In ultimele doua luni am vorbit mult, cu totii, despre schimbarea care trebuie sa vina. Am facut chiar un pas inainte si-am spus, tot cu totii, ca schimbarea trebuie sa vina din noi.
Dar cati dintre noi au schimbat efectiv ceva in ultimele 2 luni? Ceva din comportamentul lor care sa ii ajute pe cei din jur, sa ajute comunitatea fie si ca exemplu de respectare a regulilor.
Numai ca doamna asta “schimbarea” nu vine singura, ba din contra se cearta cu obisnuinta in fiecare zi.
Stiu oameni care isi doresc – personal sau profesional – o schimbare, dar nu incearca nimic nou, fac exact aceeasi pasi ca in momentele in care nu au avut succes. Pentru ca le e teama de nou.
Sunt insa si oameni care, din gena din care sunt facuti, iubesc schimbarea. Sunt cei care n-au nicio teama sa o ia de la zero de cate ori trebuie, cei care identifica usor oportunitatile de dezvolotare. Lumea ii numeste – dupa ce confirma in ideile lor – vizionari.
Dar daca i-ati intreba pe toti marii oameni care au deschis drumurile in tehnologie, in cercteare medicala sau in arta cat de greu le-a fost, de cate ori au ratat pana au dus la cap idea care i-a facut faimosi, ati vedea ca totul e despre a te documenta (a fi actual), a identifica o nevoie a consumatorilor, a actiona, a persevera si a avea incredere in puterea de a o duce la bun sfirsit.
Lucrez mult cu tineri, student, elevi; fac parte din jurii care acorda burse de merit si vad an de an tineri exceptionali care, sprijiniti, pot schimba lumea noastra. Dar pot si capata un sens real de a ramane in tara, dincolo de o valoare emotionala. Stiu ca revolutia lor e doar la cativa pasi distanta.
*
Pentru lansarea Samsung – Seria Galaxy A 2016 al carui mesaj cheie este “schimbarea incepe cu mine” („ the change begins with me”), Samsung a lansat o platform unde tinerii isi pot posta proiectele prin care vor sa aduca o imbunatatire lumii din jurul lor, proiecte cu care pot schimba , fie si cu o miime de milimetru, lumea.
Vor fi alese 10 proiecte care vor beneficia de atat de multa expunere incat va fi foarte usor sa fie duse la bun sfarsit apoi.
Unul dintre proiectele inscrise este Cu Bastonul prin Bucuresti, un proiect ARCEN, initiat de Edmond Niculusca, un tanar care lupta pentru conservarea culturii si a istoriei intr-un mod modern, atractiv, aplicat nevoilor celor din jur. Face tururi prin Bucuresti, gratuite, si le explica bucurestenilor sau turistilor povestile din spatele cladirilor importante.
Edmond e dintre cei care isi doreste sa arate ca sunt in Romania si tineri care vor sa faca ceva si are acest proiect de aproape 10 ani, peste 12.000 de oameni participand pana acum la traseele lui ghidate.
Edmond spune ca iubeste Bucurestiul mai mult decat ar trebui, dar nu cred ca se gandeste cat de mult a schimbat el in anii acestia mentalitatea unor tineri. Am prieteni care au fost in turul lui si care apoi si-au trimis prietenii, bucurosi ca Bucurestiul poate fi atat de frumos cand e descoperit cu dragoste.
*
Stiu ca printre cei care ma citesc se afla multi oameni care, cum spun eu, “fac fapte bune”, care au iniative sociale si care vor sa se schimbe lucrurile in mai bine. Asa ca va invit sa va inscrieti proiectele pe site-ul GeneratiaA
Am sa le promovez cu drag si am sa va ajut sa le duceti la bun sfarsit.
Schimbarea nu vine singura, NOI o facem.
[…] despre o Românie mai frumoasă, ca să zic așa. Așa că vă invit să citiți ce au de spus Cristina Bazavan, Simona Tache, Victor Kapra, Răzvan Pascu și Emil […]