Monthly Archives : June 2025

IMG-20250621-WA0025La FITS am gasit cele mai mici showroom-uri din lume, pe strada, printre artisti, intr-un proiect  FactoryLab by Raiffeisen Bank Romania & Mezanin Market

La FITS am gasit cele mai mici showroom-uri din lume, pe strada, printre artisti, intr-un proiect  FactoryLab by Raiffeisen Bank Romania & Mezanin Market

Zilele acestea la Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a intamplat ceva frumos si ineditpentru micii antreprenori, si pentru pasionatii de arta: Piata Mare a devenit locul unde am vazut cele mai mici showroom-uri din lume, in care au fost expuse creatii ale antreprenorilor locali.

In mici instalatii la “purtator”, creatori locali si mestesugari au expus bijuterii, produse cosmetice, creatii textile sau vestimentare. Toate apartin unor mici antreprenori care fac parte din proiectul FactoryLab, realizat de Raiffeisen Bank Romania si Mezanin Market în Promenada Mall din București și unde peste 60 de creatori locali isi expun produsele spre vanzare.

FactoryLab @FITS este un proiect special dezvoltat de Mezanin Market si Raiffeisen Bank Romania, care aduce creatia antreprenoriala in mijlocul festivalului, intr-o fuziune intre arta, comert si prezenta vie. Fiecare antreprenor participant poarta propriile produse, expuse intr-un ghiozdan-concept, oferind publicului ocazia sa scaneze un QR code si sa descopere povestea din spatele brandului – direct, uman, autentic. Aceasta activare reprezinta practic o intruchipare a ideii ca fiecare antreprenor isi poarta business-ul in spate.

Stiti ce energie, cata bucurie, cata desfasurare de forte este pe promenada din Sibiu in zilele de festival. De la acrobati, la statui vivante sau dansatori, zeci de artisti aduc multa bucurie celor care au venit in festival.

Iar acum, antreprenori locali – din industrii creative – sunt si ei parte din spectacol, cu expunere la un public larg si posibilitatea ca munca lor sa fie mai vizibila.

Imi face placere sa va spun si aici care sunt afacerile mici pe care le vedeti expuse pe strada in Sibiu in aceste zile, pentru ca in spatele acestei expozitii interactive si dinamice sunt multe ore de munca pentru produsele din micile vitrine, cum sunt si multe sperante si emotii.

  • Airi Corsets – corsete inspirate din epoci istorice, reimaginate contemporan
  • D-Light by Mazdrunka – bijuterii cu poveste si simboluri de putere personala
  • Joined by Fire Studios – ceramica lucrata manual, cu suflet si glazuri experimentale
  • NONO – haine create sustenabil
  • Odyssée – lumanari si decoratiuni
  • The Artist by Peplum Clothing – haine cu linii curate si croieli fluide, produse local
  • PufaRina Atelier – haine din materiale naturale
  • Rozmarin Concept – esarfe din matase cu ilustratii locale
  • STRAIE by Vanessa Ressler – piese vestimentare inspirate de portul romanesc reinterpretat
  • Anélle Maison – haine cu croi contemporan din materiale naturale

Si e frumos ca ideea de a sustine antreprenorii in micile lor afaceri a mers mai departe de finantare si sfaturile financiare, iar Raiffeisen Bank Romania  – care e un partener traditional al FITS, sprijinind proiectele culturale de la Sibiu de 18 ani – isi foloseste reursele ca sa expuna si sa aduca in fata publicului munca micilor antreprenori.

Cand au anuntat proiectul de la Sibiu de anul acesta si am vazut aceasta declaratie  a Laurei Mihaila, Director de Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank Romania  ”Sustinem FITS de 18 ani, iar implicarea in Factory Lab, care acum ajunge si la Sibiu ne permite sa ducem mai departe misiunea de investi in creativitate si comunitatea micilor antreprenori.  Este o fuziune speciala, exact genul de proiecte care ne inspira si ne conecteaza. Si, totodata, modul nostru de a spune: credem in oameni, arta si in puterea de a construi impreuna, prin tot ceea ce ne uneste”, mi-am zis: si o idee de-ale mele legata de festivalul de teatru creata cand lucram pentru festival – Aleea Celebritatilor – e sustinuta de la inceput de Raiffeisen.

Si le sunt recunoscatoare pentru asta. Așa cum cred ca si antreprenorii prezenți in festival le sunt recunoscători.

Daca nu ajungeti la festivalul de teatru zilele astea la Sibiu e bine sa stiti ca in Promenada Mall, in Bucuresti, la etajul 1, puteti gasi FactoryLab  by Raiffeisen Bank Romania & Mezanin Market, unde descoperiti 60 de antreprenori locali si produsele lor.

Gasiti acolo o selectie rotativa de produse curatoriate din peste 12 categorii (bauturi artizanale, accesorii textile, produse de skincare, produse pentru copii etc).

Descoperiti-le munca, sustineti-o, vizitati-i in Promenada. Comunitatile se dezvolta spectaculos in Bucuresti si in tara, avem antreprenori cu idei stralucite si, dincolo de un sustinator ca Raiffeisen Bank Romania care i-a ajutat care i-a ajutat sa fie vizibili, e nevoie si de sprijinul nostru ca micile business-uri romanesti sa prespere. Sa mergem acolo ca sa le aflam povestea si, de ce nu, sa le sustinem afacerea cumparand de la ei.

390
CP poza WVR iunie84% dintre elevii sustinuti de World Vision Romania din mediul rural au promovat Bacalaureatul in 2025 — cu 10 puncte peste media nationala. Eleva: “Sunt prima din familia mea care termina liceul cu Bacalaureat. Visul meu s-a implinit”

84% dintre elevii sustinuti de World Vision Romania din mediul rural au promovat Bacalaureatul in 2025 — cu 10 puncte peste media nationala. Eleva: “Sunt prima din familia mea care termina liceul cu Bacalaureat. Visul meu s-a implinit”

Iata o veste frumoasa, pentru ca dincolo de statistici sunt copilasi carora li se va schimba viata: accesul la educatie si o diploma de bacalaureat deschid porti catre o viata mai usoara.

Sigur ca depinde de determinarea acestor copii, dar daca au fost ei capabili sa ia Bacalaureatul desi in familiile lor e foarte greu si nu se stie multa carte, atunci stiu singurei ca pot orice, doar sa munceastca sustinut.

 Inainte de contestatii, datele World Vision Romania arata ca peste 84% dintre elevii sustinuti prin programul „Vreau in clasa a 9-a” au promovat Bacalaureatul in 2025, cu 10 puncte procentuale peste media nationala. Patru din zece elevi au obtinut medii peste 8,00, iar 15% au avut medii intre 9 si 10.

Toti cei 207 elevi au fost prezenti la examene si au finalizat liceul, in conditiile in care aproape 4 din 10 copii de gimnaziu nu doresc sa mearga la liceu, preferand sa se angajeze, conform raportului “Bunastarea copiilor din mediul rural” (2024) realizat de World Vision Romania.

Povestea Esterei: De la 1.05 la matematica la simulare, la 6.15 la examenul real

„La inceput eram complet pierduta. Am avut 1,05 la prima simulare la matematica si nu stiam de unde sa incep. Dar am avut sprijinul coordonatoarei mele din program, am inceput meditatiile si lucrurile s-au schimbat treptat. La Bac am luat 6,15 la mate, 8,30 la romana si 9,00 la geografie. Sunt prima din familia mea care termina liceul cu Bacalaureat. Visul meu s-a implinit.” – Estera, beneficiara Vreau in clasa a 8-a, Cluj

Povestea Esterei nu este una izolata. Elevii din “Vreau in clasa a 9-a” au in spate ani de munca, curaj si sprijin constant. Desi provin din comunitati unde lipsa resurselor si uneori izolarea geografica le ingreuneaza accesul la educatie, acesti adolescenti au reusit sa demonstreze ca pot – cu rezultate care depasesc chiar media nationala.

Ce i-a ajutat?

Programul “Vreau in clasa a 9-a” ofera un pachet educational complet, centrat pe nevoile specifice ale fiecarui elev si implica activ toti actorii din jurul acestuia: parinti, profesori si comunitate. Prin mentorat individual si de grup, sprijin financiar, activitati de dezvoltare personala si orientare vocationala, precum si cursuri de specializare pentru cadrele didactice, programul creeaza un mediu propice pentru ca elevii sa ramana motivati si sa poata face fata provocarilor examenului.

Componenta educationala a programului include:

  • Mentorat constant, prin voluntari (individuali si din companii), profesori si coordonatori de program care urmaresc progresul fiecarui elev
  • Pregatire suplimentara pentru examene, inclusiv meditatii individuale sau in grup
  • Sprijin financiar lunar, pentru cheltuieli legate de scoala, transport, rechizite, haine sau mancare
  • Activitati de dezvoltare personala si orientare in cariera
  • Tabere educationale si ateliere motivationale
  • Implicarea parintilor in deciziile legate de educatia copiilor lor si in webinarii dedicate unei bune gestionari a relatiei cu elevii
  • Formare pentru cadrele didactice, cu accent pe metode moderne si adaptate la nevoile adolescentilor vulnerabili

Mihaela Nabar: „Educatia rurala are potential, dar are nevoie de sprijin consistent si pe termen lung”

„ Niciunul dintre acesti tineri nu a avut un drum usor. Multi sunt prima generatie din familie care ajunge pana in clasa a XII-a, in contextul in care abandonul scolar loveste mai ales in zonele rurale. Ce ne arata acesti copii e ca diferenta nu sta in capacitatea intelectuala, ci in accesul la sprijin. Si atunci cand le oferim mentorat, resurse, un cadru stabil si incredere, rezultatele apar si le depasesc pe cele de la oras.

Nu este o intamplare ca rezultatele elevilor nostri sunt peste media nationala. Este rezultatul unui model educational coerent si aplicat, care pune copilul in centru si actioneaza la toate nivelurile: emotional, academic, financiar si social. Investim de 15 ani in acest program si vedem impactul. Copiii din mediul rural pot – trebuie doar sa le dam o sansa reala.” Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.

Alte marturii ale reusitei

„Am incercat sa repet cat mai des materia si sa fac teste. Profesorul meu de la clasa ne dadea la fiecare ora sa facem teste si chiar m-a ajutat. Uneori mai faceam si notite acasa si sublinia cu markere tot ce parea important. Mie imi place foarte mult biologia si conteaza sa-ti placa ceea ce inveti.”— Nicoleta, Galati, nota 10 la biologie

„Rezultatele au fost mai mult decat m-am asteptat. Asteptam note mici, dar am ramas placut surprinsa. La romana nimeni nu s-a asteptat la Ioan Slavici sau Ion Creanga la subiectul 3, dar m-am descurcat. La matematica subiectul 2 a fost o provocare, iar la geografie a fost usor, fiind chiar mai bine pregatita. Au fost zile pline de stres si emotii, dar ma bucur de rezultate.”
— Luisa V., Cluj, 9,5 la geografie

„Meditatiile cu doamna Elena au fost o experienta buna. O ora pe saptamana sub supravegherea unui profesor face diferenta. Au fost momente grele, dar am primit sprijin cand am avut nevoie.”
— Beatrice, Iasi, nota 8,8 la Bac

„Datorita programului «Vreau in clasa a 9-a» am avut parte de activitati educative si creative care m-au ajutat sa ma dezvolt. Pregatirea pentru materii a fost esentiala pentru pregatirea Bac-ului, unde am obtinut cele mai mari note dintre participantii din Buzau.”— Andreea, Buzau

„Am luat 10 la logica la Bacalaureat, iar sprijinul World Vision a fost esential pentru increderea si pregatirea mea, mai ales ca parintii nu isi permiteau meditatii.” — Cristina C., Dolj, media 8,03

„Am avut emotii mari cand am vazut notele, dar m-am bucurat enorm ca am luat 10 la matematica. Munca si ambitia mea, alaturi de sprijinul primit, au contat foarte mult.”— Alexandra U., Dolj, media 9,18

World Vision Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 35 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti din 41 judete.

Sa avreti in calcul cand faceti impozitele si completati pentru ANAF poate trecetisi World Vision la companiile care merg o parte din taxele dvs pentru ca iata ce lucruri minunate fac.

Doamnelor, domnilor de la World Vision aveti respectul meu din inima, si imbratisari 😊

294
music_is_the_drugActivitatile pentru copii de grup de vara pot preveni consumul de droguri. Cum va puteti pregati sa luptati impotriva consumului de droguri

Activitatile pentru copii de grup de vara pot preveni consumul de droguri. Cum va puteti pregati sa luptati impotriva consumului de droguri

Duceti-va copiii in aceasta vacanta (si in anii scolari care vin) la activitati extracuriculare – sport sau arta pentru ca pe termen lung ii ajutati nu doar la o dezvoltare sanatoasa ci si la prevenirea consumului de droguri.

Citesc zilnic zeci de stiri culturale, de initiative pentru copii sau pentru adulti; despre unele scriu pe urban.ro, si mereu ma gandesc ca sunt multe studii care arata ca ele reprezinta una dintre cele mai eficiente forme de prevenire indirecta a consumului de droguri in randul copiilor si adolescentilor. Scopul lor este de a consolida factori de protectie precum stima de sine, capacitatea de a lua decizii, sentimentul de apartenenta si implicarea in activitati pozitive.

 In Europa, aceste programe sunt sustinute atat de scoli, cat si de autoritati locale, ONG-uri si organizatii de tineret.

Daca va ducei copiii la ateliere de teatru, de olarit, de muzica, de pictura ajutati la dezvoltarea abilitatilor lor sociale si emotionale (rezilienta, comunicare, gestionarea stresului), reduceti timpul petrecut in medii de risc (strada, anturaje negative), le dati modele pozitive si context pentru relatii sanatoase cu adulti si colegi si indirectle aratati unstil de viata activ si sanatos, fara substante psihoactive.

Vad zilele astea  multe communicate cu tabere de vara cu activitati culturale sau cu serbarile de sfarsit de an de la initiative ca ateliere de actorie, cursuri de  dans, corurile  Cantus Mundi pentru copii, scoala de percutie a lui Zoli Toth si stiu ca toti copiii care au fost acolo au setat un drive special pentru viata, stiu ca apartin unui grup, unei comunitati, au fost validati si in grup si individual de profesorii lor si, cu siguranta, stau bine la stima de sine.

Se vorbeste astazi foarte mult despre consumul de droguri la copii si adolescenti si fenomenul e o ingrijorare constanta pentru orice parinte.

Dar ii puteti pregati pe termen lung, inca din copilaria mica, sa nu simta nevoia de consum de droguri… nu doar prin discutii, care trebuie sa existe, ci prin aceste activitati extracuriculare.

Si sa stiti ca sunt multe care sunt gratuite.

In multe tari europene sunt gandite programe de preventive anti droguri fix din acestee aactivitati extracuriculare pentru ca e important sa le dai copiilor si tinerilor un sens in viata lor de dincolo de scoala si familie.

In Europa sunt gandite  activitati sportive, fotbal, arte martiale, dans, inot, baschet – organizate dupa orele de curs sau in weekend sau programe precum “Sport Against Drugs” in Polonia sau initiative locale in Italia si Spania care asociaza sportul cu prevenirea consumului de droguri. Nu trebuie sa ajunga nimeni campion, nu asta e tinta acestor programe, in aceste intalniri se dezvolta cooperarea, autodisciplina si motivatia personala.

Sunt organizate, cum ziceam si mai devreme, activitati artistice si culturale, teatru, pictura, muzica, scriere creativa – folosite ca forme de exprimare emotionala; exista  proiecte finantate de Erasmus+ care folosesc teatrul participativ sau arta urbana (graffiti legal) ca alternativa pozitiva pentru adolescenti.

Studiile arata ca tinerii implicati in astfel de activitati au o probabilitate semnificativ mai mica de a consuma droguri sau alcool. Sunt mai bine integrati social, mai optimisti si mai constienti de consecintele alegerilor lor.

E un program in Suedia – Programul „Fri” („Liber”) care imi place foarte mult si care foarte usor poate fi implementat si la noi.

Este initiat de Consiliul National pentru Sanatate si Bunastare, se adreseaza adolescentilor intre 13–17 ani si are ca scop incurajarea abtinerii voluntare de la alcool, tutun si droguri timp de un an.

Elevii care se angajeaza sa nu consume droguri sau alcool semneaza un „contract de abstinenta”, in schimb, participa gratuit la activitati recreative: excursii, concerte, iesiri in natura, sport etc.

Va rog eu duceti-i pe cei mici la activitati de vara, sunt multe gratuite (voi scrie pe urban.ro zilele viitoare multe exemple si ma reintorc cu link aici), da rasa la o prima gandire activitatile de la Opera comica pentru copii si cele de pe langa Corul Madrigal sunt activitatai gratuite foarte simpatico.

Toate studiile arata ca activitatile extracurriculare bine organizate si planificate – sport, arta, cluburi – chiar extracurricular, reduc riscul de consum de droguri; implicatia activa, formarea de abilitati si prezenta unui adult/coleg responsabil intaresc efectele preventive; timpul liber nesupravegheat e un factor de risc clar.

473
Brambling bird sitting on a treeSocant: Tot mai multe orase mari ale lumii folosesc inregistrari cu pasari in difuzoare ascunse in tufisuri pentru “starea de bine si iluzia ca sunt in natura”. Noi mai avem inca pasari si insecte in marile orase, sa ne bucuram si sa le protejam

Socant: Tot mai multe orase mari ale lumii folosesc inregistrari cu pasari in difuzoare ascunse in tufisuri pentru “starea de bine si iluzia ca sunt in natura”. Noi mai avem inca pasari si insecte in marile orase, sa ne bucuram si sa le protejam

Imi incep diminetile in aceste zile de vara in triluri de pasari care se treesc si ele la viata pentru o noua zi…

Pe la 4 jumatate -5 incepe concertul si, cum eu ma trezesc de dimineata, imi beau cafeaua cu corul madrigal al pasarilor.

Sa ti se mai intample asta intr-o capitala plina de betoane cu cea mai mica suprafata de verdeata pe cap de locuitor mi se pare un privilegiu si ma bucur mult de fiecare dimineata.

Corul madrigal al pasarilor are si o reprezentatie de seara, la culcare, cand imi imaginez ca pasarile fac schimb de informatii de peste zi 😊

Vorbeam aseara cu un amic arhitect proaspat intors din Japonia si-i spuneam ca sunt la concert privat al pasarilor, iar el m-a socat cu o informatie: in Japonia autoritatile pun sunete de pasari in difuzoare speciale, ascunse in tufisuri (cam ca la Disneyland)  pentru ca nu mai au pasari in orase si trilurile lor ajuta la relaxarea oamenilor si la o iluzie ca au “o parte de natura”.

Am cautat dimineata daca mai sunt si alte orase de pe langa noi care fac acest lucru si am aflat ca exista multe orase care folosesc inregistrari cu sunete de pasari in spatiile publice, din diverse motive – pentru a crea o atmosfera relaxanta, pentru a reduce stresul urban, pentru a imbunatati experienta in transportul public sau chiar pentru a alunga alte animale.

In Paris, in unele statii de metrou, autoritatile au testat sunete ambientale, inclusiv ciripituri de pasari, pentru a reduce stresul navetistilor. Aceasta initiativa a fost parte dintr-un proiect de „design sonor” pentru imbunatatirea confortului urban.

In Amsterdam, in cadrul unor proiecte urbane de regenerare, s-au folosit sunete de pasari si alte sunete naturale in parcuri sau in apropierea cladirilor de birouri, pentru a promova starea de bine.

In Melbourne, in anumite statii de tren, sunetele de pasari sunt folosite pentru a reduce tensiunea in randul pasagerilor si pentru a oferi o experienta mai placuta in zonele aglomerate.

In Londra, in anumite parcuri sau spatii verzi urbane, dar si in unele centre comerciale, sunt redate discret sunete de pasari pentru a crea o atmosfera naturala, mai prietenoasa.

Am gasit si justificarea japonezilor. In Tokyo, in unele zone aglomerate sau in spitale, se folosesc inregistrari cu sunete de natura (pasari, apa curgatoare) pentru calmarea persoanelor si reducerea anxietatii.

Va dati seama cat de norocosi suntem noi ca mai avem pasari adevarate, vii, nu inregistrate, in orasele mari? Ca ne mai putem bucura de natura, asa putina cum e ea…

Si cat de valoroasa e Romania ca are paduri, ca avem sate in care viata naturii isi duce cursul molcom.

Mi se pare foarte trist sa ajungem sa vedem pasari doar in acvarii mari la gradina zoologica, iar in restul timpului s ani se aminteasca prin sunete cum erau candva pasarile cand erau in orase…

Discutia aceasta despre pasarile false din orase mi-a adus minte de cateva lucruri.

Disneyland, un oras construit pe o fosta mlastina, are toti copacii plantati intregi si schimbati cand se deterioreaza; e la o sectiune la alta in parc se schimba “natura” cu alti copaci, conformi zonei pe care o reprezinta sectiunea/atractia si cu sunete de pasari din boxe speciale. Ca sa nu exista acciente, sunt tratamente speciale applicate in spatiile publice ca sa nu ajunga albine… (am fost candva la disneyland si am facut un reportaj in culise, vorbind cu imagineers – cei care gandesc magia de acolo, care e un amestec de tehnologie si iluzionism)

https://bazavan.ro/2014/05/reportaj-exclusiv-in-culisele-disneyland-paris/

Pe aceeasi tema, mi-am adus minte de filmul Paradise de la Disney +, cu un oras creat sub pamant ca sa se salveze de calamitati un numar de oameni…  si ei aveau sunet de pasari in tufisuri, si tot ce era acolo era butaforie.

Acum ceva ani am fost in Hong Kong  cu treaba, am facut niste reportaje … stateam intr-un cartier “de bogati” si, cum ma trezeam si acolo foarte de dimineata, pe la 5 vedeam in fata blocului oameni care ieseau cu coliviile cu pasarea pet la plimbare. Ei nu mai aveau parcuri, ci doar colturi special amenajate, tot ca butaforie de 2-3 copaci artificiali, colturi care erau locurile de relaxare. Locuiau insa in spatii atat e mici, incat nu-si permiteau catel sau pisica decat foarte foarte putini

50362
duminici oameni buni blog bazavanDe saptamana viitoare cititi aici Duminicile Oamenilor Buni. Povesti despre oameni care schimba lumea cu bunatatea si generozitatea lor

De saptamana viitoare cititi aici Duminicile Oamenilor Buni. Povesti despre oameni care schimba lumea cu bunatatea si generozitatea lor

Ma streseaza mult ura pe care o aratam in spatiul public ca o forma de refulare si de descarcare nervoasa. Stiu ca sunt sunte de motive pentru care suntem frustrate, stiu ca meediul inconjurator nu ne ajuta foarte mult, nu ne-a ajutat nici contextul politic.

Dar la fel de bine stiu ca nu ajuta pe nimeni sa ne vaitam si sa-i acuzam pe ceilalti ca sunt neconformi standardelor noastre, oricare ar fi acelea.

Cand mi-am dat seama ca directia lumii e pe mult format video – ceea ce alieneaza mintea (creierul nu mai functioneaza la fel daca nu si citim… am scris mai multe aici),  am decis ca oriunde ma exprim in spatiul public sa existe texte de forma lunga, ample, cu mult continut (daca tot citesti, sa inveti ceva)

Cand am simtit ca nivelul de consum pentru carti e intr-o scadere considerabila, am vorbit cu editurile sa-mi dea fragmente din cartile noi lansate pentru ca si cei care nu-si pot permite sa cumpere o carte sa guste putin din atmosfera marilor scriitori. Facem asta la urban.ro de aproape 5 ani, am vazut cum de la an la an creste numarul cititorilor sambata si duminica cand punem fragmente de carti si am inceput sa primim tot mai multe mesaje cu “mi-am cumparat si eu cartea asta” 😊

Cand mi-am dat seama ca nivelul la care se scrie despre ceea ce numim stiri culturale (oricat de soft ar fi ele) e din ce in ce mai jos (pentru ca ajung acolo juniorii care n-au avut timp nici de istoria filmului sau a artei si n-au deloc context ca sa scrie ceva amplu) am reformatat urban.ro – un site pentru oameni destepti, interesati de evenimentele culturale. Un site pentru burghezi intelectuali, care e posibili sa nu aiba bani foarte multi, dar au dorinta sa se incarce din lucruri frumoase, nu din barfe…

si am povesti extraordinare despre oameni care au vazut spectacole din multe colturi ale lumii espre care noi am scris… e marea mea bucurie cand, cineva de la Berlin, Londra, Paris sau New York, imi scrie si-mi spune “am vazut si eu spectacolul acesta”…

Si lista e lunga cu motivatiile din spatele multor lucruri pe care le pun in spatiu public, dar esenta e aceasi;

NU AJUTA PE NIMENI DACA DOAR CRITICAM, AJUTA DACA PUNEM NOI IN SPATIU PUBLIC LUCRURILE SI INTAMPLARILE CARE NE POT FACE MAI BUNI IN ANUMITE DOMENII SAU IN VIATA.

Asa am ajuns acum la Duminicile Oamenilor Buni. In fiecare duminica va voi prezenta oameni care, fara sa faca tam tam, fara sa viseze la celebritate sau sa aiba un profit direct din faptele lor, fac lumea din jurul lor mai buna.

Schimba in bine, fie si cu un milimetru, lumea din jurul lor.

Daca stiti oameni de acest tip scrieti-mi in comentarii, va fi o placere sa vorbesc cu ei si sa-i prezint aici. Multumesc

Duminica viitoare prima persoana magica 🙂

1278
ajutor helpDepinde si de noi ca sa nu mai existe situatii ca aceea in care Teodora a fost ucisa de un fost iubit. In ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise in Romania de partenerii lor. Cum putem ajuta.

Depinde si de noi ca sa nu mai existe situatii ca aceea in care Teodora a fost ucisa de un fost iubit. In ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise in Romania de partenerii lor. Cum putem ajuta.

Centrul FILIA, Centrul pentru Resurse Juridice si Feminism Romania organizeaza marti, 3 iunie, ora 18.00, un protest in Piata Victoriei, sub mesajul „Niciuna infranta. Niciuna uitata. Niciuna mai putin.” Manifestatia vine in contextul crimei din 31 mai, cand o femeie insarcinata a fost impuscata mortal, in timp ce se afla cu fiica ei de trei ani intr-un complex rezidential.

E socant ceea ce s-a intamplat sambata intr-un centru rezidential din Bucuresti, cu o tanara de 23 de ani, ucisa de un fost iubit nebun… un fost iubit de acum multi ani.

Noi traim intr-un spatiu balcanic in care femeile sunt un bun al barbatului  cu care s-au casatorit si daca nu sunt casatorite, sigur sunt c…ve. Asta e mentalitatea din aceasta zona in care barbattii sunt agresivi, dominatori, iar daca o femeie reuseste cumva sa razbata in lumea lor, barbatii (uneori si femeile) pun repede etichete “sigur are ea pe cineva care o sustine si o propteste intr-o functie”. Asa am fost crescuti (bonus, o generatie de copii care a invatat educatia cu injuraturi si cureaua de la pantaloni ca normalitate) si un prim pas pe care trebuie sa-l facem e in modul in care crestem copiii de ani, apoi modul in care tratam familiile disfunctionale in care ne-am nascut si am crescut.

(Exista mai multe studii si cercetari care analizeaza personalitatea si atitudinile barbatilor din Balcani in relatie cu femeile, in special in contextul normelor de gen, al relatiilor de cuplu si al violentei domestice. Iata cateva dintre cele mai relevante:

Norme de gen si masculinitate in Balcani

Studiu in Serbia (IMAGES) – O cercetare realizata in Serbia a relevat ca 40,1% dintre barbati considera ca rolul principal al unei femei este sa aiba grija de casa si sa gateasca, iar 34,1% cred ca barbatul ar trebui sa aiba ultimul cuvant in deciziile familiale. De asemenea, 11,9% dintre barbati au fost de acord ca femeile ar trebui sa tolereze violenta pentru a mentine familia unita.

Cercetare UN Women in Balcanii de Vest – Un studiu realizat in Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Serbia a constatat ca 32% dintre tineri au fost martori sau au experimentat violenta de gen. Normele rigide de gen si reprezentarile traditionale ale masculinitatii in mass-media contribuie la cresterea riscului de violenta impotriva femeilor. )

Dar daca cateva dintre noi am avut puterea si curajul sa iesim din turma, e util si bine, si frumos, sa le ajutam cu ce putem pe femeile care n-au inca curajul sa se desprinda de familii abuzatoare (ca e sot, sau ca e tata), sa facem presiuni pe autoritati sa ia masuri mai ferme in cazuri de violenta – nu doar domestica, ci violenta impotriva femeilor.

*

In ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise in Romania de partenerii lor, de fosti parteneri sau de membri ai familiei. Conform estimarilor, aproximativ o femeie este ucisa in fiecare saptamana in Romania in context de violenta domestica.

In Romania, in ultimii ani, au avut loc numeroase cazuri tragice in care femei au fost ucise de fosti sau actuali parteneri. Am cautat cateva cazuri, dar sunt sigura ca sunt mult mai multe…

  1. Bucuresti (Decembrie 2023) – O femeie de 33 de ani a fost ucisa de sotul ei in fata copiilor, iar barbatul a postat ulterior imagini cu trupul victimei pe Facebook.
  2. Zalau (octombrie 2023) – O femeie de 37 de ani a fost sugrumata de sotul gelos chiar in ziua aniversarii sale. Barbatul s-a predat ulterior politiei.
  3. Valea Calugareasca (martie 2025) – O femeie de 46 de ani a fost ucisa de sotul ei in urma unui conflict generat de gelozie.
  4. Botosani (mai 2024) – O femeie de 47 de ani a fost ucisa in somn de sotul ei, dupa ce anterior ceruse ajutorul politiei din cauza violentelor conjugale.
  5. Brasov (2024) – O femeie de 36 de ani a fost ucisa de fostul iubit, dupa ce renuntase la ordinul de protectie emis impotriva acestuia.
  6. Bucuresti (august 2021) – O educatoare a fost ucisa de fostul sot, desi anterior obtinuse ordine de protectie impotriva lui.
  7. Dorohoi, Botosani (februarie 2022) – O femeie de 44 de ani a fost injunghiata mortal de fostul sot, iar mama si sora ei au fost grav ranite in atac.
  8. Galati (martie 2018) – O femeie de 34 de ani a fost ucisa de fostul iubit, care nu a acceptat despartirea si o hartuise anterior.

Aceste cazuri evidentiaza gravitatea violentei domestice si necesitatea unor masuri mai eficiente de protectie a victimelor.

Eu m-am intalnit de mai multe ori cu abuzuri familiale; am mai povestit cum, pe vremea cand lucram la Europa FM, am locuit intr-un bloc unde vecina mea de jos lua bataie grav de la sot.

Era o frumusete de fata, la 20 si ceva de ani; el mult mai mare, cu constitutie atletica, practic cat usa si parte din ceva serviciu militar sau de politie. Intr-o seara i-am sunat la usa, o auzeam pe ea cum plange… nu mi-au deschis. Am sunat la politie, mi-a sunat la usa polutistul de proximitate care mi-a spus ca a vorbit “cu domnul comisar si ca nu sunt probleme acolo, mi s-a parut mie.” I-am spus politistul ca lucrez la radio si daca nu ia masuri, chem televiziunile la usa lor.

Tanara ma ocolea pe scari, practic stergea peretii cand mergea cu copilul de cateva luni jos. I-am spus ca poate sa vina sa stea la mine si sa-si cheme mama, iar intre timp chemam si politia. S-a uitat la mine speriata.

Dupa cateva luni, si alte multe batai (am mai sunat la usa lor si am urlat ca voi chema televiziunea, nu mi-a deschis niciodata), a venit mama ei, a luat-o si au divortat.

Cred ca fiecare femeie salvata conteaza. Si fiecare dintre noi putem ajuta. Da, daca e un barbat influent, politia nu reactioneaza, chiar daca femeia isi face curaj si depune plangere.

Dar daca stiti pe cineva abuzata sunati dvs la una dintre asociatiile care au grija de femeile aflate in dificultate. NU asteptati sa reactioneze politia, faceti dvs toate demersurile posibile…

Un studiu realizat in martie 2024 arata ca 70% dintre romani cunosc cazuri de violenta domestica, insa doar 4% au anuntat autoritatile. 75% dintre martori aleg sa nu se implice, considerand ca nu este treaba lor sau ca ar putea incalca intimitatea celor implicati.

Aca sunteti in procentul asta de martori, practic le semnati actul de deces.

Luati atitudine, sunati o asociatie sa vina sa supravegheze, au oameni specializati si stiu sa abordeze situatia profesionist.

*

In Romania, femeile care se confrunta cu violenta domestica – fie fizica, psihologica, sexuala, economica sau emotionala – pot apela la mai multe servicii gratuite de sprijin si protectie. Iata cele mai importante resurse:

📞 Numere de urgenta si asistenta

  • 112 – Numarul unic pentru urgente (politie, ambulanta, pompieri). Daca viata iti este in pericol, suna imediat.
  • 0800 500 333 – Linia nationala gratuita pentru victimele violentei domestice, oferita de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse (ANES).

    • Program: Luni–Vineri, 08:00–16:00
    • Dispecerii pot oferi informatii, indrumare si sprijin.

 Ordine de protectie

Victimele pot solicita ordin de protectie impotriva agresorului. Acesta poate interzice apropierea de victima, contactul, sau chiar evacuarea agresorului din locuinta.

  • Se poate obtine rapid prin:

    • Politie (cu sprijinul unui ofiter)
    • Judecatorie (cerere depusa personal sau cu ajutorul unui avocat)
    • Direct prin centrele specializate

Adaposturi si centre de sprijin

Femeile aflate in pericol pot fi cazate gratuit intr-un centru rezidential de urgenta (adapost).

  • Acestea exista in fiecare judet – in subordinea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC).
  • Exemple:

    • DGASPC Bucuresti

      • Tel: 0800 821 218 (linia verde pentru victime)

    • Adapostul „Casa Blu” – Bucuresti

      • Ofera cazare, consiliere psihologica si juridica

    • Asociatia Anais si Asociatia Necuvinte – ofera adapost si sprijin

Consiliere juridica si psihologica

Exista organizatii care ofera gratuity asistenta pentru obtinerea ordinului de protectie, consiliere psihologica post-trauma si reintegrare sociala

Organizatii recomandate:

Platforme online de sprijin

  • ViataFaraViolenta.ro – ofera informatii utile si contacte la nivel national
  • PeStop.ro – platforma pentru sprijinul femeilor aflate in dificultate

Dati mai departe aceste informatii, ar putea salva o viata.

1535

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!