e un articol genial in New York Times despre cum HipHop-ul a influentat moda – ma refer la haine si nu la cele pe care le iei de prin mall-uri (adica hanorace si pantaloni care aduc a trening) , haine de brand facute de designeri cu carte de vizita importanta.
New York Times crede ca designerii care au acum 20 si ceva de ani, care au crescut cu muzica aceasta, vin cu propriile influente in moda si cum cei mai talentanti dintre ei sunt vinati de marile case de moda care cauta mereu ceva nou sau si-au creat propriile comunitati in online, asa ajung sa aiba putere iar hip hop-ul sa influenteze in couture (exagerez putin la asta cu couture) . puteti citi articolul integral aici
***
sunt o ignoranta in ceea ce priveste muzica hip hop.
mi s-a apris un mic felinar pe strada care lumineaza cam cit o luminare pe terminate, dupa ce am scris un text in care apreciam indemnul lui Cheloo catre niste copilasi de la X factor sa puna mina pe carte, iar o parte din fanii lui mi-au lasat indicatii ce sa ascult.
dar imi dau seama ca undeva , in ultimii ani, poate copiind de afara, poate acumulind emotii pe cont propriu, e o generatie intreaga care incepe sa se exprime in muzica aceasta mai degraba vorbita decit cintata.
si am un cintec in calculator al lui Maximilian, pe care sper sa-l cunosc cindva, cintec care m-a emotionat foarte tare cind l-am auzit prima data (nu e public inca, va fi pe noul album, de asta nu va dau detalii despre el). mi-ar placea sa-i scriu povestea lui Maximilian.
***
dupa articolul din NY Times am cautat sa vad unde se duce hip hop-ul in arta, ca forma de exprimare si m-am oprit la ceva simpatic.
fotograful american Mike Schreiber a muncit 11 ani la un proiect in care a adunat portrete ale celor mai mari performeri de hip hop. mie nu-mi spun nimic oamenii din foto, dar imi plac cadrele si, mai ales, imi place perseverenta fotografului.
gasiti o selectie frumoasa de fotografii pe blogul metropolitan museum, aici un cadru care-mi place tare pentru ca e la limita intre doua lumi: fashion si hip hop, asa ca se potriveste cu articolul din NYTimes de la care am plecat.
doamna din foto e Mia
Mulțumesc pentru link, excelent articol!
brusc, nu mai pare asa dubios ca am scris despre hip hop:)
[…] hip hop si arta […]
Hip-hop-ul s-a nascut in anii ’70 in ghetou, de pe urma dezvoltarii culturii black. Acest ‘hip-hop’ este deseori confundat cu muzica rap, insa cultura hip-hop are ca elemente: breakdance, DJ-ing, graffiti si muzica rap. Aceste elemente au inceput sa se dezvolte in paralel, prin experimente de creatie. Totul in hip-hop este creatie artistica – muzica, dansul, moda, poezie, desen, etc.
La inceput, au fost petrecerile de cartier unde un DJ si un MC imparteau scena; asa s-au format primele grupari (crew-uri). Oamenii au gasit in hip-hop un mod sa se exprime, sa-si dezvolte o identitate, sa-si urmareasca visele. In anii ’80 a explodat, o data cu intrarea in ‘the crack era’. Usor in anii ’90, contracultura hip-hop si-a atins apogeul. Camerele de filmat s-au indreptat cu mare atentie asupra acestui ‘nou’ stil. Miscarea foarte dezvoltata, a inceput sa se extinda, avand acces acum la un public mai numeros. Toate acestea datorita televizorului. Stilul de viata din cartier, poate fi stilul tau – chiar daca esti alb.
In cativa ani hip-hop-ul a devenit o afacere. Milioane si milioane de albume. Ce a fost odata underground acum este OVERground.
In Romania, hip-hop-ul a ajuns la cativa ani dupa 1990. S-a dezvoltat foarte bine si aici, dar nu atat de bine ca in afara. Interesant este modul in care o miscare din Brooklyn a reusit sa traverseze globul si sa acapareze minti. Prin hip-hop, aveai la indemana mediul de a transmite mesajul. Asta a fost si inca este.
Pentru o aprofundare a subiectului recomand vizitarea celor 2 link-uri de mai jos
http://www.waxpoetics.com/features/articles/the-birth-of-hip-hop-fashion
https://vimeo.com/71973078
Pace
Iar cand vine vorba de fotografi, ii recomand pe Jamel Shabazz, Martha Cooper si Jon Naar. Acestia au surprins extraordinar stilul si moda, viata pe strazi, tineri artisti desenand trenuri si pereti.