat a renuntat dupa 6 luni, nesuportand sa fie in spatiul public altceva decat e (s-a intors la meseria lui de baza, era designer) si celalalt baiat a mai stat in experiment pana la sfarsit, dar dupa premiera documentarului s-a retras din orice activitate publica pentru ca intrase in depresie.
E greu sa faci fata expunerii si judecatii oamenilor, dar cand vrei sa iti croiesti o cariera din aceasta expunere trebuie sa inveti sa faci fata tuturor situatiilor.
Da, vin si accidente pe drum si va fi greu, nimic de performanta, cu rezultate frumoase, nu se obtine usor… nici in social media. Si e nevoie de disciplina si seriozitate. Si nu poti sa o tii intr-o minciuna, sa construiesti o cariera din minciuni si sarlatanii, si apoi sa fac campanii de constientizarea a sufletului urmaritorilor care sa sufere ca tu minti si ca nu ai un job care sa fie sanatos mental. Alegeti o meserie sanatoasa. Nu mai mintii, du-te la terapie si … pregateste-te pentru viata de dupa social media cu o meserie. Pentru ca nu exista posibilitatea sa traiesti pana la adanci batraneti din celebritatea in online, in chiloti sau fara…
Si viata in anonimat fara o meserie e cumplita, cu depresii si necazuri, cu evadari in substante interzise sau alcool, suplimente pentru celebritatea aparenta castigate.
Uitati-va la mari actori, la mari sportivi, la mari cantareti… ei au o meserie si tot le-a fost greu cand au trecut de valul celebritatii. Uitati-va la marile modele ale lumii, care au devenit celebre global inainte de social media pentru frumusetea lor – de la Cindy Crawford la Kate Moss; la 50 si un pic de ani sunt departe de lumina reflectoarelor si traiesc din ce au acumulat sau din proiecte care nu mai implica celebritatea.
Pregatiti-va pentru viata de dupa momentul vostru de celebritate online, obtinut cinstit sau prin minciuni: invatati o meserie, mergeti la psiholog. Nimic nu dureaza la nesfarsit si totul e si mai volatil cand constructia e fake.
Campania cu am mintit nu e despre a fi vulnerabil(a), nu e nici macar despre adevar (caci exemplele alese sunt ca sa stoarca lacrimi publicului, sa faca audienta), campania cu am mintit e despre disperare: incep sa dispara celebritatea si contractele – deci si banii, apar disperarea, depresia. Campania “am mintit” e o ultima gura de aer inainte de scufundarea in abis. Faceti-va un bine si mergeti la psiholog, munca asta in online lasa urme grele in suflet si in minte, apoi pregatiti-va cu o meserie pentru viata fara celebritatea online.
Si, sincer, e o mare problema daca va luati model si credeti in ceva ce face o domnisoara care si-a construit imaginea pe sarlatanie… drumul ala nu e bun, dansa a fost la un pas sa se omoare si sa omoare si pe altii si acum continua tot cu forma fara fond, tot cu idei de ambalat mizeria, pentru ca nu stie sa faca nimic.
Eu sunt o persoana critica, sunt aspra cu mine dar si cu ce care mint, promoveaza forma fara fond, sunt superficiali cu emfaza; in general taxes aspru siatiile acestea. Dar pentru echilibrul emotiilor mele, mi-am facut o regula personala sa laud in privat si sa semnalez in spatiu public lucrurile care-mi plac. Si am o obsesie: cei mai multi dintre romani se simt inconfortabil in fara unor complimente si au dificultati in a le primi. Asta nu se intampla de exemplu cand ii dau mesaj cu un compliment unui scriitor strain a carui carte am citit-o, sau unui autor de podcast de peste hotare pe care l-am ascultat. De asta am inceput sa ma uit mai cu atentie la cum primesc oamenii complimentele si ce spune asta despre ei (am citit si carti pe tema asta, cum altfel) Am gasit cateva tipare ale comportamentului in fata complimentelor. In top e modestia culturala – In multe culturi, inclusiv in cea romaneasca, a te lauda sau a accepta complimente fara retinere poate parea aroganta. Suntem educati sa fim modesti, iar asta ne face sa minimizam sau sa refuzam complimentele.
Daca nu credem cu adevarat ca meritam acel compliment, primul instinct este sa-l respingem. In loc sa spunem „Multumesc!”, spunem „Eh, nu e cine stie ce…”, iar asta cred ca arata o sima de sine scazuta, Uneori, oamenii cred ca un compliment vine cu un interes ascuns sau ca cel care il ofera vrea ceva in schimb, dar de noi – de etica noastra de viata – depinde cat suntem de onesti in vorbele (bune sau rele) pe care le spunem. Reactia asta de neincredere in fata complimentelor are mai multe laturi; pe de o parte e increderea scazuta, pe de alta este reflexul de a ne vedea defectele in locul calitatilor, iar atunci cand cineva ne lauda, creierul nostru intra in „eroare” si nu stie cum sa proceseze informatia.
Mai avem si situatia ca, pentru unii, complimentele sunt incomode pentru ca atrag atentia asupra lor, iar asta le provoaca anxietate. Unele persoane reactioneaza pe politete si incearca sa mute atentia pe cealalta persoana, iar in momentul in care primeste un compliment raspund cu un compliment inapoi, de parca am fi obligati sa „rasplatim” lauda. Cum putem invata sa primim complimentele mai bine? Simplu: zambim si spunem „Multumesc!”, fara sa minimizam, sa negam sau sa contrazicem. Acceptarea complimentelor nu inseamna egoism, ci doar aprecierea sincera a unei remarci frumoase.
Unele tari pun mai mult accent pe dezvoltarea increderii in sine si pe capacitatea de a primi si oferi complimente cu naturalete. Cateva exemple:
In SUA si Canada copiii sunt incurajati inca de mici sa se exprime liber, sa fie increzatori si sa accepte complimente fara retinere. Educatia pune accent pe recunoasterea realizarilor personale, iar laudele sunt oferite frecvent de profesori si parinti. Fraze precum „Good job!” sau „You did great!” sunt extrem de comune. In tarile nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda) se promoveaza echilibrul intre modestie si incredere in sine. Copiii sunt invatati sa primeasca laude fara a se simti superiori si fara a le respinge, iar educatia se axeaza pe autoacceptare si aprecierea celorlalti intr-un mod autentic. In Australia si Noua Zeelanda oamenii sunt directi si relaxati, iar complimentele sunt oferite fara retineri, copiii sunt obisnuiti sa raspunda simplu si pozitiv: „Thanks!” sau „Cheers, mate!”.
Cultura franceza pune accent pe politete si pe exprimarea aprecierii, complimentele sunt considerate un semn de eleganta sociala si sunt primite cu gratie iar copiii invata sa raspunda simplu: „Merci !” fara sa le minimizeze.
Daca vreti sa aprofundati subiectul despre complimente, acceptarea lor si impactul acestora, iata ce carti am gasit eu pe tema.
“The Compliment Quotient” – Monica Strobel. O carte care explica de ce complimentele sunt atat de puternice si cum le putem folosi mai eficient in viata de zi cu zi. Ofera sfaturi despre cum sa le primim cu gratie si sa le oferim autentic. “The Art of the Compliment” – Christie Matheson. O lectura placuta care exploreaza cum sa faci si sa primesti complimente cu naturalete. Include exemple, exercitii si sfaturi despre cum sa iti imbunatatesti comunicarea pozitiva. “Thanks!: How the New Science of Gratitude Can Make You Happier” – Robert Emmons. Nu este doar despre complimente, ci despre recunostinta in general. Arata cum acceptarea aprecierii si multumirea sincera ne pot imbunatati viata.
Mi se pare inca o prostie scoasa pe gura de panglicarii sefi cu ideea de a boicota supermarketurile, ca sa…ceva…. ce prostie au ei in cap. Nu merge justificarea ca au preturi mai mari decat la aprozare sau piete, pentru ca nu e real si logic ( producatorul local are cheltuieli mari la volum mult mai mic si deci apar adaosuri), nu merge nici ca saboteaza produsele straine pt ca, ce sa vezi, sunt f f multe produse fabricate in Romania in supermarketuri si ele vin de la fabrici unde sunt zeci de mii de angajati. Mi-am consumat cateva ore in week end sa caut pe multe site-uri economice ca sa vin cu cifre cat mai exacte pe mai multe categorii.
Stiu ca bula mea de cititori si prieteni nu au in minte sa faca vreun boicot, i-am vazut protestand in social media contra acestei idei, dar… pentru cei pacaliti de domnul panglicar iata un rezumat al lucrurilor benefice aduse in spatiul public de supermarketurile din Romania. (cu siguranta, mi-au scapat unele lucruri) Si nu, nu ma plateste nimeni sa scriu acest text, dar pe mine – care am un regim alimentar special – aceste supermarketuri ma ajuta mult cu oferta lor. Si cunosc activitati reale de incluziune si sprijinire a educatiei, initiate de aceste supermarketuri. Am scris despre ele de-a laungul anilor bucurandu-ma ca iau in calcul si aceste persoane care altfel nu ar putea avea o viata independenta. Informatiile sunt utile si pentru noi, ca sa intelegem impactul multinationalelor din Horeca, alimentatie si bunuri de uz caznic care au fabrici la noi.
Cu angajatii din supermaketuri si cei din fabricile produselor fabricate in RO si vandute in supermarketuri, depasim 800.000 de persoane. Toti au familii pe care le intretin cu munca lor. De ce le-am face rau? Dar sa o luam pe rand pe mai multe categorii.
Mai multe lanturi de supermarketuri din Romania sunt implicate in programe umanitare si initiative de responsabilitate sociala: • Carrefour: Participa la proiectul “Banca de alimente” al Crucii Rosii si colaboreaza cu Asociatia Ateliere Fara Frontiere in proiectul “Gradina Bio”, care vizeaza reintegrarea profesionala a persoanelor din grupuri vulnerabile. • Kaufland: A lansat apelul de proiecte “In stare sa ajut”, oferind finantari in valoare de 500.000 de euro pentru ONG-urile care sprijina comunitatile si grupurile vulnerabile. In plus, are ca dinprogramul ACCES (Angajare de Candidati cu Cerinte si Evolutii Speciale) in 2019, dedicat integrarii persoanelor cu dizabilitati in echipa lor. Pana in prezent, peste 450 de persoane au fost angajate prin acest program in diverse locatii din tara. • Mega Image: A donat 1.160.000 de lei catre Crucea Rosie Romana pentru achizitia a 12 echipamente de ventilatie medicala. • Profi: A donat 1.000.000 de lei pentru dotarea sectiilor de terapie intensiva din spitale si a contribuit cu 10.000 de euro catre Fundatia United Way Romania pentru ajutorarea persoanelor in varsta izolate. • Inditex Romania: In colaborare cu Motivation SRL, compania a desfasurat campanii de recrutare pentru persoane cu dizabilitati in orase precum Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara, oferind posturi de lucratori comerciali in magazinele lor. • METRO Romania: Compania promoveaza incluziunea si are disponibile posturi precum consilier vanzari expert sau agent vanzari HoReCa, deschise si pentru persoanele cu dizabilitati.
In Romania, mai multe lanturi de supermarketuri au linii speciale de produse alimentare romanesti, care pun accent pe traditie, calitate si productia locala.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute, unele dintre ele sunt in aceste zile in promotii speciale, intr-o forma eleganta de a atrage atentia ca in supermarketuri sunt promovate produse romanesti, facute in fabrici din tara noastra.
Carrefour – „Drag de Romania”. Include produse 100% romanesti, de la lactate si carne pana la vinuri si dulciuri. Colaboreaza cu producatori locali pentru a promova alimentele traditionale.
Kaufland – „Tara Mea”. Colaborare cu cooperative si mici producatori romani. Gama include lactate, mezeluri, oua, legume si fructe romanesti.
Lidl – „Camara Noastra”. O gama de produse traditionale romanesti, inclusiv preparate din carne, branzeturi, dulceturi, sucuri si vinuri. Se regaseste periodic in cadrul saptamanilor tematice cu specific romanesc.
Mega Image – „Gusturi Romanesti”. O linie extinsa de produse romanesti: paine, lactate, carne, produse de panificatie, miere si conserve. Include si preparate traditionale precum carnati de Plescoi sau branza de burduf.
Penny – „Hanul Boieresc”. Specializat pe produse romanesti autentice, precum mezeluri, branzeturi, conserve si deserturi traditionale. Include si produse cu retete traditionale, dar adaptate standardelor moderne.
Profi – „Raftul Romanesc”. Colaborare cu producatori locali pentru a oferi carne, lactate, conserve, bauturi si produse de panificatie autohtone. Aceste linii speciale sprijina economia locala si mentin vie traditia gastronomica romaneasca.
In Romania, multe branduri internationale de alimente si bauturi au fabrici locale, unde produc atat pentru piata interna, cat si pentru export.
Iata cateva exemple: Bauturi • Coca-Cola – Are fabrici la Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii, unde produce Coca-Cola, Fanta, Sprite si sucuri Cappy. • PepsiCo – Produce sucuri si apa minerala la fabrica din Dragomiresti, judetul Ilfov. • Heineken – Are patru fabrici de bere (Miercurea Ciuc, Constanta, Craiova si Targu Mures) unde produce Heineken, Ciuc, Neumarkt si alte branduri. • Ursus Breweries – Produce Ursus, Timisoreana, Peroni si Ciucas in fabricile din Brasov, Buzau si Timisoara. • Carlsberg – Are fabrica la Buzau, unde produce Tuborg, Holsten si SKOL. • Nestlé – Detine o fabrica de cafea solubila Nescafé la Timisoara. Alimente • Nestlé – Pe langa cafea, produce si cereale Nestlé (Lion, Nesquik, Fitness) la fabrica din Timisoara. • Danone – Produce iaurturi si lactate in fabrica din Bucuresti. • Mondelez (fost Kraft Foods) – Are fabrica la Brasov, unde produce ciocolata Poiana si Milka. • Mars – Produce batoane de ciocolata si alte dulciuri la fabrica din Ilfov. • Ferrero – Are fabrica la Bucuresti, unde produce Kinder si alte produse Ferrero. • FrieslandCampina – Producatorul brandului Napolact are fabrici la Cluj-Napoca si Mures. • Olympus (Grupul Hellenic Dairies) – Produce lactate la fabrica din Brasov. • Chipita (7Days, Fineti) – Produse de patiserie fabricate in Romania pentru piata locala si export. Multe dintre aceste companii folosesc ingrediente locale, dar retetele si brandurile sunt internationale. In Romania, principalele lanturi de supermarketuri angajeaza un numar semnificativ de persoane. n total, primii zece mari retaileri alimentari din Romania angajeaza peste 85.000 de persoane.
Mai multe lanturi de supermarketuri din Romania sunt implicate in programe educationale menite sa sprijine comunitatile locale si sa promoveze obiceiuri sanatoase si sustenabile.
Iata cateva exemple notabile: Carrefour Romania • Programul „Gesturi mici pentru practici mari”: In parteneriat cu Asociatia InspirAction, Carrefour a lansat acest program educational care promoveaza economia circulara si energia regenerabila in institutiile de invatamant. Elevii, profesorii si comunitatea locala sunt incurajati sa recicleze recipiente din plastic, sticla si metal in magazinele Carrefour. Unitatile de invatamant cu cele mai multe donatii sunt premiate cu sisteme de panouri fotovoltaice, contribuind astfel la eficienta energetica a scolilor. citeturn0search3 • Proiectul „Gust pentru Sanatate. Ora de obiceiuri sanatoase si mese delicioase”: Acest program, derulat tot in colaborare cu Asociatia InspirAction, isi propune educarea elevilor cu privire la alimentatia sanatoasa si dezvoltarea unor obiceiuri benefice pentru sanatate. Include sesiuni teoretice despre nutritie, precum si activitati practice precum mindfulness, aerobic si gradinarit. citeturn0search6 Lidl Romania • Sustinerea programelor educationale Teach for Romania: Lidl, alaturi de clientii sai, doneaza 1 leu pentru programele educationale desfasurate de Teach for Romania, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii educatiei in scolile din medii defavorizate.
Mai multe supermarketuri colaboreaza cu aplicatii mobile dedicate reducerii risipei alimentare, oferind consumatorilor posibilitatea de a achizitiona produse aproape de data de expirare la preturi reduse: • Bonapp.eco: Aceasta aplicatie permite utilizatorilor sa cumpere alimente si bauturi cu reduceri de pana la 80%, contribuind astfel la combaterea risipei alimentare. • Munch: Lansata oficial in Romania, Munch colaboreaza cu restaurante si magazine pentru a oferi consumatorilor produse alimentare la preturi reduse, ajutand astfel la reducerea risipei.
Daca ajung la angajatii din toate fabricile care produc fie produse sub brand romanesc, fie sub brand strain, dar care sunt la noi in tara, cu angajati romani, produse care se vand in supermarketuri mai adaug si aici peste 700.000 de oameni, altii decat cei care sunt angajati direct ai supermarketurilor. Toti oamenii astia au familii pe care le intretin cu munca lor. De ce le-am face rau unor romani care muncesc din greu?
M-a rugat un prieten medic care lucreaza in alta tara (una europeana), intr-o clinica de bogati, sa scriu si sa-I rog pe parinti despre cat de periculoasa e noua joaca de pe TikTok cu provocarea paracetamolului. Prietenul asta al meu a avut astazi 3 pacienti care au inghitit paracetamol si au ajuns la medic destul de tarziu si unul e f f grav si va avea nevoie de transplant hepatic (de asta nu zic nici tara, ca sa nu incalce omul regulile). Mi-a dat si toate detaliile (le gasiti mai jos) si m-a rugat sa scriu pentru parinti ca ei sa vorbeasca frumos cu copiii lor despre pericolul acestei provocari.
Si a specificat “sa le spuna si daca stiu ca ei nu ar face asa ceva, dar daca ei le povestesc altor colegi sunt mai credibili decat daca ar afla de la tv sau de la o autoritate”
Provocarea Paracetamol de pe TikTok este o tendinta periculoasa in care adolescentii si tinerii consuma cantitati mari de paracetamol (acetaminofen) pentru a testa efectele sau pentru a atrage atentia online. Aceasta “provocare” poate avea consecinte grave, inclusiv insuficienta hepatica, afectare renala, coma si chiar moarte. Problema este ca simptomele intoxicatiei pot aparea tarziu, iar multi nu isi dau seama de pericol pana cand este prea tarziu. Riscuri majore ale provocarii sunt leziuni hepatice ireversibile – ficatul poate fi distrus in cateva zile, in cazurile severe se poate sa se ajunga la transplant hepatic si chiar la deces (chiar si o doza relativ mica poate fi fatala daca nu este tratata la timp).
De ce este atat de periculos?
Paracetamolul este un medicament comun, dar doza toxica nu este foarte mare. Simptomele intoxicatiei nu sunt evidente imediat, ceea ce duce la intarzierea tratamentului, iar antidotul (N-acetilcisteina) functioneaza doar daca este administrat rapid.
Aceasta provocare nu este doar periculoasa, ci si extrem de iresponsabila. Daca ai auzit pe cineva vorbind despre asta sau incercand-o, cel mai bine este sa ii avertizezi si sa ii indrumi catre ajutor medical sau consiliere.
Paracetamolul are diferite denumiri comerciale in diverse tari. Iata cateva dintre echivalentele sale Tylenol, Panadol, Calpol (pentru copii)
Faze ale intoxicatiei cu paracetamol
Faza initiala (0-24 ore) o De obicei, simptomele sunt usoare sau absente o Greata, varsaturi, transpiratie excesiva o Durere abdominala usoara
Faza hepatica precoce (24-72 ore) o Simptomele initiale pot disparea temporar, ceea ce poate induce in eroare o Cresterea enzimelor hepatice (AST, ALT) in sange o Durere in partea dreapta a abdomenului (zona ficatului) o Urina inchisa la culoare
Faza de insuficienta hepatica (72-96 ore) o Insuficienta hepatica severa o Icter (colorarea galbena a pielii si ochilor) o Sangerari, confuzie, posibila coma o Insuficienta renala si acidoza metabolica
Faza de recuperare (4-7 zile, daca pacientul supravietuieste) o In cazurile usoare sau tratate rapid, ficatul poate incepe sa se refaca o In cazurile grave, poate fi necesar transplant hepatic Doze toxice • Doza toxica: peste 7,5-10 g la adulti si peste 150 mg/kg la copii • Doza letala: variaza, dar depinde de factori individuali (stare de sanatate, consum de alcool, afectiuni hepatice) Tratament • Antidot: N-acetilcisteina (NAC) – este eficienta daca este administrata in primele 8-10 ore • Spitalizare si monitorizare hepatica • In cazurile grave – transplant hepatic
Va rog explicati-le copiilor dvs care sunt efectele unei supradoze de paracetamol ca sa le spuna si altor copii. Provocarea de pe Tik Tok este foarte periculoasa.
Daca un copil sau orice persoana a ingerat o doza periculoasa de paracetamol in Romania, parintii trebuie sa sune IMEDIAT la:
112 – Serviciul de Urgenta (Ambulanta) 021 210 61 83 – Spitalul de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” (Bucuresti) 021 9695 – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie Curie” (Bucuresti) 021 318 36 06 – Institutul National de Sanatate Publica – Toxicologie (informatii despre intoxicatii)
Ce sa faci pana ajunge ajutorul medical? • NU incerca sa induci voma fara sfatul medicului! • Daca este constient, ofera-i apa si du-l de urgenta la spital. • Daca persoana este inconstienta, asaz-o pe o parte si suna imediat la 112. Timpul este esential! Cu cat se primeste mai repede tratamentul (ideal in primele 8 ore), cu atat sunt mai mari sansele de recuperare.