Monthly Archives : June 2015

wave-1Mobila care iti provoaca imaginatia

Mobila care iti provoaca imaginatia

Text de Raluca Antuca

Invenția lui Sebastian Errazuriz te invită să te uiți la cel mai simplu design de mobilă și să uiți că are un rol utilitar pentru tine și că îl folosești în propria-ți casă. Vrea să-l privești ca pe o operă de artă menită să fie descoperită; o cutie din lemn pe care o poți modela cum vrei tu!

Artistul newyorkez a realizat The Wave Cabinet, adică o piesă de mobilier care are la bază un sistem complex format din 100 de șipci de lemn. Acestea îi permit să se deschidă sub diferite forme care amintesc de valurile mării.

Lucrarea face parte dintr-o serie de sculpturi funcționale care suscită curiozitatea și îi provoacă pe privitori să se uite cu atenție, pentru ca unele lucruri nu sunt așa cum par. Ba chiar este posibil ca artiștii să se gândească la niște mecanisme sau funcții inventive, fie folositoare, fie de-a dreptul minunate din punct de vedere vizual.

Trebuie doar să intrați pe site-ul artistului pentru a vedea niște lucrări asemănătoare, dar fiecare originală în felul ei!

wave-1

wave-2 wave-3 wave-12

 

 

2081
died-1Biblioteca ca un abis

Biblioteca ca un abis

Text de Raluca Antuca

O dată la doi ani, orașul-port Aarhus din Danemarca organizează o expoziție în aer liber intitulată „Sculpturi lângă mare”. 56 de participanți din toată lumea aduc cu sine viziuni noi asupra mediului înconjurător și realizează lucrări care sfidează limitele tehnologice și imaginația.

Dacă unii au realizat opere abstracte, care atrag vizual, dar nu au nicio poveste în spate, alții au adus ineditul și spectaculosul pe plaja daneză. Un exemplu îl reprezintă Susanna Heselberg și lucrarea numită „When My Father Died It Was Like A Whole Library Had Burned Down”.

Sună puțin ciudat, dar e o comparație atât de frumoasă în corelație cu esteticul vizual al operei sale. Aceasta a instalat o mică bibliotecă cu rafturi în pământ, dar care arată ca un raft subteran. Un joc orizontal-vertical care semnifică tare mult pentru Susanna; ea compară moartea tatălui ei cu lipsa cărților din bibliotecă, distruse de un foc mistuitor.

Pentru a vă alege o lucrare preferată, intrați aici și explorați sculpturile și artiștii prezenți la “Sculptures by the sea“!

died-2 died-3

 

2027
shutterstock_telefonVodafone in Italia si Spania (P)

Vodafone in Italia si Spania (P)

Prima mea amintire internationala cu Vodafone e din Italia. Eram la Roma si Inna era pe colana sonora a unui spot Vodafone Italia. Cred ca in Ro, compania de telefonie inca nu se numea Vodafone, dar mi s-a parut cool.

Sigur m-am gindit ca Inna, dincolo de succes, are si un super management care stie sa-i negocieze contracte super bune pentru a-i construi o cariera internationala, dar urmatorul gind a fost despre globalizare.

Despre cum se vor reduce granitele tot mai mult (circulam deja ”cu buletinul” in Europa) dar si distantele in conversatii.

De citeva zile Vodafone RO are o oferta speciala pentru romanii din Spania si Italia, in care convorbirile internationale sunt nelimitate.

In curind, cel putin cind e vorba de telefonie mobila, vom fi cu totii intr-o singura tara 🙂

Vodafone Romania a lansat recent (23 iunie 2015)o noua oferta promotionala adresata romanilor care au rude, prieteni, parteneri de afaceri in Italia sau Spania Astfel, romanii care activeaza Cartela Vodafone, cu extraoptiuni de minim 6 EURO credit, vor putea vorbi nelimitat cu rudele sau prietenii aflati in Italia sau Spania, fara costuri suplimentare. Destinatarii apelurilor initiate din reteaua Vodafone Romania trebuie sa detina un numar mobil in reteaua Vodafone Italia sau Vodafone Spania, pe cartela prepaid sau abonament.

(mai multe detalii aici)

Bine, pe vremea revelatiilor mele in ceea ce priveste evolutia telefoniei si a retragerii granitelor, a reasezarii conversatiilor – in sensul metaforic, sau practic – nu ma gindeam ca telefonul va ajunge sursa prin care poti transfera bani. Asta mi se pare o inventie foarte tare si mi-ar placea sa vina astazi inapoi in lume, unul dintre domnii care au folosit primele telefoane din lume (cele cu galena si manivela) sa vada unde a ajuns telefonul astazi.

In plus, M-Pesa, serviciul de transfer de bani de la Vodafone, are o noua functionalitate: poti trimite bani acasa, din Italia, Spania sau de oriunde din lume, direct pe telefonul mobil fara comision (pana in 30 septembrie 2015). Noua functionalitate se adreseaza oricarei persoane care detine un card bancar si doreste sa transfere bani unui utilizator M-Pesa din Romania (am lansat-o in mai 2015).

(mai multe detalii aici)

cover photo – shutterstock

 

2416

BENDEAC, PR-UL LUI GRACE DE MONACO, SMILEY – 3 reportaje S!MPA care au fost virale

pentru ca tot blogul are hainute noi, m-am gindit sa scot din arhive 3 dintre reportajele care au depasit 30.000 de vizualizari in prima saptamina. vorbim de jurnalism de forma lunga, adica texte cu care internetul nu e obisnuit in RO.

va multumesc frumos pentru ca ati sfidat statisticile romanesti 🙂

El, Mihai Bendeac, cum e?

„Aveam cam 8 ani cind am fost la Teatrul de Comedie – mama si tata m-au luat la spectacole de pe la 3 ani – si s-a intimplat sa avem bilete in primul rind. A fost un moment in care actorii se certau pentru o punga cu bani pe care au aruncat-o in sus. O moneda a cazut printre scinduri si-a inceput sa o ia la vale catre sala. Niciun spectator nu se mai uita la moneda aia, doar eu o vedeam cum vine – ca intr-un relanti. Imi tineam respiratia: se rostogolea o data si inca o data, apropiindu-se tot mai mult de marginea scenei. A cazut la picioarele mele. N-am ridicat-o, am asteptat pauza. Si cind am luat-o in mina… tin minte si acum senzatia… era ca si cum atingeam ceva magic. Era ceva ce coborise de pe scena.”

A zis „magic” in soapta, iar „scena” ca si cum era cel mai important lucru din lume. Si-a schimbat brusc discutia; „Unde la Universitate stai?”

Intregul text poate fi citit aici

*

Nadia Lacoste – PR-ul roman care a transformat-o pe Grace Kelly din actrita in printesa

Inainte de a fi PR-ul Casei Regale de Monaco, din 1945 timp de 8 ani, Nadia Marculescu a fost PR-ul reprezentantei studiourilor Metro Goldwyn Mayer in Paris. A renuntat la job in momentul in care s-a indragostit de seful ei, Robert Lacoste, pentru care timp de multi ani nu a avut mai mult de sentimente de amicitie. Nadia isi aminteste ca relatia lor a crescut de la prietenie la iubire intr-un mod organic, natural pentru ca isi petreceau foarte mult timp impreuna in birourile de la Paris.

Nadia Marculescu lucrase insa inainte de mutarea pariziana, la New York la aceleasi studiouri. Mai intii ca secretara care face programari pentru make-up vedetelor. Printre ele Greta Garbo si Grace Kelly, vedetele MGM ale epocii, pentru ca mai apoi – cind i-au fost descoperite abilitatile la limbi straine (stia franceza, engleza, spaniola si germana) sa treaca la departamentul in care citea scenariile si facea un rezumat al lor, pentru sefii studiourilor.

intregul text poate fi citit aici

*

Andrei Tiberiu Maria e (si) seful lui Smiley

”E legendara insa una din zilele de inceput  Radio Killer – un proiect de DJs creat de ei, aproape necunoscut in Romania, dar cu multe No 1 in tari importante -, cind  Andrei a ajuns la biroul care era intr-o casa mica, dar cu o curte generoasa, si a inceput sa urle la ei de pe pajiste: “Suntem licentiati in Rusiaaa!”. Statea acolo pe pajiste, sarea in sus de bucurie si urla la cei care erau in casa, la birouri. Si si-a urlat bucuria pina au iesit toti afara.

Citeva saptamini mai tirziu toata echipa,  cu mic cu mare,  intr-un inceput calduros de iunie se inghesuia intr-un birou ca sa asculte cu rasuflarea taiata, cintec dupa cintec , cel mai important radio britanic care difuzeaza muzica dance, intr-o zi in care stiau ca Radio Killer urma sa aiba prima piesa romaneasca, Loney Heart, difuzata la BBC One. Era emisiunea “Ready for the weekend”, prezentata de veteranul Scott Mills.

intregul text poate fi citit aici

4561
stan-wawrinka-espn-body-issue-1Cistigatorul de la Roland Gaross, Stan Wawrinka, gol golut

Cistigatorul de la Roland Gaross, Stan Wawrinka, gol golut

Pai daca tot e wimblendon sa nu ne bucuram si noi de un frumusel golas?:)

Stan Wawrinka a pozat pentru ESBN Body, intr-un pictorial in care ”este pus corpul in primul plan si este creata o motivatie pentru sport”, dupa cum spune proaspatul cistigator al turneului de la Roland Gaross.

iata-l in toata splendoarea lui

stan-wawrinka-espn-body-issue-1 stan-wawrinka-espn-body-issue-2

 

ESBN are traditia de a fotografia nud sportivi in editia sa anuala ”BODY”

Venus Williams a fost in paginile revistei

williams-body

atleta Blake Griffith a fost si ea admirata in toata splendoarea sa

blake griffith

 

sau baschetbalistul Serge Ibaka

[caption id="attachment_36893" align="alignnone" width="412"]SERGE IBAKA Photographed by Peter Hapak on January 30, Brooklyn, NY. Credits: HAIR BY CHRIZO GROOMING BY COURTNEY PERKINS/TRACEY MATTINGLY PROP STYLING BY LIZZIE LANG/APOSTROPHE SERGE IBAKA
Photographed by Peter Hapak on January 30, Brooklyn, NY.
Credits:
HAIR BY CHRIZO
GROOMING BY COURTNEY PERKINS/TRACEY MATTINGLY
PROP STYLING BY LIZZIE LANG/APOSTROPHE[/caption]
4819
yeezy-boost-350_ah_08_didll3Pantofii lui Kanye West

Pantofii lui Kanye West

Domnul Kayne West e un super om de afaceri. Nu doar cind e vorba de muzica, ci si cind e vorba despre “extensii de brand” si “endorsement”. Are o colaborare cu adidas care are deja mai multe colectii. Am mai scris despre una dintre colectii aici, acum vreau sa va arat noua colectie de pantofi lansata simbata in America.

Sigur ca domnul Kayne se pricepe si la promovare si a purtat incaltamintea inainte de lansarea ei ca un teasing, dar dincolo de asta,

pantofii arata f f bine si sunt sigura ca vor genera un trend.

Bine, la noi vor fi versiuni copiate (sau cu noroc la franciza din ro, originale) abia peste un an sau mai mult, dar genul acesta de pantof sport va intra curind in vestimentatia masculina.

yeezy-boost-350-low-a_roc7h1

yeezy-boost-350_ah_06_u772br yeezy-boost-350_ah_08_didll3

2486
hotel plutitorDesign: hotel plutitor

Design: hotel plutitor

Sunt dintre cei care viseaza sa -si petreaca o vacanta intr-un far, linga o mare, la marginea lumii.

E in plan asta pentru ca la vecinii nostri croati sunt multe faruri transformate in hoteluri.

Pentru cei care vor ceva mai mult lux/ urban, dar tot apa si liniste, vecinii sirbi au inventat hotelul plutitor: au facut niste mici apartamente din catamarane , cu dormitor, living si baie – o versiune plutitoare, daca vreti, a casuselor din Green Village de la Sf Gheorghe.

Ma rog, in cazul creatiei gindite de firma de arhitectura Salt & Water sunt si niste ferestre cit tot peretele ceea ce asigura super lumina in apartament.

Vestea buna e ca sunt de vinzare si pot fi mutate oriunde. Detalii aici

Iata cum arata.

hotel plutitor 2 hotel plutitor Floating-catamaran-2-yacht-design Floating-hotel-design

3120

in 2016 in cinematografe :))

Stiu ca toti posesorii de animalutz de casa s-au intrebat macar o data “oare ce face catelul/ pisica/ hamsterul/ pestisorul auriu cind nu sunt eu acasa?”

Ei bine, anul viitor avem o animatie la tema… super amuzanta

Pentru moment un fragment de 2 min:)

2418
shutterstock_ rockstarDe ce se pierd artistii in comunicare(a cu publicul)

De ce se pierd artistii in comunicare(a cu publicul)

Acum ceva vreme un tinar domn care are treaba in industria cu muzica avea o problema cu lansarea noului sau single. De fapt cu comunicatul de presa care anunta lansarea.

Ca sa-l preia ziarele (in mare parte, tot ce mai avem ca ziare sunt in format tabloid) comunicatul sau de presa avea un titlu foarte tabloid, scandalos, low ca pozitionare.

Tinarul era necajit pentru reactia pe care o generase pentru ca, desi piesa era cantabila, nu “scorase” cum se asteptase.

Ce se intimplase de fapt?

In dorinta de a fi ACUM in presa, comunicatul vorbea despre ce avea nevoie “presa” sa auda, nicidecum despre ce era artistul ca personalitate, sau ca “personaj” in industrie.

El comunica pentru presa, nu pentru public.

Comunicatul nu construia nimic pentru brand-ul artistului, ba din contra – desi imaginea cu care isi facuse loc pe piata era de tinar cool si modest, acum miza pe obraznicie si o oarecare aroganta.

De asta m-am gindit sa scriu aici ceva care sper sa ii ajute pe artisti, din oricare industrie ar veni.

Daca ai o poveste REALA cu o emotie REALA, publicul o va savura. Iar jurnalistul – care, daca ai noroc si-ti faci bine treaba, poate ajunge si el in publicul tau –  o va prelua pentru ca stie ca publicul sau o va citi.

E un cerc vicios in presa din Romania: jurnalistii spun ca nu e de interes decit “chilotzareala”, artistii nu ofera decit informatii usoare, banale pentru ca le e prea lene, prea greu sa sape in propriile cariere (profesionale sau nu) ca sa scoata de acolo povestile adevarate.

Din zecile, poate chiar sutele, de comunicate de presa pe care le-am trimis in viata mea nu exista unul care sa fi vorbit despre o emotie si sa aiba o poveste frumoasa care sa nu fi fost preluat.

*

Sigur povestea trebuie sa fie reala, sa fie in concordanta cu ceea ce ai de comunicat in dreptul artistului respectiv… dar asta e deja alta discutie.

Rupeti cercul si daca vreti sa fiti bagati cu adevarat in seama de jurnalisti, respectati-i voi mai intii: oferiti-le povesti cu emotii si lucruri din care toata lumea are de invatat.

cover photo shutterstock

2360
colaj dulapHainele pe care le îmbrăcăm spun, de multe ori, poveștile pe care le ascundem

Hainele pe care le îmbrăcăm spun, de multe ori, poveștile pe care le ascundem

Acum câțiva ani am lansat o provocare. Mi- am rugat cititoarele să se descrie în trei cuvinte și, cu descrierea lor în față, le-am ales o ținută. Fiecare s-a recunoscut în alegerea mea.

(opinie pentru UNICA, MAI 2015)

Dacă aș face o fotografie cu dulapul meu cu haine aș obține câteva ridicări din sprâncene pentru cele două rafturi cu tricouri și bluze albe, dar și pentru cele trei cu item-uri gri. Dacă ați ajunge cu privirea și la stander-ul pe care stau rochiile și fustele, v-ați opri în secțiunea generoasă a culorilor pastel: bej, grej și roz prăfuit (cenușă de trandafir). Pe alocuri mai apare un produs – două în culoarea mentei, dar ce nu e gri sau alb sau pastel e … negru.

Lipsă de creativitate? Poate. O garderobă crescută într-o unitate stilistică? Poate. Mai multe produse decât am nevoie? Cu siguranță.

Fac parte din generația care a descoperit moda via Neckermann (o revistă groasă cam cât cea mai rafinată revistă de modă, dar cu produse de supermarket). N-am avut prea multe haine când eram mică, n-am fost nici dezbracată pe stradă, dar… Cele mai multe dintre “piesele” mele cool erau fie tricotate, fie copiate de prin revista cea rară, nemțească;  mamaie fiind pe post de croitoreasă.

Așa că atunci când am putut să-mi cumpăr tot ce vreau, am făcut achiziții compulsive, fără vreo strategie, fără să-mi pun problema că orice haină pe care o cumpăr ar fi bine să se potrivească nu doar cu dimensiunile corpului meu, ci și cu celelalte haine din dulap. Ba chiar, într-o vreme am fost atât de dornică să am tot  ce e nou încât, de la un an la altul, am alungat de tot din garderobă hainele pe care nu le-am purtat.

Mi-a trecut “boala” asta când am început să înțeleg că femeile pe care le admiram pentru cum erau îmbrăcate ( Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Caroline Kennedy – Bisette) păstrau o linie comună în croiala hainelor lor, dar și în cromatică.

Tot atunci am înțeles și că stilul vestimentar e ca orice campanie de comunicare: identifici ce te diferențiază, ce te pune cu adevărat în valoare și repeți, într-un mod creativ de fiecare dată, acel diferențiator .

Așa lumea mea s-a schimbat complet; n-am mai cumpărat haine doar de dragul de a cumpăra, am început să mă caut pe mine printre lucrurile cu care vreau să mă acopăr, pentru că haina nu e decât un ambalaj al propriei persoane. Sau al egoului din dotare. Depinde de fiecare.

rochie

Cu anii am ajuns la un stil minimalist, foarte simplu și foarte curat. Sigur, se poartă mai greu pentru că nu te poți ascunde între volane și culori țipătoare, trebuie să stai fermă, dreaptă în haine, dar ele nu se demodează niciodată. De câțiva ani îmi cumpăr două- trei piese noi pe sezon, cel mai adesea de designer, care sunt atemporale și care reusesc să capteze atenția și în sezoanele următoare. Iar lumea a început să înțeleagă “stilul” meu: prietenele îmi trimit adesea link-uri la site-uri cu haine “care seamănă cu tine” și eu zâmbesc pentru că, uneori, chiar am produse de acolo.

Când înțelegi că stilul nu are legătură cu sezonalitatea și cu trendurile prezentate în colecțiile de la Saptamâni de Modă, viața ți se simplică foarte mult.

Nu mai cumperi ca să cumperi, iar shoppingul e o distracție de week end, adică te plimbi mult până când găsești ceva care chiar ți se potrivește. Nu mai ai nicio presiune și nici nu te apucă oftatul și disperarea ca nu ai “ACEL” produs pe care îl are toată lumea.

Iar când se schimbă sezonul și faci curat în dulap, e la fel de simplu. Eu așez pe umerașe hainele în combinațiile în care urmează să le port încă de când le scot din locurile de păstrare, pentru că știu fiecare piesă unde se potrivește în puzzle-ul din șifonierul meu.

Cu siguranță sunt câteva doamne care, citind aceste rânduri, cred că sunt lipsită de creativitate și cam rigidă în ceea ce privește vestimentația. Poate că sunt, poate că nu.  Ce știu sigur e că fiecare dintre noi are propria relație cu hainele sale și că singurul lucru care ne aseamănă e întrebarea pe care o rostim în fiecare zi: “eu cu ce mă îmbrac?”.

Însă, la fel de bine știu că, de cele mai multe ori, ne ascundem între haine și make-up sau comunicăm cu cei din jur prin hainele pe care alegem să le purtăm.

Știu că hainele pe care le îmbrăcăm spun, de multe ori, poveștile pe care încercăm cu disperare să le ascundem. Povești ale nevoii de atenție, nevoii de iubire, ale instictelor animalice (de seducție) care există în fiecare dintre noi. Povești despre încredere sau neîncredere, despre existența unei culturi vizuale sau lipsa ei.

Și mi-ar plăcea ca, de data asta când vă faceți curat în dulapul cu haine pentru a trece de la hainele de iarnă la cele de primăvara – vară, să vă uitați la fiecare dintre posibile combinații și să vă întrebați “ce spun hainele acestea despre mine?”/ “ce spun eu celor din jur cu această combinație de haine?”

Apoi, ca în jocul meu de acum câțiva ani, să vă descrieți în trei cuvinte. Și să comparați dacă hainele pe care le aveți în șifonier spun aceleași vorbe.

 

(fotografia de cover reprezinta un colaj cu imaginile de catalog ale unor obiecte care se afla in garderoba mea)

4548
Stav Strashko 8Stav Strashko – domnul care e doamna in reclame

Stav Strashko – domnul care e doamna in reclame

Stiu ca e un articol care va crea confuzie (dezbateri nu, pentru ca nu voi lasa deschise comentariile), dar in contextul discutiilor globale despre egalitatea dintre sexe, despre cum un om nu e definit de sexul pe care-l are, imi face placere sa va fac cunostinta cu un tinar domn care cistiga bani … ca doamna in multe reclame.

Stav Strashko

Am mai spus-o si o repet, doar prin expunerea repetata la astfel de imagini, ele vor deveni o obisnuita si vom invata sa nu mai judecam si etichetam oamenii.

Stav Strashko 2 Stav Strashko 3 Stav Strashko 4 Stav Strashko 5

Stav Strashko 7 Stav Strashko 8  Stav-Strashko-Red-Side-of-the-Moon

Stav Strashko

 

s-a nascut in Ucraina, locuieste in Israel si e reprezentat de aceeasi agentie cu care lucreaza Iman, Karolina Kurkova sau Bar Refaeli. spune ca nu-i pasa daca lumea i se adreseaza cu “el” sau cu “ea”.

“Like, I was at this casting for [insert major industry player here]. He didn’t know I was a guy. He called me in because he liked my pictures, that’s all. But when I started speaking, he said with this big smile, ‘Oh, I know your secret.’ I’m like, ‘What secret? That I’m a guy?! That’s not a secret! I’ll tell anyone!'”

dintr-un interviu pe care l-a dat pentru ELLE.com anul trecut.

2625
colaj vogue july 201515 coperte Vogue din Iulie 2015

15 coperte Vogue din Iulie 2015

Ma intorc la traditia de a arata copertele Vogue de peste tot din lume, din aceeasi luna.

Spun mereu ca, dincolo de actul artistic (pentru ca fiecare coperta in parte are directia sa artistica), in genul acesta de asocieri e vorba de formarea unei culturi vizuale. Care va ajuta pe mai multa lume (sper) sa se imbrace mai frumos, mai cu gust, indiferent de bugetul pe care-l are.

Mexic

Adriana-Lima-Vogue-Mexico-July-2015-Cover-1

Paris

 

 

 

daria-werbowy-vogue-paris-june-july-2015-cover

 

 

 

 

 

 

Brazilia

Gigi-Hadid-Vogue-Brazil-July-2015-Cover

Rusia

Lindsey-Wixson-Vogue-Russia-July-2015

Australia

lourde-vogue-australia

Portugalia

Matilda Lowther by Frederico Martins for Vogue Portugal, July 2015 1

Japonia

Rosie-Huntington-Whiteley-Vogue-Japan-July-2015-Cover

Japonia supliment beauty

vogue japan july beauty 2015

Coreea

vogue coreea sud july 2015

 

Germania

vogue germania july 2015

Italia (cu un numar special China:) )

vogue italia july 2015

Ucraina

vogue ucraina july 2015

SUA

vogue usa july 2015

 

China

VogueChina_COVER

UK

Vogue-July-15 uk

2867
sjp 5Sarah Jessica Parker si colectia ei de pantofi

Sarah Jessica Parker si colectia ei de pantofi

Sarah Jessica Parker a pozat pentru promovarea propriei colectii de pantofi.

Fotografiile sunt mai jos, acum 2 mici observatii.

Culorile in care e imbracata – nude, pastel – distrag atentia privitorului de la virsta care trece si peste ea (sigur a fotografiile sunt photoshopate, dar chiar si asa…)

Oare ce spune bunul ei prieten Manolo? 🙂

altfel, uitati-va la atitudinea ei, e cea mai celebra femeie urita considerata frumoasa:)

sjp 4 sjp 5

sjp3 sjp2 sjp 1

 

 

13912
shutterstock_54724801minciuna

minciuna

Un text scris cu un an in urma. De atunci, fiecare dintre noi – ca asa e in viata – a avut parte de multe minciuni.:)

*

construiesti ceva emotional cu celalalt/cealalta pe sinceritate.
pui o caramida, si inca o caramida. si incepe sa ti se para ca ai o constructie solida pentru ca poti sa-i spui orice ai in minte. pentru ca-i spui adevarul.

si dupa o vreme minti. din protectie. din diplomatie. din nevoie.
dar minti. si celalalt/cealalta stie ca minti.

nu-ti spune ca ai mintit. nici nu lasa sa se vada ca stie ca ai mintit.
poate ca minciuna e mica, poate ca e neinsemnata, poate pentru ca are consecinte usoare.

dar celalalt/cealalta stie ca are un credit deschis. ca va putea minti o data, macar o data, in baza intelegerii de care a dat dovada.

si incep sa apara gauri in constructie.

cind celalalt/cealalta minte si tu stii, uiti ca ai fost primul /prima care ai incalcat regula (sau deja ti-ai gasit scuze pentru minciuna) si… stii ca ai credit deschis pentru o viitoare minciuna.

asa gaurile din constructie se fac si mai mari.
pina la urma incepi “sa joci teatru”.

There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in.

m-am gindit la asta in timp ce vedeam viata personajelor din piesa lui Radu Afrim, Cind ploaia se va opri, prezenta in Festivalul International de Teatru de la Sibiu.

e o secventa la finalul piesei cind un tata si un fiu se intilnesc pentru prima oara. se aseaza la masa si tatal, stresat de vizita fiului pe care l-a abandonat (repetind istoria propriei copilarii), vrea sa se justifice.

masa e lunga foarte lunga, ei stau fata in fata in capetele mesei, iar pe o laterala stau toate rudele lor – moarte la momentul intilnirii -, cu valizele la picioare.
o minunata metafora pentru trecutul pe care-l purtam cu noi in toate intilnirile.

foto cover: shutterstock.

3695
JG0T5ayCum arata 200 de calorii?

Cum arata 200 de calorii?

Text de Raluca Antuca

De ceva vreme folosesc un progrămel pentru Android, care se numește Noom, și care calculează întocmai câte calorii are fiecare fel de mâncare pe care îl consum în ziua respectivă. În prealabil, mi-a precizat câte calorii am voie pe zi pentru slăbire și câte pentru menținere.

După ce am început să trec riguros toate alimentele pe care le consum, am fost șocată să văd cât de multe calorii au produsele bogate în grăsimi sau zaharuri. Adică eram conștientă că “nu sunt bune“, dar acum aș prefera să mănânc 40 de grame de migdale decât un baton Snickers. Măcar așa știu că organismul îmi mulțumește în secret!

Ei bine, am găsit niște fotografii tare interesante în care ne sunt prezentate 200 de calorii sub diferite forme (cereale, jeleuri, ceapă, porumb și altele). E interesant să vezi cum cantitățile diferă și poți să faci un raport de tip calitate-cantitate.

WiseGEEK sunt cei care au pus la cale acest proiect foto. Vă propun o analiză mai întemeiată atunci când vă hotărăți să aveți o masă mai copioasă, pentru că unele alimente vă dau peste cap organismul și de multe ori folosim pastilele pe post de ajutor, deși ne fac mai mult rău!

 

2398
Barack Obama Sir David AttenboroughBarack Obama l-a intervievat pe Sir David Attenborough (fragmente interviu)

Barack Obama l-a intervievat pe Sir David Attenborough (fragmente interviu)

Duminică noaptea BBC Earth va difuza un interviu istoric.

Dupa ce doamna Obama a intervievat-o pe Meryl Streep despre educație, parenting și egalitatea de sexe într-o întâlnire istorică, acum îl avem pe   președintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama care îl intervievează pe Sir David Attenborough la Casa Albă.

Va fi o emisiune foarte specială și, cred, emotionantă pentru că președintele este de mult timp un admirator al muncii lui Sir David Attenborough. Barack Obama mărturisește și în emisiune că a crescut uitându-se la documentarele lui Sir David, care, după 60 de ani explorând globul, a fost martorul schimbărilor naturii din prima linie.

Din ceea ce a transpirat până acum este ca va fi o discutie unică între cei doi: președintele vorbește despre rădăcinile sale în Africa din partea tatălui său și cum copilăria sa în Hawaii și în Indonezia i-a insuflat o dragoste eternă pentru natură. Sir David Attenborough face referință la povești din lunga sa carieră, la recenta sa scufundare record din Marea Barieră de Corali și ceea ce crede el că trebuie făcut despre problemele presante ale lumii precum creșterea populației, schimbările climatice și energia regenerabilă.

În timpul interviului, Președintele Barack Obama declară:

 “Am fost un mare admirator al muncii dumneavoastră și pentru o lungă perioadă de timp…ați fost atât un educator cât și un mare naturalist.”

“Nu ne mișcăm atât de repede pe cât am avea nevoie și ceea ce știu, pe de o  parte din vizionarea programelor dumneavoastră, și a muncii pe care ați depus-o până acum, este că aceste ecosisteme sunt toate interconectate unele cu celelalte. Dacă doar o țară face ceea ce trebuie, dar alte țări nu fac la fel, atunci nu vom rezolva această problemă, trebuie să avem o soluție globală la această problemă.

“Ceea ce vedem sunt tendințe globale care depind de lumea întreagă să lucreze împreună, și, din păcate, nu am făcut un progres atât de mare în ceea ce privește schimbările climatice.”

Sir David Attenborough afirmă:

 “La aniversarea celor 89 de ani, am avut surprinderea să mă regăsesc într-un loc în care nu am mai fost până acum…să vizitez Casa Albă împreună cu președintele Statelor Unite. (El a fost) prietenos, ospitalier și autentic.”

“Cred că vom găsi modalități de generare și stocare a energiei din resurse regenerabile, vom face ca problema petrolului și a cărbunelui să dispară – pentru că din punct de vedere economic, vom dori să folosim aceste alte metode. Dacă facem acest lucru, vom face un pas uriaș în rezolvarea problemelor pământului.”

 “Cred că ceea ce se cere este o înțelegere și un sentiment că natura este parte a moștenirii tale. Aceasta este singura planetă pe care o avem și trebuie să o protejăm. Și oamenii simt acest lucru, într-un mod profund și instinctiv, la urma urmei este locul în care te duci în momente de bucurie și de suferință.”

Domnul care a stat om la om pe tot terenul cu cei doi oameni care au făcut istorie, Anthony Geffen, CEO al Atlantic Productions și producător al emisiunii, a povestit: “Este extraordinar să îi vezi pe acești doi lideri carismatici împreună, abordând cu grijă unele din cele mai importante probleme cu care se confruntă planeta. Acest film intim care include scene din spatele camerei cu președintele Obama și Sir David Attenborough la Casa Albă, oferă contextul importantei lor dezbateri. Include materiale filmate nemaivăzute până acum și de asemenea unele din imaginile de referință din cele mai mari documentare ale lui Attenborough – incluzând aici Life on Earth, Blue Planet și Galapagos.

*

Înregistrat în luna mai a acestui an, odată cu aniversarea celor 89 de ani ai lui Sir David Attenborough, acest interviu special va fi difuzat pe BBC Earth pe 29 iunie, duminică noapte spre luni, după miezul nopții, de la 00:30am.

(În Statele Unite ale Americii, interviul va fi transmis pe BBC AMERICA, locul celor mai mari programe de referință de istorie naturală ale BBC de pe piața americană de televiziune, în această duminică, 28 iunie, de la 05:30pm ET, urmat de o versiune extinsă de la ora 08:00pm ET.

 *
N-are sens să vă spun cât de mult îmi doresc să se întâmple lucruri din acestea și la noi. Aștept momentul în care românii nu vor mai fi concentrați pe destrămare, ci pe construcție pentru că sunt sigură că și președintele Iohannis, și soția dumnealui, ar putea fi gazdele unor asemenea pretexte pentru educație, pentru cultură, pentru motivarea oamenilor să-și urmeze visurile și pasiunile.
2166
Carrington_05Arta se face si din bijuterii!

Arta se face si din bijuterii!

Text de Raluca Antuca

O multitudine de brose, cercei cu perle, coliere și diademe compun opera de artă “Galleons and Feathers“, realizată de Ann Carrington, absolventă a Colegiului de Artă din Birmingham. Aceasta a primit chiar solicitări din partea organizației Națiunilor Unite să realizeze lucrări care ridică semne de întrebare față de problemele actuale din toată lumea.

Un prim exemplu de lucrare este această corabie realizată numai din podoabe feminine, care mie îmi par vintage. Ann vrea să facă o distincție între aceste simboluri ale bunului gust, rafinamentului și opulenței și realitatea care nu este întotdeauna frumoasă (corabia nu este cel mai aspectuos lucru ever).

Sursa ei de inspirație a fost orașul industrial Wing Wo Wave City, unde se produce un număr mare de accesori și bijuterii cu perle. Pentru cei interesați, Ann va avea o expoziție la The Royal College of Art în octombrie 2016!

2126
siggaella-1__880-tileBaldvin, proiectul femeilor puternice

Baldvin, proiectul femeilor puternice

Text de Raluca Antuca

De când deschidem ochii pentru prima dată, iar o mămică și un tătic se uită la noi de parcă suntem cel mai prețios lucru ever, ni se spune cum funcționează lumea. De ce pâinea este pâine și o mâncăm aproape la fiecare masă, de ce trebuie să purtăm haine mereu și cum funcționează societatea democratică (sau cum ar trebui măcar).

Știm din copilărie că băiețeii se îmbracă în albastru, iar fetițele în roz. Că bărbații sunt curajoși, aventurieri și trebuie să întrețină familia din munca sa, care de regulă, este fizică. Femeia are grijă de copii, de gospodărie și de soț. Adică ea spală, șterge și curăță. Se îngrijește de trup pentru iubitul soț, își piaptănă părul lung în fiecare dimineață și își curăță tenul cu cele mai prețioase licori.

Ei bine, acum suntem în anul 2015 si lucrurile nu mai stau ca în cărțile de povești. Există cupluri homosexuale, iar anumite diferențe de gen au dispărut, pentru că rolurile celor doi s-au intercalat. Rămân doar stereotipurile care îngrădesc cumva gândirea. Printre acestea se numără și cel care spune că femeile trebuie să aibă părul lung. Cele care nu se încadrează în acest tipar sunt privite ciudat și nu sunt acceptate în societate.

În această idee, fotografa Ella Sigga a creat un proiect fotografic în colaborare cu o asociație din Islanda care se numește Baldvin. Au fost realizate portretele a șapte femei care suferă de boala Alopecia Areata. Datorită acestei boli, ele au pierdut tot părul scalpului, fiind chele. Doar pentru că nu arată așa cum suntem obișnuiți, asta nu înseamnă că trebuie marginalizate sau ridiculizate. Îmi place foarte tare emoția transmisă prin fiecare fotografie, iar expresia facială este una atât de puternică, nicidecum să înspire milă sau tristețe.

2216
shamekh2Atunci cand moda se imbina cu arhitectura

Atunci cand moda se imbina cu arhitectura

Text de Raluca Antuca

Când eram de-o șchioapă și singura mea treabă în zi era să mă asigur că sunt completate cărțile de colorat, am observat că trebuie să folosesc anumite culori pentru anumite personaje sau anumite rochițe.

De exemplu, când ajungeam la pagina cu Tinkerbell, știam că trebuie să iau creionul verde ca să-i colorez rochița. Doar că mereu îmi plăcea să cred că era făcută din frunze verzi și era cusută cu fire din raza soarelui. Așa că de fiecare dată, desenam mici frunzulițe, în ideea de a realiza o rochiță cu model.

Aceeași idee am regăsit-o în lucrările artistului vizual pe nume Shamekh Al-Bluwi, care a găsit o modalitate ingenioasă de a combina pasiunea sa pentru modă și arhitectură într-o serie de ilustrații tare creative.

Ca mulți contemporani de-ai lui, artistul desenează siluete feminine îmbrăcate cu rochii vaporoase, lungi sau tutu, artă care se încadrează clar în fashion design. Doar că el nu le lasă uitate pe hârtie, ci le decupează. Le poziționează cu atenție în fața unui loc arhitectural mai deosebit (zid cu cărămizi, geamuri), pentru că Shamekh vede moda ca o reflectare a lumii.

Astfel, culorile și pattern-urile rochiei sunt dependente complet de locul în care este poziționată hârtia cu schița. Artistul face o conexiune între modă și arhitectură, reușind să realizeze niște modele de rochii cu totul deosebite. Păcat că sunt doar pe hârtie!

2099
macabre-scary-clown-portraits-photography-clownville-eolo-perfido-99-5PHOTO- Atunci cand clovnii isi pierd veselia

PHOTO- Atunci cand clovnii isi pierd veselia

Text de Raluca Antuca

Atât de diferiți suntem noi oamenii, încât același lucru pe unii îi sperie și pe alții îi amuză. Unul dintre lucrurile astea este reprezentat de clovni.

Știu anumite persoane care au fobie, efectiv sunt înfricoșate de acea față al cărei zâmbet larg nu dispare niciodată și ai cărei ochi te privesc țintă. Ce să mai vorbim de machiajul ușor sinistru, care te face să te întrebi care este semnificația unei fețe vopsite cu alb. Dar unii pot fi fascinați de veselia clovnului și de faptul că nu este ca ceilalți oameni.

Termenul de clovn provine de la un cuvânt scandinav, care înseamnă “fraierel vesel”, iar clovnii moderni au apărut la sfârșitul secolului XVIII și au fost asociați cu filmele comice.

Pentru cei curioși, există o serie fotografică Clownville în care niște clovni pozează pentru fotograful francez Eolo Perfido. Doar că acest proiect este un coșmar fotografic, în care grotescul domină, iar veselia modelelor este înfricoșătoare. Fotograful spune că a fost inspirat de filmele mute Buster Keaton și Charlie Chaplin, unde personajele exagerau emoțiile, pentru că nu puteau vorbi.

Perfido trăiește acum în Italia, iar lucrările lui au apărut în reviste precum NY Times, Vogue Russia, GQ Russia, Panorama First și Vision.

2476

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!