Prietenii mei stiu ca de cate ori mergem in alte tari eu sunt pregatita pe vizitat cladiri vechi si sunt mereu uimita de ceea ce puteau face oamenii cu sute de ani in urma.
Cateodata am si mici ironii despre tara noastra spunand ca oamenii nostri la 1907 se bateau cu furcile, iar in alte tari cu zeci de ani inainte se construiau palate uriase.
Azi imi fac mea culpa si incep sa va prezint dintre palatele spectaculoase construite in Romania – unele dintre ele impecabil intretinute, altele nu chiar…
La 200 de metri de Intercontinental, in mijlocul Bucurestiului (str Tudor Arghezi nr 9) e acest Palat minunat, care poarta numele celui pentru care a fost construit – Palatul Maurice Blank.
Cladirea a fost construita la 1891(!) de un architect elventian Louis Pierre Blanc (acelasi care a construit si vis a vis cladirea Universitatii), iar proprietarul a fost un bancher important in ro.
Maurice Blank a fost un domn cu studii comerciale si bancare la Viena care a ajuns sa lucreze alaturi de Jacob Marmorosch pentru una dintre cele mai importante banci ale inceputului de secol XX. Daca va mai aduceti aminte, in Morometii, Moromete zice ca vrea s aia imprumut de la Banca Marmorosch 🙂
Ca un fapt divers care se potriveste cu vremurile pe care le traim, in decembrie 1916 prim-ministrul Ion I.C. Bratianu i-a cerut parerea lui Maurice Blank in legatura cu trimiterea tezaurului romanesc la Moscova.
Batrânul bancher l-a sfatuit sa nu-l trimita sub nici o forma in Rusia, recomandandu-I sa-l trimita in Anglia. La replica lui Bratianu ca ar trebui platita o prima de asigurare de 10 milioane lei aur, Mauriciu Blank ar fi replicat: „Consider ca intr-o vreme cand se prapadesc miliarde prin razboi, o prima de asigurare chiar de 10 milioane pentru tezaurul tarii noastre nu este exagerata”.
In palatul Maurice Blank timp de 70 de ani a fost Ambasada Statelor Unite ale Americii, acum e resedinta privata si este scoasa la vanzare (pretul de pornire este 5,5 milioane de euro)
Palatul are 50 de camere si 6 bai.