Am fost de dimineata la reuniunea anuala a Fundatiei Vodafone – Connecting for Good 2017, momentul in care sunt prezentate proiectele finantate de fundatie si rezultatele finantarilor trecute.
Am auzit prezentari de la cateva proiecte, pe unele le stiam deja, dar dincolo de ele, tot ceea ce am vazut a fost un prilej sa ma gandesc cat de mult au insemnat corporatiile in Romania in ceea ce inseamna cultura voluntariatului, sprijin pentru Asociatiile care au miscat muntii in spatii mici, ajutand in detaliu comunitati pe care autoritatile nu le-ar fi putut ajuta prea curand.
Sunt parte din jurii care finanteaza proiectele ONG-urilor, finanteaza cu banii multinationalelor – uneori veniti din strainatate – de la GRUP, cum se spune – si stiu cat de mult am progresat in sanatate, in ingrijirea copiilor cu deficiente, gratie acestor finantari.
*
Dincolo de acest gand al meu, as vrea sa va spun ca am vazut astazi proiecte care m-au impresionat foarte tare si am inteles inca o data cat de mult inseamna sa-i asculti pe cei care se lovesc de problemele pe care vrei sa le rezolvi. Si din aceasta perspectiva, statul are multe de nvatat din colaborarea intre asociatii si corporatii.
Unul dintre proiectele care m-a impresionat foarte tare vine din zona copiilor bolnavi cu diabet si apartine Asociatiei Sprijin pentru Diabet. Am ascultat-o pe doamna doctor Mihaela Vlaiculescu cum povestea ca micutii intre 1 an si cateva luni si 10 ani isi inteapa deetelele de 8 ori pe zi pentru a li se lua glicemia si ajung la starea de coma in unele situatii in care nu a fost anticipata fluctuatia glicemiei.
Asociatia Sprijin pentru diabet a implementat in Romania cu finantare de al Fundatia Vodafone o aplicatie si aparatura necesara pentru masurarea glicemiei in timp real, fara sa fie nevoe sa mai fie intepat copilul mai des de 2 saptamani.
Medicul vede in timp real stadiul si prognoza pentru nivelul de glicemie, iar copiii care beneficiaza de acest program pilot nu au mai avut NICIO CRIZA, NICIO STARE DE COMA!
Costul pentru aparatura pentru fiecare copil e de 1000 de euro, la care se mai adauga lunar consumabile care se ridica pana la 500 de euro pentru un copil.
Sunt 3000 de copii in Romania care se chinuie cu diabet in forma cea mai grava, iar statul nu i-a putut ajuta la acest nivel pana acum. In programul asociatiei se afla 90 de copii.
Acesta e doar un exemplu despre cum mediul privat ajuta societatea in Romania.
Tot Fundatia Vodafone mai are pe ordinea de zi anul acesta renovarea Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean Constanta si dotarea ei cu o solutie de telemedicina, proiect implementat impreuna cu asociatiile Inima Copiilor si Daruieste Aripi. Bugetul total necesar pentru acest proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Pentru strangerea fondurilor necesare, asociatiile Inima Copiilor si Daruieste Aripi deruleaza o campanie nationala de donatii, iar suma totala va fi dublata de Fundatia Vodafone Romania.
Asociatiile au strans 300.000 de euro din donatii ale oamenilor, iar procesul este in derulare.
Am vazut in prezentarea proiectului de la Constanta ceva care m-a socat. In Europa rata mortalitatii la nastere e de 3,8, lar in sud estul Romaniei rata e de peste 9 %. Adica sunt copii care daca au ghinionul sa se nasca la Fetesti sau la Mangalia pot muri doar pentru ca spitalul cel mai apropiat nu are aparatura necesara. Aproape 1 din 10 copii!!!!
Nu cred ca poate cineva sa aseze 10 copii nou nascuti in linie si pe unul sa-l dea la o parte si sa-i spuna mamei lui: el nu mai traieste, nu avem cu ce sa-l tratam chiar daca exista tratament pentru suferinta lui.
*
Revenind, Fundatia Vodafone anuntat astazi proiectele pe care le finanteaza anul acesta (600.000 de euro e totalul finantarilor):
„Connecting for children with autism” – Asociatia Help Autism, „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” – Asociatia Smiling Faces Romania, „Click SAVE for life!” – Fundatia de Sprijin Comunitar, „Primul Centru de Telemedicina in Diabetul Pediatric in Romania” – Asociatia Sprijin pentru Diabet, „Impreuna pentru sanatate! 2” – Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis, „HOSPICE – Conexiune pentru ingrijire si compasiune” – Fundatia HOSPICE Casa Sperantei si „Telefonul Varstnicului” – Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.
Anuntul a fost facut de Ravinder Takkar, Presedinte si CEO Vodafone Romania, reprezentant al membrului fondator al fundatiei, in cadrul conferintei anuale Connecting for Good, care reuneste cei mai importanti parteneri ai fundatiei, ONG-urile si beneficiarii programelor sale.
*
Dupa experimenta intalnirii de astazi am doua mari dorinte:
Sa donati cat de putin puteti pentru renovarea clinicii de la Constanta (Vodafone va dubla suma stransa din toate donatiile) si sa le multumesc mult tuturor fundatiilor multinationalelor care au birouri in Romania pentru ca, asa corporatist cum gandesc ei, ne ajuta sa mergem inainte.
(in 19 ani de activitate ai fundatiei Vodafone, au fost finantate 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Investitia la acet moment este de peste 26 milioane de euro )
Detalii pentru cum puteti dona pentru refacerea maternitatii de la Constanta puteti gasi aici. Cum am fost cu domn China, aici puteti citi si experienta lui de astazi. Ma rog, ma da in fapt ca mi-au dat lacrimile.
[…] la cea de-a patra ediție a conferinței, am simțit cum îmi dau lacrimile (și nici colega Bazavan nu a fost departe…) când am văzut pe tot ecranul, în timp real, niște grafice cu starea de […]