Am scris de multe ori despre grija (spre obsesie) pe care o am pentru pielea mea. La propriu, nu la figurat.
Despre ritualul zilnic de hidratare, despre cum am facut pentru un prieten exercitiul cu pantoful lasat la soare ca sa inteleaga de ce e important ca pielea sa fie ingrijita.
E vara, si de cate ori trec pe strada si vad cate o domnisoara ca scoasa din cuptor, rumenita bine, mi se zbarleste sufletul.
Stiu ca e o cultura indusa de tot ce inseamna reviste glossy, life style ca e frumos sa fii aramiu, cum stiu ca exista si o industrie dezvoltata in aceasta directive – de la autobrozante pana la cuptoare de bronzat aka solare.
Personal, nu cred ca vreuna dintre aceste solutii de colorare a pielii e sanatoasa. Poate cea cu coloranti vegetali sa fie ceva mai putin daunatoare. Dar nu despre asta scriu acum.
*
Nu ma duc la plaja ca sa ma bronzez. Ajung la mare ca sa ma incarc, sa ma relaxes si sa benefciez de sinteza vitaminei D in perioade ale anului in care soarele e super usor si, chiar si atunci, folosesc crème de protectie.
Pielea mea este foarte alba, asa e natural tenul meu, si razele soarelui imi fac rau – ma inrosesc, mi se umfla pielea, imi apar multi pistrui si alunite etc
E motivul pentru care am citit mult despre cat de important e sa avem grija de pielea noastra – cel mai mare organ al nostru, unul dintre cele mai importante de altfel pentru ca ne reglam temperatura prin el.
*
Dar e si motivul pentru care m-am alaturat campaniei Fundatiei Leventer de informare si educare asupra riscului de cancer de piele. daca reusesc in zilele sa conving macar cateva persoane sa fie mai atente la ceea ce le spune pielea lor, misiunea mea e indeplinita.
Fundatia Leventer a facut un studiu la nivel national ale carui rezultate arata ca romanii au foarte mare nevoie de educatie in aceasta directie, mai ales ca…
…daca e despistat din timp, cancerul de piele se poate vindeca
Întrebați care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionați au menționat spontan cancerul „de la alunițe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar și alte afecțiuni dermatologice greşit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenților nu au putut oferi un răspuns.
Studiu Fundatia Dr Leventer
*
Va invit din inima sa studiati putin pe site-ul canceruldepiele.ro, ghidul in 7 pasi simpli prin care va puteti citi pielea. Si daca simtiti ca sunteti intr-o zona de risc, oricat de mica, va rog sa mergeti la medic.
Am sa revin zilele viitoare cu mai multe detalii despre cum poti preveni un cancer de piele si cum iti poti ingriji pielea cat mai bine, dar pentru moment las aici ceva despre alunite si carcinom, de la doamna doctor Leventer, ca sa vorbim stiintific.
Alunițele nu înseamnă cancer
Dar nu trebuie neglijate. Ce este important de urmărit?
- Asimetria: cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel.
- Bordurile: marginile aluniței sunt de formă neregulată.
- Culoarea: apar nuanțe de brun, negru, alb, roșu în aceeași aluniță.
- Dimensiunile sunt mai mar de 6 mm.
- Evoluția: alunița crește, sângerează, creează senzația de mâncărime.
Toate aceste semne sunt indicii ale unui posibil melanom malign, cancer potențial mortal.
7 semne de alarmă în detecția carcinomului – cel mai frecvent cancer de piele
Este o leziune persistentă?
Este o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărime?
Se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?
Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?
Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație sau
Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?
Persoana a petrecut mult timp în aer liber?
Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel și urmărirea evoluției, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate.
*
Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii alături de partenerii săi, Societatea Română de Dermatolgie, Blade&Light, Eau Thermale Avene și Banca Transilvania lansează ghidul Citește Pielea, download la www.canceruldepiele.ro/citestepielea, care prezintă informații utile pentru detecția timpurie a cancerului de piele.