Monthly Archives : March 2025

bad guy mystery man silhouetted in blurred roomAvem tot mai multi sarlatani si escroci in jurul nostru. Cum spun psihologii ca ii putem recunoaste. Cei mai faimosi escroci din lume si ce au in comun

Avem tot mai multi sarlatani si escroci in jurul nostru. Cum spun psihologii ca ii putem recunoaste. Cei mai faimosi escroci din lume si ce au in comun

In ultimii ani am avut tot mai multe documentare despre sarlatani din online sau off line, oameni care fac tot felul de inginerii ca sa -i pacaleasca pe naivi.
Noi ne distram ca o doamna din Romania dar si una din Spania si una din SUA au fost convinse sa-i dea unui imaginar Brad Pitt multe mii de dolari. E posibil sa fie sarlatani diferiti, dar faptul ca 3 femei cu educatii diferite, din alte colturi ale lumii, au crezut inselatoria ar trebui sa ne dea de gandit.
Astazi avem la fiecare pas un alt sarlatan – de la cine stie ce influencer online care ne vinde medicamente sau iluzia bogatiei pana la cei care ne trimit mesaje dupa ce ne-au luat adresele de mail din cine stie ce aplicatie pe care am descarcat-o…
E nevoie mai mult ca oricand se ne educam in ceea ce priveste sarlatania… si m-am gandit sa va arat cateva caracteristici comune ale unor sarlatani faimosi din istorie.

De-a lungul istoriei, au existat numerosi escroci care au reusit sa insele oameni si institutii la scara larga. Iata cativa dintre cei mai faimosi sarlatani:

Victor Lustig – Omul care a vandut Turnul Eiffel. In anii 1920, Lustig a profitat de starea de degradare a Turnului Eiffel si a convins mai multi comercianti de fier vechi ca acesta urma sa fie demolat. A reusit sa-l „vanda” de doua ori si a scapat nepedepsit o perioada indelungata.
Gregor MacGregor – Creatorul unei tari fictive. In secolul al XIX-lea, MacGregor a inventat o tara falsa, „Poyais”, si a convins sute de investitori britanici sa-i cumpere obligatiuni si terenuri. Cand oamenii au ajuns acolo, si-au dat seama ca tara nu exista.
Charles Ponzi – Inventatorul schemei Ponzi. Ponzi a devenit faimos in anii 1920 pentru o schema piramidala bazata pe cumpararea si revanzarea cupoanelor postale internationale. Investitorii initiali primeau bani din contributiile celor noi, pana cand schema s-a prabusit. Sorin Ovidiu Vantu a folosit acelasi model si a creat FNI -Fondul National de Investitii (FNI), considerata cea mai mare frauda economica din Romania, care a afectat peste 300.000 de investitori.
In 1995, Vintu a infiintat societatea de administrare a investitiilor SOV Invest, care a gestionat FNI. Fondul a atras numerosi investitori prin promisiunea unor randamente ridicate, insa s-a dovedit a fi un sistem piramidal (schema Ponzi). In 2000, FNI s-a prabusit, lasand numeroase persoane fara economii. In 2017, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare pentru implicarea sa in aceasta frauda, iar instanta a dispus confiscarea a 13 milioane de dolari.

Frank Abagnale – Escrocul care a devenit consultant FBI
E cel care a inspirat filmul Catch Me If You Can (cu Leonardo di Caprio protagonist), Abagnale a falsificat cecuri in valoare de milioane de dolari si a peretins ca este pilot, avocat si medic. Dupa ce a fost prins, a devenit consultant pentru FBI in domeniul fraudelor.

Mai aproape de zilele noastre o avem pe Elizabeth Holmes – Fondatoarea Theranos. Holmes a pretins ca a revolutionat testarea medicala cu tehnologie care nu functiona. A strans miliarde de dolari de la investitori si a fost condamnata pentru frauda in 2022. E si un documentar despre inselatoria ei The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley.

Sigur ca fiecare dintre noi avem acum in minte alti sarlatani care au fost prezenti fie in filme artistice inspirate de faptele lor – cum sunt Inventing Anna, Apple Cinder Vinegar, sau ne-am lovit de ei in viata cum e, mai aproape de noi, candidatul panglicar care debita minciuni pe minut in alegerile prezindentiale.
Aici e mai subtila sarlatania – fara aparente pagube financiare, desi domnul a fost dat in judecata de niste oameni de la care a luat milioane de euro si le-a promis diverse lucruri cand va fi presedinte, dar in esenta salatania e aceeasi: vorbe multe fara acoperire ca sa acopere niste nevoi si aspiratii ale posibilelor victime pentru putere si bani si influenta. Si da, pentru unele persoane, in continuare dansul nu e sarlatan, ci un neinteles…

Dar in Romania ultimilor ani am avut multi sarlatani, dovediti in justitie, nu doar ca impresie a noastra.

Catalin Hideg – Frauda cu masti medicale. A devenit cunoscut in timpul pandemiei, cand firma sa a castigat un contract urias pentru furnizarea de masti medicale, dar a fost prins cu documente false si a fost condamnat pentru evaziune fiscala.
Cristian Rizea – Coruptie si tepe imobiliare. Fost deputat PSD, condamnat pentru coruptie, fugit in Republica Moldova. A fost implicat in afaceri dubioase cu imobiliare si santaj. Un cetatean pentru care eu am un dispret total mai ales ca m-am si intalnit cu el intr-un studio tv cand l-am mascarit tare, aratand ca e si mega incult. *ma enervasem foarte tare si l-am pus sa spuna o carte pe care a citit-o recent. Si cum ezita, m-am pornit… ceva grav, live la tv…
Gheorghe Stelian (“Stelu”) – Afacerea retrocedarilor. A facut parte dintr-o retea de escrocherii imobiliare care a pagubit statul cu sute de milioane de euro prin retrocedari frauduloase.
Darius Valcov – Dosarul tablourilor ascunse. Fost ministru PSD condamnat pentru coruptie, a ascuns tablouri de milioane de euro in pereti si cimitire. * E fostul sot al candidatei la presedintie de acum, Laavinia Sandru, cu care are un copil.
Elena Udrea – Dosarul „Gala Bute”. Fosta politiciana, condamnata pentru coruptie in mai multe dosare, inclusiv fraudarea fondurilor publice.
Astia sunt dovediti, dar in anchete sunt multi multi altii (nu-i mentionez ca sa nu ma dea in judecata pentru ca pana la pronuntarea sentintei sunt nevinovati)

Sarlatanii de succes au cateva trasaturi comune care ii ajuta sa manipuleze si sa insele oamenii. Iata cateva dintre cele mai importante caracteristici de caracter pe care cand le simtiti la cineva, adica mai multe caracteristici din cele de mai jos la aceeasi persoana, fiti in garda si stati departe de omul respectiv.

Carisma si sarm. Majoritatea escrocilor sunt extrem de carismatici si au o capacitate remarcabila de a castiga increderea oamenilor. Sunt buni oratori si stiu cum sa se prezinte pentru a parea credibili si convingatori.
Inteligenta si creativitate. Sunt foarte inteligenti si au o gandire creativa care le permite sa creeze povesti si scheme ingenioase. Pot adapta rapid o minciuna sau o situatie in favoarea lor.
Lipsa empatiei si a constiintei morale. Multi dintre ei sunt manipulatori fara scrupule, capabili sa profite de vulnerabilitatea altora fara sa simta remuscari. Uneori, pot avea trasaturi asociate cu psihopatia sau sociopatia.
Abilitatea de a citi oamenii. Au un simt fin pentru psihologia umana si stiu exact cum sa-si aleaga victimele. Isi adapteaza discursul si comportamentul in functie de slabiciunile sau dorintele fiecarei persoane.
Curaj si tupeu. Nu se tem sa riste si au un tupeu incredibil. Multi dintre ei au reusit sa pacaleasca institutii mari, miliardari sau chiar guverne intregi printr-o combinatie de incredere in sine si nesimtire.
Minciuna ca stil de viata. Sunt maestri ai minciunii si ai manipularii. Uneori, mint atat de mult incat ajung sa creada propriile lor minciuni.
Dorinta de putere si bani. Motivatia principala a majoritatii escrocilor este dorinta de imbogatire rapida si de control asupra altora. Unii sunt impulsionati si de dorinta de recunoastere sau de sentimentul de superioritate.
Adaptabilitate si ingeniozitate. Sarlatanii se adapteaza rapid la noi situatii si isi schimba metodele pentru a evita sa fie prinsi. Daca sunt descoperiti intr-o frauda, pot trece imediat la alta fara ezitare.

Sarlatanii au fost studiati de psihologi si criminologi, iar multi dintre ei prezinta trasaturi asociate cu tulburarile de personalitate, in special narcisismul, sociopatia si psihopatia.

Multi escroci de succes prezinta trasaturi ale tulburarii de personalitate antisociala (APD), care includ: lipsa empatiei, minciuna patologica, manipularea extrema, lipsa remuscarilor, farmec superficial
Psihologul Robert Hare, expert in psihopatie, a dezvoltat Scala Hare PCL-R, folosita pentru a evalua psihopatia. S-a dovedit ca multi escroci de top se incadreaza in aceasta categorie.
Multi sarlatani au o viziune exagerata despre propria lor valoare si un puternic sentiment de superioritate. Se cred mai inteligenti decat restul, simt ca regulile nu li se aplica, cauta admiratie si validare, devin agresivi cand sunt contestati
Psihologul Jean Twenge a studiat narcisismul si a descoperit ca acest tip de personalitate este din ce in ce mai comun in societatea moderna.
Unii escroci au un stil de gandire machiavelic, adica folosesc orice mijloace pentru a obtine ce vor, fara sa le pese de moralitate. Sunt strategici si reci, vad oamenii ca pe niste pioni, sunt dispusi sa tradeze pe oricine pentru castig personal.

Aceste trei trasaturi (psihopatie, narcisism si machiavelism) sunt cunoscute ca Triada Intunecata a Personalitatii si sunt des intalnite la escroci si manipulatori.

Asa ca nu va asteptati de exemplu ca persoane cum e candidatul panglicar sau profesorii de “barbatie alfa si cum sa dobandesti avere exploatand femeile” (incadrati in conceptul manosfere) sa recunoasca vreodata ca gresesc. Pentru ei nu exista reguli, doar glorie chiar si cand sunt invinsi/inchisi.

Sunt multe filme fascinante despre sarlatani, escroci si impostori, pe langa cele deja mentionate mai puteti cauta The Wolf of Wall Street (2013) – Inspirat de viata lui Jordan Belfort, un broker fara scrupule care a inselat investitori si a trait o viata de exces. Tot cu Leonardo DiCaprio.
Fyre: The Greatest Party That Never Happened (2019, documentar) – Povestea Fyre Festival, un festival de lux fraudulos organizat de Billy McFarland. Culmea e ca un colec al lui McFarland a anuntat ca face anul acest festivalul din nou, desi la prima editie a fost o frauda totala – participantii au ajuns pe o insula pustie, fara mancare sau adapost. McFarland a fost condamnat la 6 ani de inchisoare.
American Hustle (2013) – Inspirat de operatiunea FBI Abscam, unde un escroc a ajutat guvernul sa prinda politicieni corupti. Cu Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper.
6️The Wizard of Lies (2017) – Un film facut de HBO despre Bernie Madoff, cel care a condus cea mai mare schema Ponzi din istorie. Cu Robert De Niro.

E vremea sarlatanilor pentru ca au tot mai multe mijloace sa ajunga la posibile victime si depinde de fiecare diintre noi cum ne pazim, ce admiram, aprobam si pe cine urmam in viata.

1707
roy cohn vs jeremy strongLectiile lui Roy Cohn, avocatul care l-a invatat manipularea pe Donald Trump. Ce reguli respecta si azi presedintele american

Lectiile lui Roy Cohn, avocatul care l-a invatat manipularea pe Donald Trump. Ce reguli respecta si azi presedintele american

Pentru ca acum avem la indemana, pe Max (fostul HBO) filmul The Apprentice, cu Sebastian Stan si Jeremy Strong m-am gandit sa va povestesc putin despre Roy Cohn, mentorul diabolic al lui Trump care e interpretat de Strong in film.
De altfel, Jeremy Strong a fost nominalizat la Oscar pentru aceasta interpretare.
Despre cat de destept e Strong si ce lecturi sofisticate are, am mai scris aici, iar pe urban.ro puteti gasi un interviu cu Jeremy Strong – il gasiti aici, dar si unul cu Sebastian Stan – aici despre munca la filmul The Apprentice.

Am mai povestit ca am citit o carte despre Cohn pentru ca eu citesc biografiile sau cartile scrise de oamenii controversati din comunicare ca sa inteleg ce ii ghideaza in viata si sa stiu sa ma “apar” de multe forme ale raului. Asa am citit si seria de carti ale lui Roger Ailes care i-a gandit campania lui Trump (un mare agresor sexual ca sef la Fox TV in echipa lui Murdoch, si el subiect al unui film – The Loudest Voice, cu Russel Crowe protagonist)

M-am gandit sa scriu putin mai multe despre Cohn ca sa stiti si dvs sa recunoasteti raul si abaderile de la normele etice si ale moralei. Faptul ca a fost celebru, nu il face valoros, ci doar sarlatan si un om diabolic. Iata detalii despre Roy Cohn.

Cohn nu a fost doar mentorul lui Trump ci a lucrat, indrumandu-i in tehnicile de negociere si in branding personal pe alti oameni care au devenit puternici in America, dar care au avut o etica indoielnica si nu au sfarsit foarte bine in viata.

Printre cei mai importanti „discipoli” ai lui Cohn, dincolo de Trump, au mai fost:
Roger Stone… consultant politic republican si strateg cunoscut pentru campaniile sale dure si controversate. Stone a adoptat multe dintre tacticile lui Cohn, inclusiv utilizarea atacurilor personale si manipularea media. El a fost implicat si in campaniile electorale in Romania, dar si In scandalul manipularilor de date personale preluate din social media, cazul Cambridge Analytica

Magnatul media Rupert Murdoch, fondatorul imperiului Fox News, a avut si el legaturi stranse cu Cohn. Se spune ca Cohn l-a ajutat pe Murdoch sa isi extinda influenta in SUA, oferindu-i sfaturi despre cum sa manipuleze sistemul politic si media.

Cohn a fost avocatul mai multor figuri importante din mafia newyorkeza, precum Tony Salerno si Carmine Galante. Desi nu erau „discipoli” in sens clasic, acestia au beneficiat de influenta si protectia lui legala.

Dar Cohn nu doar ca a modelat carierele acestor oameni, dar a influentat si stilul politic si de afaceri din SUA, promovand o cultura a confruntarii, manipularii si lipsei de scrupule.

El apare ilustrat in piesa Ingeri in America, in contextul povestilor legate de SIDA in anii 80. Piesa a fost montata intr-uun spectacol de mare succes pe Broadway si a avut chiar si o ecranizare cu Al Pacino in rolul lui Cohn.
In Romania, a fost montat in urma cu mai bine de 10 ani, Ingeri in America in regia lui Vicor Ioan Frunza, la Teatrul Metropolis.

Filosofia de viata a lui Cohn si regulile pe care le-a predat discipolilor lui arata un om fara scrupule, dar si cat de mult a influentat felul in care astazi marii afaceristi americani isi conduc bussinesurile.

„Nu recunoaste niciodata ca ai gresit.”
Acesta a fost unul dintre principiile fundamentale ale lui Cohn, reflectand filosofia sa de a nu-si asuma responsabilitatea, chiar si atunci cand era evident in eroare.

„Atacul este cea mai buna aparare.”
Cohn credea in ofensiva continua, sugerand ca cel mai bun mod de a neutraliza o acuzatie este sa ataci inapoi. Aceasta a fost o strategie pe care o aplica constant in cariera sa de avocat.
„Nu conteaza ce spun altuia despre tine, atata timp cat tu spui ce vrei despre ei.”
E parte din pragmatismul diabolic al lui Cohn si abordarea sa de a controla naratiunea, chiar daca asta insemna sa fie agresiv sau sa ignore moralitatea.

„Cei slabi sunt exploatati de cei puternici. Asta este lumea in care traim.”
Cohn considera ca puterea justifica orice, iar slabiciunea este un dezavantaj fatal.

„Nu ma intereseaza ce e legal. Ma intereseaza doar ce pot sa fac.”
Acest comentariu este emblematic pentru stilul sau controversat de a practica legea, deseori ignorand limitele etice sau chiar legal, santajand sau amenintand diferite persoane. E de altfel, un principiu pe care l-am auzit zilele astea parafrazat si de Dl Potra din gasca lui CG.

„Oamenii te vor respecta daca ii faci sa se teama de tine.”
Cohn credea in puterea intimidarii, considerand ca frica este o metoda eficienta de a obtine respect si control.

„Nu exista prieteni adevarati in politica.”
Din pacate pentru el, acest principiu i s-a intors in viata si a fost abandonat de Trump in ultimii ani de viata cand era bolnav de SIDA, de altfel Trump n-a fost nici macar la inmormantarea sa.
Secventa cu aniversarea din film si cu butonii falsi oferiti de Trump lui Cohn nu e reala, nu exitsa nicaieri ceva consemnat pe aceasta tema. La acel moment cei doi nu mai vorbeau.

„Daca faci pe cineva sa sufere destul de mult, poti obtine orice vrei de la el.”
Aceasta afirmatie extrem de cinica a fost parte din metodele sale controversate de a face presiuni si de a manipula oameni pentru a-si atinge scopurile.

“Nu am fost niciodata o persoana certareata sau combativa si ma deranjeaza felul in care am fost portretizat.”
E una dintre declaratiile publice ale lui Cohn care arata ego-ul si nebunia sa.

In filmul „The Apprentice – The Trump Story”, Roy Cohn, interpretat de Jeremy Strong, ii impartaseste lui Donald Trump, jucat de Sebastian Stan, un set de reguli care reflecta filosofia sa de viata si strategie profesionala. Aceste reguli sunt:

  1. Ataca, ataca, ataca
  2. Nu recunoaste nimic, neaga totul
  3. Indiferent de ce se intampla, revendica victoria si nu admite niciodata o infrangere
  4. . Da in judecata, chiar daca stii ca vei pierde
    Se spune ca Trump a incetat sa-i mai raspunda la telefon spre sfarsitul vietii sale, iar absenta sa de la inmormantare este adesea vazuta ca un semn al modului in care s-a rupt de fostul sau mentor atunci cand acesta nu mai era de folos.

Pe Max se afla si documentarul „Where’s My Roy Cohn?” (2019) regizat de Matt Tyrnaue.

3884
cristina bazavan fotoCred ca ar trebui sa ne dam sansa la excelenta, noua si celor din jurul nostru. E inceputul primaverii, sa ne setam mintea pentru un inceput spre mai bine

Cred ca ar trebui sa ne dam sansa la excelenta, noua si celor din jurul nostru. E inceputul primaverii, sa ne setam mintea pentru un inceput spre mai bine

M-am uitat la ceremonia Oscarurilor 2025, o productie minunata, o desfasurare impresionanta de forte, ca in fiecare an.
Dar mai mult ca oricare din ultimii ani, mi s-a parut un omagiu pentru excelenta si pentru perfectiunea detaliilor. Poate si pentru ca filmele din acest an au fost niste productii spectaculoase care au necesitat atentie minutioasa in fiecare aspect.
Eu am fost la ceremonia asta, am vazut-o de la fata locului in 2001, am mai povestit ca n-am vrut prima pentru rezultatele de la lansarea Europa FM pentru care muncisem un an din greu, ci am vrut sa ma duc al ceremonia Oscarurilor, sa am o amintire de neuitat.am amintiri incredibile si o bucurie foarte mare ca stiu detalii in nuanta a acestei ceremonii. Sunt emotiile mele si imi aduc si astazi bucurie…

Dar pentru ca stiu foarte bine munca din spatele unor productii cinematografice, si romanesti si straine, pentru ca stiu atentia la detalii si perfectionismul tuturor oamenilor de pe platou, m-am gandit in seara asta ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne dam sansa la excelenta; in viata noastra, in munca noastra, in mintea noastra.

Stiu ca astazi avem tot felul de trainer care ne indeamna sa ne traim visurile si sa think big, dar eu cred ca de noi si de puterea noastra interoara depinde succesul nostru. Poate si de putin noroc si sa avem contextul potrivit, dar nu cred ca sunt definitorii, mai importante sunt ambitia, determinarea si dorinta de a ne face treaba cat mai aproape de perfectiune.

Eu sunt fascinate de mindsetul oamenilor care lucreaza in film: au puterea si forta sa faca realitate din lumile pe care si le imagineaza. Pot face orase in desert, pot sa zboare pe avioane sa se arunce in gol… si e foarte multa logistica in spate, si multi oameni care muncesc minutios.
Am avut bucuria sa fiu aproape de oamenii din spatele filmelor straine de la noi: stiu atentia lor la detalii si perfectionismul, si credinta “gasesc o solutie, nu exista nu se poate” cu care literalmente muta muntiia
Mi-ar placea sa ne dam fiecare dintre noi sansa sa traim cu o asemenea intensitate

1572

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!