masrieramasriera

Bijuteriile Barcelonei

N-o sa va povestesc despre arhitectura orasului, titlul nu e metaforic, ci se refera chiar la bijutierii si bijuteriile Barcelonei, mai putin cunoscute decat ar merita.

Ca si arhitectura, orfevreria a inflorit in Barcelona in perioada Art Nouveau (El Modernismo) / Art Deco, iar reprezentantii ei erau artisti completi (ca Mucha in Cehia, sau Lalique si toata pleiada din Franta).

In plus, in Barcelona, maestrii bijutieri veneau din familii artistice cu renume, cu traditie si cu dragoste de arta. Exemplul cel mai bun, celebrat cu reverenta de catalani pana in ziua de astazi, este Casa Masriera – Los Masriera, cum erau cunoscuti “in oras” – al carei reprezentant principal este Lluis Masriera y Roses, fiu si nepot de pictori si bijutieri. Lluis insusi era pictor, bijutier, iar mai tarziu scenograf si dramaturg, fapt care si explica afinitatea lui profunda si durabila cu lumea spectacolului.

Cat de mult a iubit Lluis Masriera femeile si natura, vedeti din filmuletul de mai jos. Art Nouveau a fost poate cea mai romantica si mai gratioasa perioada in istoria artei, iar arta s-a invartit in jurul femeii, n-a transformat-o in obiect (desi,
literalmente, a cam transformat-o), ci a omagiat-o si a impodobit-o. Si, de fapt, o impodobeste si acum.

La fel ca in Praga, (unde micile boutique-uri vand bijuterii din argint create dupa desenele lui Alphonse Mucha), dar la un nivel mult mai inalt, Barcelona pastreaza vie creativitatea lui Lluis Masriera. Bagues y Masriera (cum a ajuns sa se numeasca acum compania, reunind doua nume fost rivale, dar complementare de orfaurari catalani) dezvolta si acum colectiile Masriera numai dupa formele originale ale lui Lluis si ale predecesorilor sai, variind cu grija culorile sau pietrele decorative folosite, dar pastrand intacta forma, gratia, farmecul, traditia.

Magazinul Bagues de pe Passeig de Gracia, imediat langa celebra Casa Batllo, poate trece cu usurinta drept muzeu. Bijuteriile fabuloase traditionale (Masriera) si moderne (Bagues) sunt expuse in casetele din lemn de secol XIX, intretinute cu grija, alaturi de mobilier si boisserie.

Hotelul Bagues, de pe Rambla, deschis in cladirea (de arhitect, evident) care adapostea pe vremuri atelierele, are in fiecare camera cate o forma originala creata de Lluis Masriera si gazduieste la mezanin o mica expozitie cu pasteluri si bijuterii realizate de familia Masriera de-a lungul a trei perioade artistice – pre-modernism, modernism si art deco.

Ambele sunt locuri care iti prilejuiesc mici momente de incantare, poate mai asezate si mai romantice decat restul trepidantei capitale catalane, dar in mod cert de neocolit.

***
Sorana Savu este specialist in comunicare, Senior Partner Premium Communication

2 Comments Published

13 years ago / Reply

Imi place faptul ca traditiile nu se pierd ci se actualizeaza in Barcelona…

In afara marilor Bagues y Masriera, daca te plimbi pe Calle d’ Argenteria dai peste tot felul de artisti in argint.

Cel mai mult imi place insa Joid’Art, atelierul de bijuterii in care artisti plastici adevarati creeaza in argint fidel stilului lor, adeseori utilizand si lemn, email, vegetale, piele etc … In plus colectiile difera de la sezon la sezon sau de la an la an cand colaborarile se schimba. Iar anul asta Joid’Art implineste 30 de ani.

13 years ago / Reply

Si asa o sa am ce vedea si la urmatoarea vizita la Barcelona. Daca nu te sperie culorile, sfatul meu e sa o vizitezi si pe Montserrat (zisa Montse) din Pueblo Espanol, care brodeaza si vinde niste saluri de matase, de flamenco, extraordinare.

Leave a Comment


seven − 6 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!