Am observant ca in vremuri grele emotional oamenii se indreapta catre ceva care sa le bucure inima, isi cauta confort in arta…si in calitate.
Pentru mine urban.ro e un barometru bun al starii oamenilor. Nu suntem o publicatie mare dar, de exemplu, in pandemie zeci de mii de oameni citeau stiri despre muzee, cautau sa asculte recomandari de la artisti.
Sigur ca atunci am gandit continutul ca o poarta cattre calatorii din fata calculatorului, pentru ca asta era o nevoie care trebuia acoperita si care aducea confort oamenilor.
De la alegerile din decembrie simt acelasi lucru; oamenii cauta un punct de sprijin si de echilibru in informatii, iar la momente puternic emotionale – cum a fost decesul Papei Francisc – se remarca din nou nevoia de a te insoti informational de ceva curat.
(evident vad asta In trafic si in ce anume informatii se citesc peste medie pe urban.ro)
Stiu ca sunt prea putine branduri care investesc in asta , desi investitia e in viitor – in sanatatea mintala si bunastarea emotionala a cumparatorilor lor – , iar autoritatile au alte probleme egoiste pe care le urmaresc (bani, pozitii sociale pentru neamuri etc), si cred ca suntem pe barba noastra si trebuie sa avem fiecare grija de noi.
(Desi am vazut recent puterea bunatatii spiritului unui om si ce inseamna un lider curat si puternic in cum a reactionat lumea la decesul papei)
Exista numeroase studii si cercetari care arata ca arta — in toate formele ei: literatura, muzica, film, dans, pictura etc. — poate crea confort psihologic, reduce stresul si chiar sprijini sanatatea mintala si fizica. Iata cateva exemple si perspective din cercetare:
Muzica: Studii din neurostiinte au aratat ca ascultarea muzicii poate reduce cortizolul (hormonul stresului) si poate stimula eliberarea de dopamina, care ofera o stare de bine. De exemplu, un studiu publicat in Journal of Music Therapy a aratat ca muzica relaxanta poate reduce semnificativ anxietatea inainte de interventii medicale.
Lectura, in special a fictiunii, poate stimula empatia si intelegerea celorlalti. In acelasi timp, ofera o forma de evadare sanatoasa din realitate. Avem si aici un exemplu – un studiu publicat in Science (2013) a demonstrat ca lectura fictiunii literare imbunatateste Theory of Mind — adica abilitatea de a intelege emotiile si intentiile altora.
Dansul nu doar imbunatateste sanatatea fizica, dar are si efecte profunde asupra starii de bine emotionale. Este asociat cu cresterea increderii in sine, cu exprimarea emotiilor si cu crearea unei conexiuni sociale. Dansul in grup (ex: dansuri populare, tango, salsa) are un efect de coeziune si apartenenta. Exista chiar miscari de dans cum sunt cele ale lui Naharin pentru Gaga care sunt terapeutice si sunt parte din tratamentul celor cu probleme locomotorii. Compania istaeliana Gaga a lui Naharin are foarte multe spectacole de dans, e celebra la nivel global, a fost chiar si in Romania
Daca ne indreptam catre film ajungem la autoreglarea emotionala. E demonstrat ca vizionarea filmelor cu o puternica incarcatura emotionala poate facilita catharsis-ul (descarcarea emotionala).Filmele pot fi folosite si terapeutic — exista chiar si o forma de terapie numita cinematerapie.
Art-terapia (pictura, desen, modelaj) este o forma recunoscuta de terapie care ajuta persoanele sa proceseze traume, anxietati sau depresie prin exprimare non-verbala. Utilizata cu succes in spitale, centre de recuperare sau in terapiile pentru copii.
Poate vreti sa cititi o carte pe aceasta tema „Art as Therapy” – Alain de Botton & John Armstrong care se intreaba cum poate arta vizuala sa ne aline, sa ne inspire si sa ne ajute sa facem fata vietii.
Autorii propun o noua metoda de a privi arta — nu ca pe un obiect estetic, ci ca pe un instrument care trateaza probleme emotionale precum anxietatea, nesiguranta sau pierderea.
Luati in calcul ca sunt medici in Elvetia si Israel care recomanda pacietilor in depresie si care sufera de anxietate sa mearga la muzee. Si mai luati in calcul ca expunerea timpurie la activitati artistice poate imbunatati functiile executive ale copiilor, cum ar fi stabilirea obiectivelor si urmarirea instructiunilor complexe. Aceasta contribuie la o dezvoltare cognitiva si emotionala mai sanatoasa
Scriu astazi, din nou despre acest subiect pentru ca sper ca tot mai multa lume sa inteleaga ca e important ca in spatiul media, in telefoanele oamenilor sa fie si stiri despre arta, carti, filme, dans…ca asta poate reduce frica, poate imbunatati sanatatea mintala, ne poate face oameni mai buni, poate reduce ura si poate incuraja curiozitatea.
Cred ca daca hranim cu bani doar canalele media care au volum si audienta dar speculeaza prostia vom creste prostia si violenta in jurul nostru si ne vom face si noua rau, dar si copiilor nostri. Iar schimbarea vine cu fiecare mica decizie pe care o luam personal sau la job.