Acum cateva zile eram in Scotia cu un grup de prieteni, locuiam intr-un mini castel care avea sala in care luai cina si mic dejunul mai mare decat tot apartamentul meu cu doua camere.
Intr-un colt era un mic aparat Nespresso cu care mi-am inceput fiecare dimineata. Am si ras ca oamenii ne pregateau cafea la filtru, o aduceau in cani speciale, dar noi toti zambeam, ne luam cestile (din portelan de Wood…) si ne indreptam catre aparatul de Nespresso…
Administratorii casei reciclau capsulele: cand comandau provizii de cafea, predau capsulele folosite catre furnizor, care se ocupa de restul…
Cum ma stiti mare consumatoare de Nespresso, imi face placere sa va anunt (si sa va informez) ca din martie este disponibil si in Bucuresti serviciul de reciclat capsulele, iar in curand va fi disponibil in toata tara, pentru toti membrii Clubului Nespresso
Din această vara Nespresso te va ajuta sa colectezi capsulele de cafea utilizate prin intermediul companiei de curierat, la nivelul intregii tari.
Fix ca in Scotia, daca esti membru al Clubului Nespresso (te inregistrezi pe site, la comanda online, e simplu) cand primesti comanda de noi capsule, poti sa-i dai curierului capsulele tale utilizate.
Exista niste pungute reciclabile pe care le primesti gratuit odata cu comanda in care poti pune capsulele utilizate, pungute care se sigileaza si care se transforma intr-un mic pachetel care, odata ajuns inapoi la compania mama, Nespresso, ia calea reciclatorului.
Ce si cum se recicleaza din capsulele de cafea Nespresso?
Aluminiul din care este formata capsula se recicleaza 100%, la infinit.
In procesul reciclarii, compania care are in grija asta in Romania, adica INDECO GROUP – cu care Nespresso are un parteneriat – separa folia de aluminiu de zatul de cafea si le trimite separate spre alte utilizari. Aluminiul se topeste si este transformat in materie prima. Cu noul material obtinut se pot obtine o multime de alte produse – de la alte capsule, cutii de bauturi si pana la biciclete.
Zatul de cafea e folosit pentru producerea de biogaz de catre compania GENESIS BIOTECH, iar in momentul in care isi epuizeaza potentialul energetic este transformat in compost pentru fertilizarea solului.
Asa ca zic sa va organizati, daca sunteti consumatori de Nespresso. Daca sunteti din Bucuresti, sa pastrati frumos capsulele si sa le duceti la magazinele de unde va cumparati cafeaua Nespresso, iar din vara, imediat ce serviciul va fi disponibil, sa predati capsulele uzate curierului.
Apropo de Scotia, si de procesul de reciclare al capsulelor Nespresso la nivel mondial, in acest moment Nespresso are 80 % capacitate de reciclare a capsulelor sale, adica a pus la punct infrastructura de colectare si reciclare a capsulelor pe care le comercializeaza in majoritatea tarilor in care este prezent in mod direct si are obiectiv ca pana in 2020 sa aiba capacitate de reciclare de 100%, adica toti clientii Nespresso, in toate tarile in care brandul este prezent in mod direct, sa aiba foarte usor acces la optiuni de colectare a capsulelor odata utilizate. Desigur, pentru ca toate capsulele sa ajunga inapoi la Nespresso pentru a fi reciclate, e nevoie de educatie si de putina disciplina din partea consumatorilor, dar cred ca sunt premisele foarte bune pentru atingerea obiectivului: vorbim despre consumatori care apartin unui public educat, care inteleg importanta reciclarii si care au, cumva, un ritual de cumparare (iau mereu din acelasi loc, acelasi gen de produse, cu periodicitate).
In plus, ceea ce putin se comunica atunci cand e vorba de reciclare, faptul ca noi adunam gunoaiele lasate de multa vreme in spatiul public nu inseamna reciclare, e doar curatenie. Pentru ca produsele de plastic de exemplu, sa poata sa fie reciclate – refolosit materialul – ele nu trebuie contaminate cu resturi menajere. Deci trebuie sortate inca dupa utilizare in recipiente diferite de gunoiul alimentar.
La reciclarea Nespresso, ai marele avantaj ca poti stoca capsulele utilizate, le pui intr-un saculet si, sigilat, il dai spre reciclare
P.S. In Romania si in alte tari europene, capsulele de cafea nu sunt considerate ambalaje, sunt considerate deseuri menajere, motiv pentru care legea nu impune obligatia de reciclare sau taxe si mi se pare foarte frumos, dar si reponsabil, ca Nespresso a ales sa recicleze tot la nivel global in ceea ce priveste productia sa de capsule de cafea. Bine, Nespresso a inceput programul de reciclare in Elveția, in 1991 (la putin timp dupa lansarea primelor sortimente de cafea, in 1986, cand noi stiam doar despre reciclarea hartiei, a fierului si a sticlelor goale), iar acum recicleaza in peste 14.000 de puncte de colectare in toata lumea.