text de Mihaela Dumitrescu
Pentru a iesi din cliseul de urari de primavara frumoasa as vrea sa ne propunem ceva in fiecare saptamana, ceva doar pentru noi – ce spuneti de ceva “timp” alocat doar pentru noi? Ce credeti merita?
V-as putea garanta ca raspunsul e da pentru ca fiecare secunda in care sunteti doar cu voi, in care faceti ce va doriti are ca rezultat o stare de bine. Hai sa ne “celebram” cum trebuie in Luna Martie si sa ne facem un shot list cu ce vrem sa facem: o carte noua, o iesire in parc, mai mult timp cu cei dragi, o fuga la munte …si cred ca as putea continua asa multtt timp.
Eu mi-am propus de ceva timp sa fiu mai atenta la ce consum si as vrea sa continuam cu cateva sfaturi care pot ajuta sau macar sunt un semnal de alarma la toate mesajele de marketing cu care suntem bombardati zi de zi.
As incepe prin a va povesti ca sunt incantata ca, in general, barbatii suna si isi comanda deodorante pe baza de piatra de alaun. Nu speram dar uite ca asa e. Dar ce e aceasta piatra de alaun? Nu e tocmai ceva nou – e o alternativa la antiperspirantele clasice care contin parabeni si aluminiu. Subiectul asta cu aluminiu a fost mediatizat mult timp si e clar ca nu sunt recomnadate aceste produse pentru ca blocheza actiunea glandelor sudoripare, lucru care nu e benefic deloc sanatatii.
Blocarea transpiraţiei face ca toxinele rezultate din metabolism să nu mai fie eliminate prin pielea axilelor, aşa cum ar trebui. Consecinţa? Ele se acumulează în zona axilelor şi pot duce, în timp, la apariţia unor tumori. Daca se poate evita si exista solutii alternative, la fel de eficiente – va recomand sa incercati.
Aceste Pietre de alaun (slefuite ;)) sunt eficiente
– din pct de vedere al modului de actiune: ele nu blocheaza procesul de transpiratie ci doar neutralizeaza bacteriile care genereaza mirosul neplacut
– din pct de vedere al duratei de folosire – dureaza pana la 2 ani. Piatra de alaun (sub forma de stick, roll, on, spray, etc) este un deodorant natural hipoalergen, nu are nici un miros si poate fi folosita cu brio, si chiar este recomandata, de catre persoanele alergice, de catre viitoarele si proaspetele mamici sensibile la mirosuri.
Si pentru ca as vrea sa facem ceva si pentru frumusetea noastra si nu numai pentru sanatate as vrea sa va “prezint ” cu tam-tam (pentru ca merita, si-a castigat acest merit) un ulei care miroase exotic si care daca nu l-ati descoperit inca e bine sa o faceti. E un ulei bio, un panaceu universal bun pentru piele si pentru par, si in cazul de fata il recomand pentru ca ajuta foarte mult in regenerarea si refacerea fibrei capilare afectata de toate tratamentele . Parul isi va recapata stralucirea de altadata. E vorba de uleiul de cocos . Eu l-am descoperit recent si l-am testat si am fost foarte mandra de rezultate. Am spus ca trebuie sa impartasesc cu toata lumea ce am obtinut.
Ce e drept trebuie sa alocati putin timp (vezi mai sus cu timpul alocat pentru tine 😉 si sa va preparati handmade o masca pentru par. Cum?
Ulei de cocos 3 linguri (el se prezinta ca un unt dar se topeste foarte repede – fie in cuptorul cu microunde, fie pe calorifer) + cateva picatuti de ulei de ricin + 2, 3 linguri de miere (e bogata in vitamin K, A, vitamine hidrosolubile). Topiti si amestecati cele de mai sus si aplicati masca pe parul uscat.
Va trebui sa stati 1- 2 ore cu aceasta masca dupa care sa spalati parul. Cred ca uneori merita sa incercati sa alegeti si solutii naturale pentru ingrijirea parului (nu orice, atentie la ingrediente) pentru ca produsele din comert, sampoanele, balsamul, mastile de par sunt pline de SLES (el e vinovatu pentru “ spuma” din sampoane, pasta de dinti, geluri de dus… )si care in produsele ptr par dauneaza structurii fibrei capilare.
Rezultatele vor fi cred remarcate si de altii .
puteti cumpara ulei de cocos organic de aici.
M-as opri aici cu sfaturile si cred ca sunt mai greu de urmat decat cele de saptamana trecuta dar de data aceasta se vad si rezultate palpabile 😉
*
Mihaela Dumitrescu este creatoarea shop-ului on line Seebio, cu cea mai mare diversitate de produse cosmetice bio dintre shop-urile romanesti, toate certificate international
Interesant articolul, dar nu ma pot abtine de la urmatoarea observatie: sintagma “panaceu universal” reprezinta un pleonasm destul de deranjant.(panaceu înseamnă leac, medicament pentru orice boală, deci universal, după cum arată elementul pan – adică “total, complet, general”, din compunerea sa)
ok, sper ca informatiile sa ti se fi parut utile. si sa-ti aloci timp pentru tine, nu doar pentru corectii:)
In leg cu piatra de alaun eu am citit ca nu ar fi in intregime fara aluminiu dar fiind vorba de o molecula mai mare nu se poate absorbi de catre piele. Aluminiul in corp este legat de cresterea incidentei de alzheimer si de tumori. Am dat google la potassium aluminium sulphate si potassium alum.
Momentan folosesc un deodorant solid facut de mine dupa o reteta de pe net care foloseste bicarbonat, arrowroot powder, argila, ulei de cocos, ceara de albine si ulei esential.
cocosul este genial si pentru fata – in loc de crema obisnuita. fie simplu, fie in combinatii cu alte uleiuri.
eu citeam ca indiencele il folosesc pe post de masca pentru par 🙂 poti sa mai pui in masca si ulei de masline si ulei de neem si vitamine A si E si chiar si uleiuri esentiale.
pe de alta parte nu stiu ce sa spun cu topirea lui la microunde 🙁 si cat de sanatos mai e dupa…
mai repede in bain marin….
Piatra de alaun, in functie de elementul chimic in jurul caruia se formeaza, poate fi de mai multe feluri: cele mai comune sunt alaunul de amoniu (ammonium alum) si alaunul de potasiu (potassium alum). Ele se gasesc in forma naturala in minereul numit Alunite. Ele sunt in mare proportie asemanatoare.
Asa cum ai spus si tu Jade Aluminiu este toxic pentru organism in functie de modul in care “se prezinta”: Aluminiu solid, pur si Saruri de Aluminiu solubile sau insolubile.
De ex. un compus de Aluminiu, cum ar fi Clorhidratul de Aluminiu care este solubil, este folosit ca antiperspirant, acel compus va fi absorbit imediat si atunci devine daunator organismului. Ideea este sa reusim sa gasim un echilibru in toate si sa folosim ceea ce ni se potriveste si este ok pentru sanatatea noastra.