Zilele trecute, inainte de vacanta scolara, am fost in licee bucurestene sa vad un proiect unic in Romania: Ce auzim cand ascultam muzica?
Peste 500 de elevi din 4 licee au simtit – prin joc si discutii libere – ca muzica clasica e accesibila, e o lume in care, dupa ce intri, ai parte de emotii speciale.
Peste 500 de copii au fost atenti o ora intr-o zi de scoala la un muzician (Paul Ilea) si un actor (Marius Manole) care le-au vorbit despre compozitori sau actori mari ai lumii, care le-au aratat mash up de Mozart cu Satra Benz sau interpretari ale lui Hamlet cu George Vraca si Adrian Pintea.
*
Copiii nu auzisera niciodata de Samuel Barber – un compozitor american care s-a nascut la inceputul secolului trecut – dar cand au descoperit ca muzica lui are acorduri pe care le stiu dintr-unul din hiturile lui Tiesto, au inceput sa zambeasca.
Tot asa cum au zambit cand Paul le-a cantat live la pian schimband tempo-ul unei teme muzicale ca sa le explice ce inseamna „Agogica”.
Totul era atat de natural si de interactiv, bazat pe curiozitatea activa a celor prezenti, incat nici Paul sau Marius n-au simtit cand au depasit putin cadrul „lectiei” lor si au intrat in termeni de teorie muzicala, mult mai aplicati.
*
Ce au invatat sau mai degraba au descoperit copiii?
- Criteriile dupa care poti aprecia calitatea unui act artistic de muzica clasica: tempo, frazare, nuantare, claritatea sunetului, tehnica si stapanirea instrumentului
- Diferenta intre muzica clasica si muzica culta…
- Ca daca ai rabdare si iti cultivi auzul pentru anumite ritmuri, pot descoperi lumi noi in zona muzicii clasice.
Sigur ca un asemenea program super interactiv care – desi cu pasi exacti de urmat in partea de „predare” – a lasat mult spatiu pentru elevi sa intrebe orice isi doreau, un asemenea program nu se putea face decat cu cineva care stie foarte foarte bine teorie muzicala, care imbina mai multe stiluri, care putea sustine credibil in fata copiilor melange-urile de ritmuri pentru ca le-a exersat, a participat la transformarea unora dintre ele.
De asta, selectia lui Paul Ilea in acest proiect mi se pare minunata. Desi e producatorul muzical de la Vocea Romaniei, adica e prezent pe scena cu orchestra in fiecare dintre editiile emisiunii, Paul nu are (si nici nu-si doreste) notorietatea unei vedete tv. Dar are un premiu pentru cea mai buna muzica de film (UCIN 2014), un premiu MTV (pe vremea cand MTV avea conta in muzica de peste tot din lume) si a urcat pe scenele lumii alaturi de nume ca Yehudi Menuhin, The Prodigy, Faithless, Busta Rhymes, Korn, Kylie Minogue, Kelly Rowland, Bob Sinclair).
Personal, il apreciez deosebit pentru colaborarea sa constanta cu domnul Gigi Căciuleanu si sper ca va scoate candva intr-un album piesele compuse sau reorchestrate special pentru aceste show-uri.
Iar faptul ca mediatorul a fost Marius Manole – in licee care aveau trupe de teatru, acolo unde copiii stateau la sfarsit la coada pentru autografe de la el -, a fost inca o poarta deschisa spre mintea si atentia copiilor.
Asa se face ca am vazut copii care au primit cu super bucurie o lectie – atelier spectacol si care i-au aplaudat cu entuziasm pe ”profesori”.
*
Sper din totul sufletul sa se reia acest program si in toamna si – poate – sa fie gazduit la ARCUB, cu acces gratuit, pentru a se li se da o sansa si copiilor din alte licee la care nu va ajunge caravana sa se bucure de aceasta lectie spectacol. Plus ca ar putea fi un model de lucru pentru profesori de orice materie in abordarea unei ”lectii” – interactiv, out of the box…
Cursul are si o aplicatie care va fi activa din toamna si care va permite oricarui spectator iubitor de muzica clasica sa isi spuna parerea prin vot asupra interpretarilor participantilor de la concursul de interpretare George Enescu.
Aplicatia JuratEnescu va fi lansata la inceputul concursului si va da posibilitatea celor care urmaresc, fie online, fie din sala tinerii artisti aflati in competitie sa faca propriile notari. In final, 10 dintre cei mai activi si mai constanți jurati amatori, care vor fi cel mai aproape in aprecierile lor de ceea ce juriul a decis vor fi premiati cu diploma de Jurat Ucenic, vor primi bilete pentru editia din 2019 a Festivalului George Enescu si vor fi invitati la o serata cu membrii ai juriului Concursului.
*
Proiectul ”Ce auzim cand ascultam muzica” a fost realizat de DC Communication, cu sprijinul Raiffeisen Bank, Samsung si al fundatiei Wilo.
Crezul sub care se va derula Concursul International George Enescu 2018 este „Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoția”. Pornind de la consideratiile marelui compozitor roman George Enescu, care spunea ca in muzica este nevoie de 30% talent si de 70% munca, Concursul International George Enescu 2018 isi propune sa fie o sarbatoare a darului unui artist si a muncii depuse, incununate in bucuria participativa a publicului: o invitatie la a trai impreuna emotia.
[…] Communication: Ce auzim cand ascultam muzica? – un atelier spectacol pentru liceeni care sper sa se repete din […]