picsay-1341820936picsay-1341820936

Prima fraza – un sfat pt bloggeri

Prima fraza/propozitie e unul dintre cele mai importante lucruri intr-un text. Iata citeva exemple din carti alese la intimplare

“Am fost asa de bucuros ca nu am murit in ziua aceea, incit am facut din ea noua mea zi de nastere.” Alan Alda, Sensul vietii intr-un pahar cu apa (humanitas)

“M-am nascut si am crescut intr-un apartament micut, cu tavanul scund, aflat la parter”. Amos Oz, Poveste despre dragoste si intuneric (humanitas)

“Astfel isi incepu intr-o seara, pe chei, batrinul povestitor Cecco povestirea:” Hermann Hesse, Pe urmele visului  (rao)

“Dupa ce zgomotul repetitiei generale se stinse cu totul, cei din trupa Laurel Players ramasera fara altceva de facut decit sa stea acolo, tacuti si neajutorati, clipind catre reflectoarele aulei goale.” Richard yates, The revolutionary Road (Vellant)

“Draga Dumnezeu,

Pe mine ma cheama Oscar, am zece ani, am dat foc pisicii, ciinelui si casei (cred ca s-au prajit chiar si pestisorii rosii din borcan), iar asta e prima scrisoare pe care ti-o trimit, fiiindca pina acum n-am avut timp din pricina scolii.” Eric Emmanuel Schmitt, Oscar si tanti Roz (Humanitas).

“Iata ce s-a intimplat. Intr-o noapte calma si intunecata din iunie 1941, sergentul pilot Thomas prosser iesise la braconaj deasupra nordului Frantei.” Julian Barnes, Privind in soare (Nemira)

***

nu-i asa ca doriti sa stiti care e povestea de mai departe, in fiecare dintre aceste cazuri?

prima propozitie / fraza a unui text te baga-n poveste, te face curios, iti da ritmul a ceea ce urmeaza si te face sa te decizi “citesc sau nu mai departe?”

***

de ce consumati paragrafe intregi la inceputurile textelor voastre povestind cit de mult v-ati chinuit sa scrieti ceea ce va urma, cit de mult va doreati sa scrieti ceea ce vom citi, cite pahare de apa ati baut cit ati scris ceea ce citim ?

sigur, scriitorii petrec zile in sir gindindu-se care va fi prima fraza a romanului lor, dar noi cu un pic de atentie putem salva mult din timpul celor care ne citesc. cu un simplu delete al paragrafelor introductive, alea in care noi nu ne hotarisem inca despre ce sa scriem asa ca descriam aiureli.

timpul celui care ne citeste e cel mai valoros lucru pe care noi il exploatam. dupa aceea intervin emotiile /curiozitatea. folositi cum trebuie prima fraza/propozitie.

9 Comments Published

13 years ago / Reply

Doar arta procedeaza asa! In ziua de azi, comercialul se rezuma la un titlu pompos si la pagini “goale”.

13 years ago / Reply

eu m-am adresat bloggerilor care scriu pagini intregi si , banuiesc, vor sa invete sa scrie mai bine. mi-am permis sa fac asta, ma iertati..

13 years ago / Reply

Piramida inversată, ar spune un prof de la Jurnalism.

13 years ago / Reply

eu inteleg ca ar fi mai bine o piramida inversata, careia sa ii lipseasca varful. pentru ca, nu-i asa, uneori citim texte cu inceput interesant, care se lungesc pentru ca autorul crede ca more is better…

13 years ago / Reply

Eu iti multumesc pentru sfat. Extrem de util.

13 years ago / Reply

„Mă mutasem de 3 luni pe strada aceea când l-am observat pe dl. T: mic, burduhănos, trăgea mereu după el o corcitură de câine.”

„Întorcându-se de la plimbarea de dimineaţă, vecina mea se hotărî brusc să îşi cumpere un copil. Unul cu bucle aurii, aşa cum avusese în urmă cu câţiva ani.”

„În spatele casei mele crescuse, din pricina ploilor foarte abundente din acei ani, o pădure deasă şi sălbatică în care nu mai îndrăznea nimeni să intre.”

13 years ago / Reply

si eu ma numar printre cei care cred ca prima fraza este vitala. conteaza cum incepi si cum termini – toti marii scriitori au tinut cont de acest lucru. problema cu timpurile pe care le traim este ca se citeste in diagonala iar cititul nu mai e ce-a fost…

13 years ago / Reply

“eu m-am adresat bloggerilor care scriu pagini intregi si , banuiesc, vor sa invete sa scrie mai bine. mi-am permis sa fac asta, ma iertati..”
Multumesc ca ti-ai permis asta! 🙂

Leave a Comment


five − = 2


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!