Saptamana care s-a incheiat a fost una foarte bogata pentru mine in evenimente culturale – 3 spectacole de teatru, 3 expozitii, doar o singura seara pe care n-am petrecut-o in oras la un eveniment.
A fost o incantare sa vad ca se suprapun evenimente din Sezonul Romania Franta, cu Romanian Design Week si cu Noaptea Muzeelor, iar bucurestenii au de ales dintre foarte multe evenimente si pot sa mai faca un pas mic pe scara unei culturi vizuale, de design etc.
Stiu ca pentru ce mai mult genul acesta de evenimente sunt doar oportunitati de iesiri mondene, dar expunerea repetata la frumos iti creeaza o obisnuita, te ajuta la educatie, asa ca si cand te astepti mai putin inveti lucruri care te fac mai bun si te pot ajuta sa te inconjori de frumos in viata ta private (de la hainele pe care le porti, la obiectele pe care le detii acasa).
*
Romanian Design Week e la editia nr 6, Noaptea Muzeelor e la editia 15, One Night Gallery – prima galerie de new media art din România – are un an vechime dar 10 editii pentru ca sunt lunare, cu extensii speciale – galerii pop up si expozitii colective. In ultimii ani au aparut muzee private – Vezi Muzeul recordurilor sau Muzeul de Arta Recenta – iar galeriile private au inceput sa aiba activitate mai intensa.
Sigur ca mai e mult pana departe, ca mai avem de crescut in comparatie cu Milano, de exemplu, care in Design Week are in fiecare magazinas, cafenea sau spatiu expozitional o expozitie tematica in care promoveaza lucrari ale unor designer tineri sau creatii dedicate ale unor designer consacrati. Dar faptul ca incepem sa cream infrastuctura, platforma, pentru ca tinerii sa-si expuna lucrarile si, pentru ca sunt din ce in ce mai multi participant, brandurile comerciale incep sa investeasca in activari care tin de arta.
La Romanian Design Week am vazut cateva instalatii foarte ingenioase ale unor branduri comerciale, dar –asa cum stiti, pentru ca am mai scris despre asta – una dintre activarile care-mi sunt cele mai dragi e cea de la Samsung cu aplicatia dAReBySamsung prin care lucrari contemporane prind viata.
In Noaptea Muzeelor au fost doua activari speciale cu aceasta aplicatie.
La Muzeul de Arta Recenta au fost 6 lucrari care au putut fi accesate si prin aplicatia dARebySamsung, iar realitatea augmentata a ajutat ca publicul sa afle informatii in plus despre lucrarile in cauza.
Iata Al treilea sex al lui Dumitru Gorzo asa cum se vede el via dAReBysamsung
Sau lucrarea Ancai Muresan – Dulapul
Aceasta este o executie informativa prin aplicatia dARe, dar in aceeasi seara cu aceeasi aplicatie a mai fost o executie foarte interactiva si atractiva pentru generatia care traieste in digital la One Night Gallery cu lucrarile lui Sebastian Pren. Afisele lui au fost animate si au devenit 3D cu prelungiri ale ideei in virtual, gratie aplicatiei.
Pentru mine e o mare mare bucurie sa vad copii – 12-14 ani care se uita la asemenea lucrari prin telefon si ii auzi cum exclama woooow! E cea mai frumoasa forma prin care poti sa aduci in salile de expozitii si tineri care nu sunt atat de interesati de stilurile de desen, de tendintele in arta. Dar expunerea repetata la asemenea intamplari le creeaza o baza vizuala si le dezvolta gustul fara sa-si dea seama.
Sigur ca tehnologia e la inceput in materie de implicare in arta, in design-ul de expozitie, dar faptul ca avem si noi asemenea intamplari in seri in care intrarea e gratuita e un pas foarte foarte important in educatia alternativa.
M-am intalnit la One Night Galley cu Sebastian Pren care e protagonistul si al unei mini expozitii in Romanian Design Week. Eram langa un ecran unde se afla si un computer foarte performant care, folosindu-se de Inteligenta Artificiala, genera tablouri cu oamenii care-i apareau in cadru, tablouri in stilul ilustratiilor sale. L-am intrebat daca nu ii e teama ca o sa-i ia job-ul un computer. A ras si s-a aparat astfel “computerul genereaza imagini pe baza a doar 6 dintre lucrarile mele”.
Descarcati-va de aici aplicatia dAReBySamsung ca sa fiti siguri ca o aveti cand va apare intr-un muzeu insemnul ca puteti vedea putin mai mult despre o lucrare, decat tabloul in sine. Google Play (link) si App Store (link)