Sunt dintre cei care beneficiaza din plin de tehnologie: o mare parte din veniturile mele sunt generate pe platforme online, iar eu utilizez telefon smart sau laptop performant pentru a produce continutul pe care-l prezint public.
Si cu toate astea, spun adesea ca m-as muta in padure, langa un rau ca sa am sursa de apa, intr-o casuta cu panouri solare ca sa am sursa de energie si sa fiu cat mai autonoma, fara sa ma invadeze tehnologia.
Ma fascineaza in schimb modalitatile de utilizare a tehnologiei prin care se creeaza comunitati care aduc un plus valoare in cercetarea din orice domeniu.
Am mai scris acum cativa ani despre o aplicatie pe care daca o aveai in telefon si te jucai putin, astfel incat softul sa inteleaga cum te raportezi tu la echilibru, participai activ la un studiu despre Alzheimer.
Zilele trecute au aparut in spatiu public informatii despre DreamLab, aplicatia care iti foloseste procesorul telefonului smart ca sa analizeze date de cercetare despre cancer, totul petrecandu-se pe timpul noptii, cat avem oricum telefonul la incarcat.
Am cercetat putin despre Dream Lab ca sa inteleg, pe limba mea, cum functioneaza.
Cercetatori din domeniul oncologic au realizat un algoritm sofisticat care se bazeaza pe inteligenta artificiala pentru a analiza date complexe, acesta necesitand o putere foarte mare de procesare.
Pentru ca telefonul tau sa contribuie la acest sistem de analiza a datelor e nevoie de trei lucruri:
– sa ai aplicatia DreamLab,
– sa ai telefonul in priza la incarcat
si sa fie conectat la o retea WiFi. Daca nu este setat pe WiFi, aplicatia consumand date de pe reteaua mobila la care esti abonat.
In Romania, pentru ca e o initiativa a fundatiei Vodafone din Australia in colaborare cu un prestigios centru de cercetare (Garvan Institute of Medical Research), volumul de date consumat de aplicatie este gratuit.
Pe parcursul noptii aplicatia DreamLab foloseste puterea de procesare a acestuia pentru a rezolva calcule care ajuta unui proiect de cercetare a cancerului, apoi trimite rezultatele inapoi institutului de cercetare prin tehnologie cloud.
IMPORTANT: aplicatia nu iti foloseste si nici nu preia din informatiile personale din telefon.
Ea poate fi descarcata din App Store sau Google Play Store, fiind compatibilă cu sistemele de operare iOS 10 sau mai noi, si cu dispozitivele Android cu „KitKat” v4.4 si ulterioare.
Tu poti sa alegi pentru care dintre temele de cercetare vrei sa fie folosit procesorul telefonului tau, in acest moment aplicatia e folosita pentru urmatoarele proiecte:
tumori maligne – descifrarea corelațiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia),
medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie),
folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacientii cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).
Mai multe informații sunt disponibile pe https://fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.
Din 2015 cand a fost lansata si pana in acest moment, aplicatia a fost descarcata de peste 320.000 de ori si a contribuit la rezolvarea a doua teme de cercetare pentru lupta impotriva cancerului: un proiect care face legatura intre profilul genetic al pacientuui si tipul e cancer de care sufera, si un alt proiect care a identificat sute de molecule anti cancer prezente in alimentele de zi cu zi, escoperire care – evidet – ajuta in tratarea bolnavilor de cancer.
Stiu ca e o postare tehnica, destul de greu de urmarit pentru multimea de informatii tehnologice. Dar daca vreti a ajutati la cercetarea pentru vindecarea cancerului, a contribuiti cu cat puteti voi de putin, si DreamLab e o optiune.
Sa va uitati va rog la acest film, e despre oameni simpli ca noi care pot schimba lumea cu un milimetru in mai bine, doar pentru ca le pasa de cei din jur.