carti politic bazavan 2024carti politic bazavan 2024

Ce carti am citit in 2024 part 1 – politics. Despre populism, conflicte, manipulari si cum ajung oamenii destepti sa creada in teorii dubioase

Anul care a trecut am citit carti mai diverse decat cele din anii precedenti pentru ca am intalnit si discutat multe cu oameni din medii diferite.
Sunt obisnuita ca atunci cand intalnesc pe cineva care este evident ca e educat sa intreb direct ce carti citeste, si imi notez poate ajung sa le citesc.
Nu se intampla intotdeauna dar, de cele mai multe ori, imi fac timp pentru cele care sunt foarte departe de domeniul meu de interes pentru a-mi mai deschide mintea si a vedea lucrurile din alte perspective.
Retrospectiva cartilor pe care le-am citit in 2024 am impartit-o in sectiuni: literatura, biografii, media, nutritie&psihologie, politics.

Acum a fost un an electoral nou, dar si lansari de filme cu trimiteri politice, am citit cateva carti din zona politica.
Simtim cu totii de cativa ani ca devenim tot mai polarizati ca opinii, ca nu mai avem rabdare sa ascultam opinia altuia si nu cautam decat confirmarea in vorbele celorlalti.
Incerc sa ma opun acestui trend care nu cred ca imi face bine ca perssoana si am citit cateva carti care sa ma ajute sa inteleg ce se intampla acum in lume si de unde vine nevoia de extremism si incrancenarea in opinii.

“High Conflict: Why We Get Trapped and How We Get Out” de Amanda Ripley analizeaza motivele pentru care oamenii si grupurile se blocheaza in conflicte de tipul “noi versus ei” si cum acestea escaladeaza, transformandu-se intr-un fel de captivitate emotionala si psihologica.Spre deosebire de conflictele sanatoase, care pot duce la progres si solutionare, conflictele intense duc la stagnare si deteriorare.
Ele apar din cauza polarizari extreme, fie ca este politica, sociala sau personala, fiind adesea amplificate de persoane sau organizatii pentru interesul propriu, de putere sau financial. O cale de a iesi din aceste conflict este empatia si intelegerea profunda.
Cartea e tradusa si la noi si o gasiti la editura Publica, eu am citit-o in engleza.

“Misbelief: What Makes Rational People Believe Irrational Things” de Dan Ariely exploreaza modul in care oameni altfel rationali ajung sa creada in idei false, conspiratii sau convingeri irationale. Ariely, un expert in economie comportamentala si psihologie, analizeaza mecanismele care conduc la formarea si raspandirea acestor credinte, precum si impactul lor asupra indivizilor si societatii.
E interesant de citit cum se formeaza convingerile gresite, de la factorii psihologici (insecuritatea, dorinta de apartenenta si nevoia de a gasi sens in evenimente complexe) pana la cautarea explicatiilor simple ( Creierul uman prefera solutii clare si narative usor de inteles, ceea ce poate favoriza conspiratiile)
E abordata si situatia liderilor sau influencerilor care sustin idei false si pot legitima aceste convingeri in ochii adeptilor lor, dar si dezinformarea deliberata care este adesea conceputa pentru a exploata vulnerabilitatile cognitive si emotionale ale oamenilor.

“Nervous States: Democracy and the Decline of Reason” de William Davies este o carte pe care am daruit-o mult in acest an. Am aflat despre ea de la unul dintre functionarii la Parlamentul European si, dupa ce am citit-o, am fost tentata sa o dau tuturor celor care fac interviuri cu politicieni.
Cartea examineaza cum emotiile, anxietatea si sentimentul de nesiguranta influenteaza tot mai mult politica, cultura si viata moderna. William Davies exploreaza tranzitia de la o epoca in care ratiunea si faptele au fost piloni centrali ai guvernarii si societatii, catre o era marcata de tensiuni emotionale, polarizare si o criza a increderii in institutii si experti.
Davies explica cum liderii politici si miscarile sociale folosesc emotiile, mai ales frica si furia, pentru a mobiliza masele. De exemplu, ascensiunea fake news si a narativelor conspirationiste este legata de aceasta preferinta pentru emotie in locul faptelor.
Nu e o carte tradusa la noi, dar daca cineva doreste sa o citeasca in limba engleza i-o pot trimite. (doar sa lasati un comentariu cu adresa de mail unde sa o trimit)

“What Is Populism?” de Jan-Werner Müller este o carte care analizeaza natura populismului, cum functioneaza si de ce este o forta politica importanta si controversata in lumea moderna. Am cautat-o dupa ce ne-a lovit nenorocitea cu candidatul straniu si mincions care scoate panglici pe nas cu vorbe fara sens si place romanilor contrar oricarei ratiuni. O am in versiunea audiobook.
Jan Wener Müller exploreaza diferentele dintre populism si alte ideologii politice, si examineaza impactul pe care il are asupra democratiei.
Populistii pretind ca ei sunt singurii reprezentanti legitimi ai poporului, excluzand toate celelalte voci sau perspective.


Poate nu veti ajunge sa cititi aceasta carte asa ca va las mai jos caracteristicile centrale ale populismului pentru ca e ceva de care ne lovim foarte tare in aceste zile.


o Exclusivismul moral: Populistii tind sa nege legitimitatea oponentilor lor politici, sustinand ca acestia nu reprezinta cu adevarat vointa poporului.
o Anti-pluralismul: Populistii resping ideea ca diverse grupuri sau interese ar trebui sa fie reprezentate intr-o democratie; ei promoveaza ideea unui „singur popor” cu o „singura vointa”.
o Atacurile asupra institutiilor: Institutiile democratice, precum presa libera, justitia sau parlamentele, sunt deseori vizate de populisti, care le considera obstacole in calea exprimarii vointei populare.
Müller subliniaza ca populismul este simultan un raspuns la deficientele democratiei si o amenintare la adresa ei. Desi populistii sustin ca reprezinta vointa populara, ei tind sa centralizeze puterea si sa limiteze libertatile politice odata ajunsi la guvernare.

Am mai parcurs (pt ca am versiunea audio book) cartea lui Bob Woodward, WAR. In ultimii ani am citit toate aparitiile editoriale semnate de Woodward care e un jurnalist pe care-l admir si sunt fascinata de modul in care isi organizeaza cariera si de frecventa cu care publica carti la o varsta inaintata (81 de ani). Bine, are mai multi asistenti care ii centralizeaza insemnarile si interviurile si care se ocupa de editarea lor pentru carti.
Revenind la cartea “War”, ea analizeaza cei mai important lideri politici ai momentul, cu influenta lor in politica externa, dar si din perspectiva trasaturilor lor de personalitate care ii ghideaza in decizii.

Am mai ascultat biografia lui Boris Johnson, care pe langa cartile de mai sus pare o gluma si iti dai seama ca a fost un premier care nu are amploare politica… Bine, daca ne uitam si la politicienii nostri din perspectiva acestor carti (pe care pun pariu ca nu le-au citit…bine, nici nu cred ca au auzit de ele), ne dam seama de ce suntem unde suntem ca natiune.

Si pentru ca a fost lansarea filmului The Apprentice despre relatia dintre Donald Trump si mentorul lui, Roy Cohn (interpretati minunat de Sebastian Stan si Jeremy Strong) am vrut sa vad cum era Cohn ca om (e si un documentar pe Max) si am citit cartea A time for lies (care fictionalizeaza parcursul lui social. e domnul care apare si in Angels in America de Tony Kushner, piesa de teatru montata si la noi, si ecranizata cu Al Pacino in rolul lui Cohn)
Cohn era un avocat machiavelic, teoriile lui – despre minciuni si manipulare – functioneaza astazi in lumea moderna.

*
Am scos o lista cu devizele lui de viata, poate fac candva o postare separata. Acum las doar 3 dintre ele.
„Nu recunoaste niciodata ca ai gresit.”
„Atacul este cea mai buna aparare.”
„Nu conteaza ce spun altii despre tine, atata timp cat tu spui ce vrei despre ei.”

One Comment Published

2 months ago / Reply

Cristina, multumesc pentru recomandări. Am citit de curând “Problema Spinoza” și nu am putut sa nu remarc cât de actuale sunt temele prezentate chiar dacă mai mult dintr-o perspectiva psihologica. Chiar căutăm ce as putea sa citesc valoros legat de politica, manipulări, fake news.

Leave a Comment


three + = 10


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!