Citesti si daruiesti e una dintre cele mai frumoase cea mai frumoasa campanie in care am fost implicata pina acum.
sunt bucuroasa ca sunt parte din ea si va invit, va rog, sa va alaturati mie.
*
in campaniile umanitare de pina acum ati fost rugati sa donati (timp, bani, atentie), dar nu v-a rugat nimeni SA CITITI.
asta e ce va rog eu acum.
am o carte, din colectia Strada Fictiunii a editurii ALL, Portretul unui barbat imatur, si cu cartea asta putem stringe cit mai multe carti ca sa bucuram niste copii. cum?
pentru ca eu scriu despre aceasta carte, editura ALL pune in cosul meu de donatie 10 carti. mi-am luat 4 ajutoare (ruxa, chinezu, manafu si sutu) si cind vor posta ei despre cartea pe care o citesc, mai primesc cite 5 carti. apoi totul e in curtea voastra. pentru fiecare comentariu (trebuie sa fie legat de carte, nu asa aiurea) mai primim o carte. comentariul poate sa fie la mine pe blog sau la ei pe bloguri.
toate cartile adunate le ducem la copiii din asociatia Up Down, o asociatie care are in grija familiile si copiii cu sindrom Down. aceasta asociatie este in programul Vodafone – Voluntar de profesie al carei ambasador sunt.
acum sa va explic de ce am ales sa donam cartile pentru copiii cu sindrom down.
in urma cu citeva zile am fost la Special Olympics unde era Serban, un tinar de 30 de ani cu sindrom down. a stat de vorba cu mine si imi raspundea cu maxima atentie si concentrare la toate intrebarile mele. isi tinea mina dreapta pe telefon si o vedeam cu tremura usor cidn nu-si mai amintea numele unui oras in care fusese in urma cu 5 ani la o competitie sau numele vreunui prieten pe care si-l facuse atunci.
ceea ce pentru mine erau detalii, pentru el erau date la care nu trebuia sa dea gres; pentru ca asta era confirmarea ca performeaza, ca stie, ca face fatza.
m-a impresionat concentrarea lui si dorinta de a raspunde la absolut orice mica intrebare si am constientizat, pentru inca o data, cit de multa presiune punem noi pe copiii cu dizabilitati.
de asta acum vreau doar sa-i rasfatam. sa citim noi pentru ei, iar ei sa primeasca carti de colorat sau carti cu povesti, fara alta miza decit bucuria lor. ca orice alt copil.
stiu ca o sa ma ajutati. stiu ca o sa stringem multe multe carti. (500 de carti e maximum, sigur putem sa-l atingem:) )
*
Portretul unui barbat imatur (Luis Landero, 160 pag) este povestea unui domn nesigur. prefera sa stea “cu servitorii”, in loc sa faca fatza celor mai bine pregatiti, de frica unui esec. plinge la concerte cu Dunarea Albastra, dar si la finalul lui Pretty Woman. Si da, isi inseala nevasta. Cu doamna urita si vulgara care vine sa-i plateasca chiria. e proprietarul unei pravalii, papetarii si, intr-o noapte, isi revede si revizuieste viata. Despre noapte asta ai sa citesti tu. Si despre prietenii pe care si i-a facut de-alungul vietii, despre greselile adunate. Fara sa judece, fara sa se vaite.
Daca suntem onesti cu noi, ni se intimpla si noua sa ne trezim dimineata, sa ne uitam in oglinda sa vedem acolo pe cineva matur, dar sa ne gindim “ok, si eu cind o sa simt pe dinauntru ca m-am facut mare?”
Uite cartea de la mine! Ideea e creativa, bravo! 🙂
Intr-adevar si eu imi pun des intrebarea ‘cand voi simti ca m-am facut mare’ destul de des, mai ales cand ma aflu in prezenta oamenilor ‘mari’ la suflet… O sa caut cartea cu prima ocazie cand revin in tara. Initiativa este de felicitat si de incurajat altele asemenea. Am lucrat si eu cu copii si adolescenti cu sindromul Down, dar aici in UK, unde facilitatile pt ei sunt multe si usor accesibile.
si eu plang la concerte cu dunarea albastra si am plans – prima data cand l-am vazut – si la pretty woman. guilty! :))
Ce bine ar fi dacă mai mulți bărbați imaturi și-ar revizui viața ca domnul acesta. Și poate în felul ăsta ar începe și ei să scape o lacrima la Pretty Woman și să nu-și mai înșele nevasta cu una urâtă și vulgară. Măcar de-ar fi frumoasă 🙂
O sa caut cartea. Mi se pare interesanta.Oricum, cred ca multi au cel putin o data in viata un astfel de moment de interogare si de ordonare a vietii. Sunt curioasa ce face personajul:)
“Portretul unui barbat matur” pare sa fie o poveste foarte interesanta care ne ajuta sa ne “privim” pe interior. Ar fi interesant daca cineva “cu condei” s-ar apleca asupra unei imagini in oglinda si ar scrie “Portretul unei femei mature”…Mi-ar placea sa ma regasesc acolo, indiferent de planul spatial, temporal sau psihologic.
Un domn nesigur? Care recunoaste? 🙂 Glumesc…Desi, unii domni foarte siguri contin vopsea de suprafete. Cartea pare interesanta, o caut si eu.
Si tare mi-e drag cand iese ceva (mai) bun dintr-un gest mic.
“În realitate, suntem doi necunoscuţi, doi străini care s-au întâlnit şi au hotărât să călătorească împreună pentru a nu face drumul singuri. Nu cred că am format vreodată o pereche unită prin sentimente, ci mai degrabă o mică asociaţie familială de servicii domestice. Şi treaba pe care nu au reuşit să o facă sentimentele, a făcut-o foarte repede obişnuinţa. Asta e teoria mea. Nici măcar
nu am avut ocazia de a ne îndepărta. Nu, mai degrabă rutina ne-a dizolvat ca pe doi biscuiţi în aceeaşi cafea. Pe de altă parte, suntem uniţi prin cele mai slabe calităţi ale noastre, vreau săzic prin lipsurile şi defectele noastre, iar asta ne face, cumva, inseparabili.”
Pana aici – nu mi se pare nimic imatur. Sau poate ar trebui sa incep sa ma iau la intrebari?:D
Am inceput-o si o citesc 🙂 Mai comentez dupa..
Se spune ca in suflet ramanem mereu zburdalnici si copii, sau cel putin asa imi place mie sa cred. Si-atunci ce e rau in a fi imatur?
da, asta ma intreb si eu zilele astea: “ok, si eu cand o sa simt pe dinauntru ca m-am facut mare?”
sa fac o fapta buna si pentru mine si sa citesc cartea asta.
Foarte frumoasa initiativa!:)
Pe mine m.ai facut mai curioasa decat sunt! Unde pot citi cartea in format .pdf ca sa aflu detalii despre noaptea cu pricina? 😀
[…] 18 secunde să o întrerup și să zic ”superb, mă bag!”. Pentru că atunci când vezi ceva atât de frumos gândit în simplitatea sa strategică, dacă îmi permiteți :)), și cu un suflet atât de mare, […]
Sunt fascinat. Am vrut să o răsfoiesc vreo jumătate de oră și să o las. Am citit-o. E surprinzător de exactă la nivel de filosofii, deși e un text scris pentru lectură ușoară, un fel de lectură viteză chiar. Iată și un fragment despre blogging, după părerea mea:
“Aşa cum purtăm mărunţiş în buzunar, sau cum excursionistul îşi pune în rucsac ceva merinde, tot astfel trebuie să avem câteva păreri pentru uzul social de zi cu zi. Şi nu e suficient să te abţii, pentru că această renunţare e deja o opinie, poate cu circumstanţa agravantă a sarcasmului, şi trebuie să te mai şi justifici. Da, tăcerea nu e altceva decât un dezagreabil incident dialectic. Aşa că trebuie să-ţi dai cu părerea”
ce misto. big like. eu am ales alte carti, dar cred ca o s’o citesc si pe asta!
Oare cat de corect poate un barbat sa identifice in el insusi acele gesturi si comportamente care fac o femeie sa spuna “ce barbat imatur!”
Sunt curioasa sa descoper, pana la capat, care sunt argumentele lui Luis Landero pentru ca, daca cineva m-ar intreba pe mine cum caracterizez un barbat imatur, mi-ar trebui o fraza, nu aproape 200 de pagini ca in cazul cartii de fata.
Un barbat imatur este un barbat care nu isi asuma responsabilitatea propriei sale fiinte: de la ceea ce gandeste la ceea ce face.
Sunt curioasa sa vad daca pana la final concluzia lui Luis seamana cu propriul meu portret al unui barbat imatur.
Nu am citit aceasta carte, dar imi place campania, drept pentru care, m-am hotarat sa o promovez cat mai bine si pe blogul meu.
Imi vine foarte usor sa rezonez cu o carte in care totul se intampla la persoana I din perspectiva unui barbat.
Am inceput s-o rasfoiesc la birou si m-am oprit la timp incat sa am timp sa-mi termin treaba. O deschid iar diseara. 🙂
[…] cărora le vor trimite leapşa şi despre voi… pentru că vă aşteaptă comentariile. Cristina Bazavan urmează să scrie despre Portretul unui bărbat imatur, iar cărţile vor merge la asociaţia Up […]
O carte si de la mine. Cu drag si inima deschisa pentru asemenea initiative.
Imi place ca spune o poveste despre toate rolurile pe care le ascunde un singur personaj.
Desi textul e un fel de cautare a sinelui, cu multe intrebari si incertitudini, e atat de bine scris incat e aproape imposibil sa-l lasi din mana. Vocile autorului te cuceresc si te amesteca in multitudinea de obsesii/masti cu care jongleaza.
Uneori cred ca toti suntem imaturi si ca unii pur si simplu se ascund mai bine:)
cartea e tare frumoasa si merita citita fiindca-i genul acela de lectura rapida, dar inteleapta. iar autorul,landero,are ceva din farmecul lui italo calvino in “iubiri dificile”. apoi, fiecare dintre noi are momentele sale de dualitate in viata… si de imaturitate.
am citit cateva pagini si parca eram intr-un joc. are o scriitura frumoasa si e un joc fain in care gasesti colturi din fiecare om.
foarte faina ideea ta! felicitari! si multumiri editurii ALL pentru sustinere!
e ideea editurii ALL, ei mi-au propus aceasta campanie minunata.
Cartea mi-a fost recomandata de un prieten care spunea ca ii aduce aminte de “Viata pe un peron” a maestrului Octavian Paler.
P.S: Frumoasa initiativa 🙂
Ma intriga descrierea romanului din aceasta postare si ma gandesc sa mi-l achizitionez in viitor. De regula nu las comentarii pe bloguri, dar aceasta initiativa a editurii All in colaborare cu tine nu poate fi trecuta cu vederea!
[…] am vazut astazi campania “Citesti si daruiesti” mi-am zis ca e o campanie extraordinara…sa citesti pentru copiii cu sindromul […]
foarte frumoasa initiativa 🙂
Landero face o analiza introspectiva amanuntita a propriilor porniri si simtaminte in situatii de viata nu neaparat extraordinare, dar pe care rareori ne dam, o mare parte dintre noi, ragazul de a le sonda si, in consecinta, de a sti mai clar cine si ce suntem. O descriere a sinelui mai degraba prin “eu fac” si “eu cred”, decat prin “eu sunt”. O scriitura foarte ritmata, care nu plictiseste si nici nu oboseste, in ciuda deselor digresiuni.
[…] orice, numai citiţi! Cititul face bine. Cititul dăunează prostiei. Cititul – îmi spune Cristina Bazavan – salvează […]
OK, am comandat cartea. Revin cu pareri dupa ce o citesc.
Lectura placuta!
p.s. Felicitari pentru initiativa.
tocmai cutam o carte noua pentru biblioteca.
e foarte buna initiativa dv.
felicitari si cat mai multe carti 🙂
O sa caut si eu cartea, atatia oameni garanteaza pentru farmecul ei! Multumim pentru idee!
Felicitari pentru initiativa! O sa caut si eu aceasta carte pentru ca mi-a starnit curiozitatea!
M-ati facut curioasa, voi lua si eu cartea, mai ales ca povestile despre “iluminare” mi se par lectii!
In aceeasi categorie de lectii de viata a fost pentru mine si “Oscar si Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt. O poveste cutremuratoare despre o viata traita din plin si pe foarte repede inainte, cu zile intense si viata privita prin ochii unui copil aflat intr-un dialog minunat cu Dumnezeu si cu ingerul mesager al acestuia: Tanti Roz. Pe langa povestea-jurnal a lui Oscar, m-a frapat gandul “ingerilor” care isi creeaza roluri in viata noastra si pe care uneori nu ii percem la adevarata lor valoare. Nu stiu inca daca personajul principal este Oscar sau Tanti Roz, dar am decis sa ma impac cu aceasta nestiinta. Povestea e mult prea frumoasa asa cum este! Abia astept sa vad si piesa in care doamna Oana Pellea joaca rolul lui “Tanti Roz”.
Imi place “Fara sa judece, fara sa se vaite”… voi citi si eu aceasta carte 🙂
Am inceput sa strang colectia Strada Fictiunii dupa ce am realizat ca este o legatura intre mine si ea(colectia).
Prima si prima data am primit de ziua mea de la tine cateva carti din aceasta colectie, pentru ca mai apoi sa primesc Insomnia intr-o seara dupa ce am iesit de la teatru. Semne mai clare de atat nu pot fi.
Iar acum, dupa descrierea ta, imi dau seama ca este posibil ca fix aceasta carte pe care n-o am din colectie sa-mi placa cel mai mult. Asadar stiu unde ma duc deseara. (la librarie, normal)
Spor cu stransul cartilor. 🙂
Cartea are un titlu foarte bun: ‘Portretul unui barbat imatur’. Cred ca “vinde” fie ca e vorba de femei fie de barbati. Da, tocmai pentru ca este exemplificarea directa a perceptiei majoritatii despre barbati. Asa cred eu.
Sper ca e si bine scrisa – nu am citit nimic de autor.
[…] posta un comentariu şi pe blogul Cristinei Bazavan, pentru cât mai multe cărţi dăruite […]
“sen-za-ţi-o-nal de bine scrisă” e recomandarea lui Sutu. Ne uităm după ea (a se citi: comanda), sprijinim orice e legat de cărţi.
Tare faină ideea.
Sunt cu postul asta deschis in browser de 3 zile si m-am ambitionat sa citesc macar doua pagini din carte pana sa postez un raspuns. Si bine am facut, ca m-a prins tare si cred ca in seara asta o sa citesc mult din ea, cartea.
Mi-a placut o fraza. Bine, nu mi-a placut, ci mi-am dat seama ca e foarte realista: “M-am simţit fericit să redevin un membru acceptat de trib” – cred ca pana la asta se reduce totul in lumea barbatilor astora imaturi, la a fi acceptati de secta aia a lor de oameni care critica si evalueaza inainte de a cunoaste.
Abia astept s-o citesc pe toata.
Pe un alt blog, tot prin bunăvoința editurii All, am participat la un concurs. N-am câștigat, ar articolul a plăcut publicului meu.
Oricum, este mărinimos ceea ce faceți. Frumos!
Chiar mi-ai trezit interesul in privinta cartii 😀 un om cu frica de esec e un om ce traieste fara rost…
Am cumparat o carte noua Portretul unui barbat imatur -Editura ALL!
Bravo! Bravo! Bravo! si felicitari pentru ideea geniala
din pacate teama de esec aduce un trai plin de regrete si amaraciune. Cartea e amaruie si se savureaza cu o ciocolata fierbinte si delicioasa.
O s-o comand, poate totuși nu o să fiu arsă la taxele de expediere, niște drăguți de la o cunoscută librărie din București mi-au cerut 30E recent ca să-mi trimită o carte în Olanda.
Vreau să citesc pentru că pare biografia omului pe care îl iubesc.
M-ai facut curios! Cred ca voi pune si eu mana pe carte!
Felicitari pentru implicare!
Am rasfoit cartea la o colega de munca (da, lucrez cu bloggeri in birou). Cred ca o sa o cumpar si eu. A propos, frumoasa campanie.
Revin cu comentariu dupa ce am citit cartea:) Recunosc,dupa primele 30 de pagini eram cam suparata pe personajul principal, insa continuind lectura m-am lasat prinsa intr-un vartej de povesti personale care m-au convins de talentul scriitorului.Si pt ca citim nu doar prin ochii nostri,dar mai si filtram prin preocuparile personale, redau mai jos un citat care mi s-a parut reprezentativ pt lumea in care traim.
“În realitate, suntem doi necunoscuţi, doi străini care s-au întâlnit şi au hotărât să călătorească împreună pentru a nu face drumul singuri. Nu cred că am format vreodată o pereche unită prin sentimente, ci mai degrabă o mică asociaţie familială de servicii domestice. Şi treaba pe care nu au reuşit să o facă sentimentele,a făcut-o foarte repede obişnuinţa.”
Multumesc, Cristina! De ce? Pentru ca intr-o dimineata de septembrie mi-ai facut pofta de citit o carte ce se anunta mai mult decat faina, pentru ca mi-ai adus un zambet pe buze cu postarea ta, pentru ca ne aduci aminte tuturor cat de frumos si important e sa daruiesti. Carti, bucurie, povesti. Multumesc inca o data!
…nu stiam ca s-a facut deja carte despre viata mea…
Poate e o ideea bună de cadou pentru un bărbat! Şi pe mine m-ai făcut curioasă de carte, am să o caut prin librării.
“Portretul unui barbat imatur”. Hmm, interesant titlul cartii dar putin cliseeic. Multi sunt oricum imaturi pana dau de femeia si relatia potrivita. Cert este ca titlul m-a facut putin curios si cu prima ocazie o sa iau cartea sa o citesc.
Am citit cartea de curand; intr-adevar, e foarte interesanta 🙂
Nu am fost niciodata mai curios sa deschid o carte… mai ales ca Alexandra va sta in weekend la buni. Ca sa fiu in tema cred ca va trebui sa doarma si mami in deplasare. :))
minunatule. tocmai ai donat o carte la copilasi simpatici:)
„Să-i ia naiba ! Iubeşte-te pe tine însuţi şi acceptă că această iubire e mai puternică şi mai dreaptă decât cea pe care ţi-o inspiră aproapele tău sau decât cea pe care i-o datorezi. Iubeşte-i pe ceilalţi cu ce dă pe dinafară din iubirea de tine însuţi“
Ma gandesc ce-i mai trist: sa te maturizezi nicicand sau cu intarziere ori sa te maturizezi mult prea devreme.
Abia astept sa termin cartea. Succes cu campania!
[…] Divers BCR. Editura ALL a inceput campania “Doneaza citind“, sustinuta de Roxana Precu, Cristina Bazavan, Marie Jeanne Schweffer, Marius Manole, Andreea Pietrosel si Cristian Sutu. Fiecare comentariu pe […]
[…] ezitat nici o secundă să spun “da!”, când m-a întrebat Cristina Bazavan dacă vreau să mă alătur ei în campania Citeşti şi dăruieşti iniţiată de Editura All, […]
„Viaţa suportă totul… Viaţa suportă pînă şi imposibilul. Şi atunci, cum să înveţi vreodată meseria de a trăi?“ Mi-a placut mult replica asta. 🙂
Frumoasa carte, frumoasa campanie. Felicitari pentru implicare, Cristina si felicitari celor de la ALL pentru initiativa!
M-am apucat de citit cartea, insa nu am terminat-o. Si cum finalul mi se pare una dintre cele mai importante parti ale unei carti, nu vreau inca sa ma pronunt. Pana acum imi place lejeritatea cu care personajul deapana amintiri. Si mai imi place initiativa campaniei 🙂
O sa citesc si eu cartea si revin cu impresii.
Niciodata nu e prea tarziu sa te faci mare:) sa te opresti in dreptul fiecarei trairi atat cat ai nevoie si, de ce nu, sa-ti celebrezi cresterea.
Multumesc pentru invitatie, Cristina:) spor in campanie!
Frumoasa initiativa. M-a emotionat alegerea: copiii cu sindrom Down. Sunt atat de blanzi, buni si inteligenti…
Voi citi si eu cartea!
Sper sa se stranga cat mai multe carti pentru copii, iar ei sa ajunga cel putin la fel de prietenosi, atenti si coerenti precum Serban si sa bucure de viata si de cei dragi.
Sunt curioasa sa citesc povestea (portretul) barbatului imatur. Orientandu-ma si dupa cele cateva citate gasite in comment-uri mai sus, nu am decat a va multumi anticipat pentru recomandare!
cartea, fiind despre un portret, o veti puteti gasi si in raftul studioului nostru.
Am vazut candva titlul unei carti religioase…FOR SINNERS ONLY…atat doar ca toti suntem pacatosi, asa este si aceasta carte care la prima vedere pare a prezenta un caz particular, cand de fapt…
Interesanta propunerea voastra de a citi aceasta carte si va felicit pentru initiativa de a ajuta copii cu sindrom Down.Povestea acestui “domn nesigur’ care-si insala nevasta imi pare tare cunoscuta. Oricum m-ati facut curioasa in privinta cartii. Cu siguranta o voi cumpara si o voi citi. Mult succes cu campania.:)
[…] perioada 26 septembrie – 14 octombrie, Cristina Bazavan, Marie Jeanne Schweffer, Sana Nicolau, Roxana Precu şi Marius Manole vor fi lideri de echipă şi […]
[…] copiii de la Asociaţia Up Down, Cristina Bazavan a citit din colec’ia Strada Ficţiunii Portretul unui bărbat imatur de Luis Landero. […]
Acum ceva timp scriai atat de frumos despre Magazinul de sinucideri, de la aceeasi editura, incat la scurt timp mi-am comandat-o si am citit-o. Tare draga imi este si acum. Am sa mi-o comand si pe cea pe care o recomanzi mai sus, mai ales ca e in scop nobil. 🙂
Felicitari pentru campanie, mai mult ca sigur ca va fi una reusita!
Copiii merita intotdeauna tot ce e mai bun. In afara de confortul fizic si psihic au nevoie de cultura. Iar temelia culturii e cladita prin citit. Eu am crescut citind si sper ca si altii sa aiba acelasi noroc.
Pentru ca apreciez recomandarile tale, o trec pe lista de citit.
Bafta cu campania!
De Luis Landero am citit “Hoy, Júpiter”, care mi-a plăcut mult! Mi-am comandat şi “Potretul unui bărbat imatur”, abia aştept să-mi sosească-n prag!
Am un voucher de la un magazin online cu nume de animal 😀 si voi cumpara cu el cartea, sper sa conteze comentariul pentru donatie. Daca trebuie voi trimite si dovada undeva.
Fiecare dintre noi are o definitie a sa pentru imaturitate. Articolul tau m-a facut curioasa sa descopar definitia din paginile cartii. Mai ales in contextul acesta.
[…] ALL doneaza in numele Cristinei cinci carti asociatiei Up Down. Daca tu comentezi aici sau la Cristina despre carte, colectia Strada Fictiunii sau despre initiativa, va mai pleca o carte catre copiii cu […]
Deosebita campanie! Felicitari! 🙂
M-a facut extrem de curioasa descriere. O sa caut si eu cartea sa o citesc. Felicitari pentru campanie!
Ma bucur ca pot adauga si eu o carte pentru aceasta campanie, am intrat in posesia ei iar acum nu o mai pot lasa din mana. Mult succes si felicitari editurii pentru idee.
[…] citesti si daruiesti […]