de astazi incepe cea de-a 13 editie a Festivalului International de Film Transilvania , iar la sfirsitul saptaminii viitoare incepe cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
pentru ca ne-a placut cum ne-am distrat la carePEcare (si sper ca v-a placut si voua), continuam aventura de a vedea filmele (si apoi teatrul) din doua perspective : femei vs barbati, cu participarea exceptionala Raiffeisen care este sponsorul principal al TIFF si co-prezinta Zilele Filmului Romanesc la TIFF, dar si unul dintre sponsorii principali de la FITS.
impreuna cu Cristian Manafu voi incerca sa aveti acces super exclusiv la ceea ce inseamna TIFF (si apoi FITS, unde ne va ajuta si Dragos Asaftei), va vom recomanda filme/spectacole care credem ca sunt simpatice (din perspectiva fiecaruia), va vom face cunostinta cu actori, regizori si producatori, intr-un mod in care nu-i puteti intilni prin reviste sau la tv.
incepem cu TIFF: saptamina viitoare vom fi la Cluj si pregatim citeva surprize la tema:), in plus – daca vreti- puteti merge cu noi la film 🙂
ca sa incepem a va oferi un tratament de cinefil cu totul special, incepem cu un concurs la care puteti cistiga 7 invitatii duble, la oricare film din TIFF , adica impreuna cu Raiffeisen va oferim invitatii in alb la orice film va doriti in festival, iar asta inseamna avere… stiu cei care merg de ani de zile, pentru ca veti putea intra cu ele si la serile de gala unde biletele se dau cu multa vreme in avans.
ca sa puteti cistiga cele 7 invitatii duble, trebuie sa spuneti care este filmul romanesc (post 89) care v-a placut cel mai mult. si daca nu aveti noroc sa cistigati la mine, incercati si la Cristian Manafu.
ne vedem la Cluj, de luni:)
“Pozitia copilului”, pentru ca nu degeaba a fost atat de mediatizat si a castigat atatea premii 🙂
”Undeva in Est” – Unul dintre filmele noastre bune realizate dupa 1989. Film cu un scenariu bine scris, bine realizat, cu actori mari in roluri care le vin ca o manusa. Printre ei si Actorul martir Calin Nemes, caruia ii pastram o pioasa amintire pentru curajul si sacrificiul sau.
Mi-a placut foarte mult “Nunta muta”, poate si datorita contextului in care l-am vazut: inaintea unui examen foarte important, cu bagajele ascunse sub scaunul din sala de cinema.
Chiar ca avem de unde alege… dar primul titlu care imi vine in minte este “Marti dupa Craciun”, pe care l-am vazut tot la TIFF, in prezenta echipei si care mi-a placut in primul rand pentru ca este putin … altfel 🙂
Loverboy 🙂
“Buna, ce faci?” Eu sunt o mare fana a dramelor si “degust” din plin cinematografia romaneasca care se axeaza destul de mult insa pe teme triste, uneori in legatura cu perioada comunista. De aceea, am apreciat foarte mult aparitia peliculei “Buna, ce faci?”, fiind o gura de aer proaspat, cu o tema inedita si un umor iesit din comun. Tin minte si acum ca l-am vazut in cadrul TIFF, acum vreo 5-6 ani si am ramas cu o impresie foarte buna, poate si pentru ca la sfarsit au urcat pe scena actorii, regizorul, producatorul etc. pt a ne raspunde la intrebari 🙂
Mie mi-a plăcut foarte tare ”Și caii sunt verzi pe pereți” pentru că arată cum se descurcă românii cu tehnologia și cât de naivi suntem în anumite aspecte.
Roxanne a lui Valentin Hotea. Un film vazut anul trecut, in cadrul festivalului Anonimul intr-un loc mirific Delta Dunarii.
ce tare:) am fost in acelasi loc in acelasi timp. ne cunoastem?
Nu ne cunoastem, dar sigur ne-au “survolat” aceiasi tantari in seara aia. Daca te zaresc zilele astea la vreun film sau la vreo terasa din Clujul asta frumos (Doamne’ajuta sa fie vreme buna), vin sa te salut. 😉 Sedere faina la Cluj!
dadadada.
dar putem si aranja sa ne zarim:) luni dimineata ajung stau pina vineri dimineata
Wow, mi-ar face mare placere. Ai undeva “cartierul general”? Sau scrii pe blog si FB pe unde ai aparitii?
M-a impresionat “Dupa dealuri” si m-am gandit saptamani bune la el. Mi-a placut “Ursul”
Am cautat intre mai multe filme remarcabile – Katalin Varga e unul dintre ele (doar partial romano-maghiar, cu regie britanica), un film atmosferic si hipnotic. Imi mai vin in minte filmele cu tenta sociala, Eu cand vreau sa fluier, fluier sau Cealalta Irina.
Documentare – remarcabilul Decreteii. Chiar si documentarul jumatate-n gluma, jumatate serios Kapitalism, reteta noastra secreta (aceeasi ‘reteta’, dar pe o tema mult mai dura si cu o realizare temeinica, am vazut-o anul trecut in The Act of Killing).
Cel mai grozav, in ambele sensuri, cred ca ramane 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.
Dar trecandu-le pe toate in revista mi-am adus aminte de impresia lasata in urma, deja de cateva TIFF-uri incoace, de filmele sud-coreene: majoritatea (celor vazute de mine) erau meditatii asupra aceleiasi teme: vina (si ispasirea), explicabil (si admirabil) pentru o tara cu un trecut politic intunecat de cvasi-dictatura, politie politica si crime.
Stereotipul in discutia despre cinematografia autohtona este: ‘filme romanesti adica mizerie cotidiana repetata in toate filmele. De ce nu pot vorbi, domne, despre altceva?’
Dar facand un fel de statistica a filmelor romanesti, iata ca tema dominanta nu pare sa fie cotidianul (mizerabil), ci violenta in diferite forme si de diverse tipuri.
De la violenta inceputului regimului comunist – Dupa-amiaza unui tortionar sau, ca tot aminti cineva de el, Undeva in Est, la cea opresiva a regimului in 4,3,2 sau Decreteii, la filmele cu / despre revolutie (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, A fost sau n-a fost) sau la cele despre violenta imanenta in structurile statului si in societate (Politist, adjectiv, Dupa dealuri etc.).
Nu stiu care sunt filmele voastre preferate, dar se pare ca am identificat subiectul romanesc pe care mai avem inca mult de povestit, inclusiv cinematografic.
‘Dupa dealuri’ a lui Mungiu 🙂
“A fost sau n-a fost?”.
Nici nu (mai) contează.
Important este că va fi.
Tiff.
Iar eu nădăjduiesc că voi fi.
Acolo.
Hotel de lux
La “California dreaming” am ras mai mult decat la orice comedie hollywood-iana, un film al carui regizor a murit mult prea repede.
filantropica
Daca Bobul Nu Moare, un film pe care l-am vazut la TIFF acum doi ani
Visul lui Adalbert, o comedie neagra in stilul The Office, numai ca avem muncitori comunisti in loc de corporatisti si uzina in loc de birou (il recomand, eu l-am vazut in cadrul editiei TIFF 2012).
Festivalul e la jumatate deja…rezultatele? 🙂
cistigatorii sunt: Madalina Tolan, Ivona, Nora M, Mihai, Ioana C, Oana, Maria D
fiecare va primi informatii suplimentare pe mail
multumesc frumos ca ati participat la concurs