Florin Grozea se bucura aseara ca twitterul a ajuns mainstream pt ca a fost citat la radio.
Motiv pt care m-am uitat cu atentie pe cifrele twitterimii romane.
*
7000 de utilizatori in Romania, 1000 cu conturi active, cam 500 cu ceva opinii si idei.
Intre ei citiva baieti destepti din media (old sau new), citeva fete destepte si aprige care vor musca din new media felii bune in citiva ani; citiva pustani smekeri si citeva fetite iesite la agatzat.
Plus veteranii – care-s pe twitter pt ca intuiesc ca acolo sunt o parte din trend-urile viitoare; limbajul cu care vor sa tina pasul ca sa ramina tineri; lumea pe care ar trebui sa o stie ca sa-i poata vorbi limba.
Asta e twiterimea romana.
Credeti ca e mainstream? Mai ginditi-va o tura.
*
O sa fie mainstream cind redactiile (old or new media) vor avea un twitter editor, cind departamentele de mrkt vor avea proiecte coerente de promovare /creare de comunitati twitter, cind vedetele noastre (alea bune or proaste cum sunt ele) vor folosi twitterul ca prima sursa de informare spre public, cind jurnalistii se vor folosi de twitter ca sa-si adune informatii/intrebari/raspunsuri.
Deocamdata e o gasca. De citeva sute- spre mii- de oameni. Si e o mare bucurie cind o statie radio (Kiss FM, mai exact) citeaza drept sursa o informatie de la petrecerea gastii.
*
Cind lansam Europa FM, acum aproape 10 ani, seful francez care era pe felia mea (mrkt&PR), Frank Lanoux, ne-a spus “pina nu aveti 150.000 de ascultatori in Bucuresti, nu conteaza nimik din ce e in tara”.
La vremea aia – 6 luni de la lansare – EFM avea national aproape milionul de ascultatori si ma scotea din minti targetul lui pt Bucuresti.
M-am convins ca a avt dreptate si il pot parafraza linistita “pina nu o sa fie 150.000 de utilizatori de twitter in Bucuresti, nu vbm de mainstream”.
*
altfel, eu ramin la veterani:)
da, twitter e departe de mainstream in ro, la fel poti sa spui despre social media si social networking. ce se va intampla mai repede: se adopta twitter cum spui tu mai sus in ro, sau twitter isi pierde statutul de “fad” si dispare incet global?
cam dur concluzionat dar foarte adevarat.
e de vina totusi si lipsa de mediatizare a retelelor de social networking..eu unu am aflat de twitter de vreo doua luni si dupa ce mi-am facut cont am avut acces instant la un volum cu totul diferit de informatie,stratificat in diverse categorii de care nici nu aveam habar de o posibila existenta a lor.
plus ca twitter e frecventat de o cu totul alta categorie de oameni..una care, din pacate, nu reprezinta o majoritate, oameni extrem de calificati in cultura web2.0, in trend cu progresul internetului.
majoritatea inca e la inceputuri in interactiunea cu spatiul vast si misterios al www-ului.de aici si pan la twitter e cale lunga.intai sunt etapele de inceput: ym, mailul, hi5, youtube, cancan, protv, youporn (sau alte variante) :)…abia apoi se trece mai departe,progresiv dar slow ongoing.trist e ca unii nu trec de prima etapa,www-ul se limiteaza la atat pt ei.
asa ca, tu poate ca esti un membru al elitei avant-gardiste dar marea majoritate inca sunt in the stone age.
sunt de acord : Ro e departe de mainstream dar nu ma grabesc cu critica pt ca e periculos sa ai asteptari prea mari de la o natiune care ne ocupa tot timpul,vb badei Mircea
Nu era mai simplu să spui că mainstream înseamnă de fapt să te adresezi prostimii? Problema se pune altfel. Ce înseamnă mainstream pentru tine, că văd că ai o limbă ascuţită. OTV? Asta e mainstream? Libertatea? Cine să citeze de pe Twitter? Asta e problema românului. Nimic nu e serios dacă nu e mainstream. WTF is mainstream? Crezi că îşi doreşte cineva mainstream?
Sunt 1000 de conturi active pe Twitter, dar ca şi relevanţă, sunt de 10 ori mai sus decât orice sursă “credibilă” de pe internetul ăsta românesc.
Keep it real!
de acord cu tine, in ceea ce priveste calitatea (unei parti a )publicului. desi am indoieli ca gasesti 1000 “buni”
dar daca facem business, e mai eficient sa le dai celor 1000 de oameni cite un mail direct, decit sa platesti publ sau sa investesti intr-un twitter editor. e mai cost effective.
so, numarul e impo… cind o sa fie 50k de aceeasi calitate o sa conteze
nu eu am zis ca e mainstream, citeste inceputul postului si o sa vezi de la ce am plecat:)
Dar suntem pe drumul cel bun:
– unele redactii au un om care sta cu ochiul pe twitter. nu spun ca este chiar un twit-editor, dar sunt cativa oameni acolo, prin zona. La un moment dat, cand vom intelege ca SI aici trebuie sa cautam (un anumit tip de) rezultate, vom investi (oameni, resurse).
– au existat anumite proiecte MICI special pentru twitter. chiar au fost, le-am vazut. da, nu au fost exclusiv de twitter, ele au reprezantat componente ale unor proiecte mai mari. dar ceva-ceva s-a facut. Iarasi, cand se va simti iz de rezultate (aici includ pana si intuitia vreunui manager) – se va intampla ceva coerent.
– acum este o sursa de informatie, dar in special pentru interes privat. pe mecanismul intrebare/raspuns(uri). sunt convins ca si asta se va schimba in curand. in ultimele 24 de ore au fost culese informatii pentru un articol (n-am retinut, insa, detalii/link). Ceea ce seamana a “interviu colectiv”.
– vedete, imi pare rau, dar nu cred ca avem. Candidatii la acest statut fac ceea ce face (mai) toata lumea (trafic de informatii de uz preponderent personal).
Realizez ca aceasta comunitate este extrem de mica. o mana de oameni. schimba idei si informatii. dar raman(em) putini. adica, de principiu, cam aceiasi. 🙂 “Consangvinitate” e primul termen care-mi vine in minte!