De la 1 ianuarie pe Netflix se afla filmul Interstellar, regizat de Christopher Nolan, un domn genial care face filme cu o rigoare si o etica de viata pe care le invidiez.
Miza unui film, sau a oricarui act artistic, e sa “stea in picioare” si peste 10 -20 de ani. Timpul e hartia de turnesol a valorii unui act artistic.
Interstellar a aniversat, in decembrie 2024, 10 ani de la lansare si m-am uitat din nou la el ieri…. E la fel de emotionant, de antrenant si de puternic.
Cu mintea de acum (sper ca am mai invatat si eu ceva in anii astia, s-o fi lipit de mine si vreo informatie din cartile pe care le-am citit) cred ca e minunant mixul de stiinta, filozofie, emotie si explorare cosmica la care se adauga partea de parenting si de familie, dragoste.
Mi se pare o combinatie frumoasa ca sa atinga atat public feminine cat si masculin, si sunt gata sa fac pariu ca, de fapt, pe Nolan nu l-a interesat marketingul si pozitionarea pentru ambele targeturi feminine/masculine cat l-a interesat complexitatea povestii.
Si mi se pare minunat ca a facut un film care e si pentru cei ca mine care nu iubesc SF-urile (nu pot sa ma uit cu bucurie la povestile Dune, Razboiul Stelelor, Stapanul inelului, le privesc dpar daca trebuie sa scriu ceva despre ele, sau sa intervievez pe cineva din distributie… dar cel mai adesea daca e un job in directia asta pe un asemenea film, il sau mai departe catre cineva care chiar s-ar bucura de experienta).
Daca n-ati vazut filmul (va rog sa o faceti, via Netflix) va spun ca este o poveste despre supravietuirea umanitatii, relatia dintre stiinta si emotie, si natura timpului si a spatiului. Povestea este construita in jurul calatoriilor interstelare pentru a gasi o noua casa pentru omenire, fiind totodata o meditatie asupra legaturilor familiale si a sacrificiului.
Intr-un viitor distopic, Pamantul devine aproape nelocuibil din cauza conditiilor climatice extreme si a lipsei de resurse alimentare. Cooper (Matthew McConaughey), un fost pilot NASA devenit fermier, traieste alaturi de cei doi copii ai sai. Fiica sa, Murph, descopera un model ciudat de praf care pare sa comunice un mesaj. Acest mesaj ii conduce pe Cooper si familia sa la o baza NASA secreta, unde afla despre un plan pentru salvarea umanitatii.
NASA a descoperit o gaura de vierme langa Saturn, care ofera acces la o galaxie indepartata unde mai multe planete potential locuibile au fost descoperite. Cooper este recrutat pentru a conduce o echipa de exploratori (inclusiv Brand, interpretata de Anne Hathaway) prin gaura de vierme pentru a evalua aceste planete.
Nu vreau sa fac spoilere din poveste – care e abordata accesibil, desi are multe trimiteri stiintifice, iar Nolan a lucrat cu un mare astrofizician Kip Thorne care a adus stiinta foarte aproape de naratiunea ceruta in film, si foarte aproape de mintea unui om obisnuit, care n-a petrecut ore in sir cu ecuatii de fizica.
Filmul a folosit simulari stiintifice precise bazate pe cercetarile astrofizicianului Kip Thorne, ceea ce a influentat modul in care gaurile negre sunt reprezentate in cultura populara si in alte productii.
Partea frumoasa e ca Interstellar a starnit un interes major pentru fizica si astrofizica, inspirand multi tineri sa exploreze aceste domenii.
Uitati aici un film scurt in care Nolan povesteste cum ecuatiile lui Kip Thorne care ajutau la ilustrarea gaurilor negre s-au dovedit peste ani validate de stiinta
Iata ce explica Thorne la momentul lansarii
“Filmul pe care I l-am trimis lui Nolan a fost doar o simpla dovada de concept, menita sa demonstreze unele dintre tehnicile care ar fi trebuit utilizate de echipa de efecte speciale. Cu siguranta nu-mi va aduce niciun Oscar, dar il puteti arata cu placere.(Pentru a da o idee despre scara, am suprapus cateva imagini pe un camp stelar, una fiind o imagine a lui Saturn luata de nava spatiala Cassini, iar cealalta o imagine compozita a unei galaxii. Calatoria prin gaura de vierme arata destul de diferit in filmuletul meu decat in Interstellar.Vizualizarea mea a folosit un tip foarte simplu de gaura de vierme, una cu un „gat” foarte scurt.
Gaura de vierme prezentata in Interstellar are un gat mult mai lung, astfel incat calatoria prin gaura de vierme dureaza mai mult si sunt vizibile efecte optice mai interesante. Cand voi avea ceva mai mult timp liber (adica atunci cand semestrul se va incheia), sper sa extind codul computerizat pe care l-am folosit pentru vizualizarea mea pentru a utiliza acelasi tip de gaura de vierme ca in Interstellar.”
Viata a dovedit ca demonstratiile lui stiintifice sunt foarte corecte si simularile lui sunt foarte aproape de real.
(Mie mi-a placut atat de mult filmul la momentul lansarii incat am si acum salvate pe hard interviuri cu Thorne )
Pe mine m-a amuzat tare, acum la revizionare, partea de inceput in care Cooper e chemat de directorul scolii pentru ca fiica lui Murph promoveaza idei “false” cum ca oamenii au fost pe luna. Si e o doamna profesoara care are un discurs care pare rupt din ce spun astazi cei cu conspiratiile tampite pe care-i intalnim acum pe net cu “totul a fost trucat si e o minciuna, nu am zburat niciodata in spatiu”.
Am cautat pe net sa vad ce crede astazi McConaughey despre rolul din film, mai ales ca e tatal a 3 copii care deja sunt mari, iar el e un actor foarte implicat in viata comunitatii. E foarte frumos ce spune despre abordarea in parenting a filmului, vedeti mai jos dintr-un interviu de acum 3 saptamani.
Va mai las ceva simpatic despre cum s-a scris istoria cu acest film si cum s-au cernut oamenii din jurul ideii pana s-a ajuns la aceasta echipa istorica.
Omul care a inspirat filmul si a urmarit indeaproape fidelitatea sa stiintifica – Kip Thorne, un renumit fizician teoretician de la California Institute of Technology din Pasadena si unul dintre cei mai mari experti mondiali in predictiile astrofizice ale relativitatii generale.
In 2006, Thorne si Lynda Obst, o prietena veche si producatoare de film, au scris un scenariu de opt pagini pentru un film care porneste de la astrofizica gaurilor negre, a gaurilor de vierme si a dilatarii timpului.
Steven Spielberg s-a alaturat curand echipei pentru regie. Jonathan Nolan, care a scris filme precum The Prestige si The Dark Knight Rises impreuna cu fratele sau regizor Christopher, lucra la scenariu. Sase ani mai tarziu, insa, Spielberg a fost nevoit sa renunte, dar a fost inlocuit de Christopher Nolan.