Zilele acestea toata lumea vorbeste despre cum pe o statie spatiala s-a mincat salata crescuta in mediu sintetic, in spatiu. Ba chiar avem detalii ca salata era gustoasa si unii comentatori tv au povestit cum se va schimba modul in care vom cultiva legume de acum incolo.
Inventia nu e insa noua. Exista si a fost brevetat PERSONAL FOOD COMPUTER. Arata ca un acvariu doar ca are rafturi pe care sunt puse rasaduri in pamint. Totul este computerizat si livreaza, conform unei programari, cantitatea de apa, temperatura si lumina necesara fiecarei plante, pe zone distincte unde au fost ele plantate.
Este creatia unui domn pe nume Caleb Harper, un inginer cu specializari si in arhitectura si design, nu doar in computere. Exista si o extensie a acestei mini gradini computerizate, sub forma unei ferme, un proiect sustinut de MIT (Massachusetts Institute of Technology) , proiect care se numeste MIT CITY FARM
Asa arata Personal Food Computer
si asa arata extensia mai bogata si mai organizata, CITY Farm, practic o cladire in interiorul careia, in conditii artificiale – computerizate, este replicat mediul in care cresc legumele.
e doar o chestiune de timp si de resurse pina cind gradinile vor fi toate asa. timp pe care eu nu as vrea sa-l prind.