Ultimele saptamani marcate de alegeri au fost pentru foarte multa lume extrem de stresante, iar asta a aratat si o alta fata a lucrurilor pe care ar trebui, pe termen lung, sa o luam in calcul.
Iata traficul pe luna mai pentru urban.ro (pentru comparatie, un site mare de stiri face o audienta de 10k views pentru o informatie doar daca e un scandal, disputa politica, iar o stire culturala intr un site generalist inseamna cateva sute de vizualizari )

In perioade de stres (inclusiv crize sociale, economice sau pandemii), oamenii cauta mai mult continut cultural si de divertisment ca forma de evadare psihologica, reglare emotionala si conectare sociala indirecta.
Am simtit asta pe pielea mea din doua perspective: traficul de la urban.ro a crescut (la fel ca in pandemie cand au fost zeci de mii de oameni care citeau stiri despre expoitii si muzee) si oamenii, obisnuiti cu mine sa pun in spatiu public multe informatii culturale, ma certau cand voiam sa iau atitudine legat de unele situatii politice– pe pagina mea de facebook – cerandu-mi inapoi stiri culturale. (evident fac ce vreau, si mi se pare important sa am atitudine civica, dar faotul ca oamenii in reprosau nu directia mea de exprimare politica, ci faptul ca – in conditiile in care oricum sunt supra saturati de politica – eu nu pun informatiile culturale.
(de asta spun, fara nicio urma de ironie, ci doar ca o constatare tehnica, odata ce incepe Insula Iubirii la tv, s-au dus meetingurile auristilor, pentru ca vor avea alte preocupari… sa ne aducem aminte ca influencerii cu care s-a promovat panglicarul nebun georgescu erau dintre participantii la Insula Iubirii)
Textul de mai jos, tehnic si aproape academic, e adresat mai ales publicitarilor, responsabililor de branduri si publisherilor. Daca ati suferit in aceasta perioada si v-a fost frica pentru viitorul nostrum ca natiune, dar si pentru viitorul afacerilor dvs, investiti in evenimentele si stirile culturale.
Nu doar ca educa, dar sunt si o bresa emotionala puternica in societate, iar interesul crescut pentru informatii culturale in perioade de criza ar trebui sa va dea de gandit si sa ii sprijinim pe cei care aleg sa faca asta ca o meserie.
Eu fac asta de cand am inceput aceasta meserie, sa bata spre 25 de ani, dar la vremea aceea nu confortul emotional al oamenilor era targetul meu. Pentru mine a fost intotdeauna important sa pun in spatiu public informatii care sa-i imbogateasca intelectual pe oameni, sa invete ceva care sa le faca viata mai frumoasa, sa le deschida lumea spre mai bine.
Cu anii mi-am dat seama ca ne ducem tot mai mult spre superficial si, in loc sa critic (care nu ar fi ajutat la nimic), mai bine construiesc ceva util educational cultural. Am avut timp sa cercetez despre teoria mea ca vestile bune le fac bine oamenilor, si sunt o ancora pentru un drum bun si correct, cu etica in viata si vreau sa va arat si dvs acum cateva informatii, utile in vremea dezinformarilor si stirilor false.
(si o informatie paralela cu subiectul: continui sa scriu texte de forma lunga, in locul unui video, pentru ca stiu ca ajuta la dezvoltarea functiilor intelectuale si ca doar continut video e o greseala majora pentru directia noastra de dezvoltare)
Iata cateva exemple si directii sustinute de cercetare care arata ca in vremuri de stress social, o ancora poate sa fie in stirile culturale.
Un studiu publicat in Journal of Communication arata ca, in perioade de stres, oamenii folosesc media (inclusiv filme, seriale, muzica) ca o forma de coping sau de gestionare a emotiilor. (Sursa: Nabi, R. L., & Krcmar, M. (2004). Conceptualizing Media Enjoyment as Attitude: Implications for Mass Media Effects Research. Journal of Communication.)
Studiile din perioada pandemiei COVID-19 (2020–2021) arata o crestere semnificativa a consumului de filme si seriale (Netflix, HBO etc.), tururi virtuale de muzee, concerte online si alte forme de arta digitala. Un raport UNESCO si unul de la Oxford Internet Institute confirma ca oamenii au apelat la cultura si divertisment pentru reducerea anxietatii si mentinerea sanatatii mintale. ( UNESCO (2021) – Culture in Crisis: Policy guide for a resilient creative sector.)
Conform teoriei Teoria “Uses and Gratifications” din psihologia media, oamenii aleg activ ce tip de media consuma, iar in perioade stresante tind sa aleaga continut care: ofera distragere, induce stari pozitive (comedii, muzica relaxanta), ajuta la validarea trairilor emotionale.
Alte cercetari arata ca vizionarea de comedii sau implicarea in activitati culturale (lectura, vizionare de piese de teatru) poate reduce nivelul de cortizol si imbunatati starea de bine psihologica.
Mai jos gasiti cateva carti academice si populare care trateaza tema relatiei dintre stres, criza si consumul de cultura si divertisment. Acestea abordeaza subiectul din perspective diverse: psihologie, media studies, sociologie si neurostiinte.
Cartea “Entertainment-Education and Social Change” de Arvind Singhal si Everett M. Rogers este o lucrare esentiala in domeniul comunicarii si schimbarii sociale, care exploreaza cum divertismentul poate educa si influenta comportamente sociale, mai ales in contexte de criza, stres sau transformare sociala.
Dinghal si Rogers vocbesc despre Conceptul de “Entertainment-Education” (E-E) care este o strategie de comunicare care combina divertismentul cu mesaje educationale.
Exemplu: un serial de televiziune cu o poveste captivanta care integreaza mesaje despre sanatate, drepturile femeii sau prevenirea violentei. Si avem si la noi asemenea directii, am vazut in serialele produse de Ruxandra Ion pentru Antena 1.
Cum functioneaza E-E in contexte de stres sau criza. Divertismentul reduce rezistenta psihologica la schimbare: oamenii accepta mai usor mesaje importante cand sunt prezentate intr-un format placut, relaxant. In perioade de stres sau incertitudine, E-E ofera:refugiu emotional, modele de comportament pozitiv, speranta si rezilienta
Tot in aceasta carte gasiti teoria personajului-model (Character Modeling)
Personajele din povesti functioneaza ca modele de invatare sociala si e simplu de inteles cand impartim personajele in trei tipuri pozitiv – urmat ca model, negativ – arata ce nu trebuie facut, de tranzitie – invata din greseli si se transforma. Publicul, chiar si subconstient, se identifica cu aceste personaje si poate adopta comportamente similare in viata reala.
Baietii astia destepti mai spun ca mesajele E-E trebuie sa fie cultural relevante pentru publicul tinta si nu functioneaza „copy-paste” intre culturi; povestile trebuie adaptate la normele si valorile locale.
E-E creeaza discutii sociale („parasocial talk”) – oamenii discuta personajele ca si cum ar fi persoane reale, ajuta la normalizarea unor subiecte tabu (viol, sanatate mintala, HIV etc.), imbunatateste autoeficacitatea – spectatorii incep sa creada ca si ei pot actiona.
Iata si alte doua titluri care abordeaza aceasta tema
“Flow: The Psychology of Optimal Experience” – Mihaly Csikszentmihalyi.
Cartea tradusa si la noi cauta raspunsuri la intrebarea de ce cautam activitati (inclusiv culturale si de divertisment) care ne absorb complet atentia si explica cum activitatile creative sau captivante ne ajuta sa scapam de anxietate si stres.
“Media and the Well-Being of Children and Adolescents” – Amy B. Jordan & Daniel Romer (Eds.)
Abordeaza efectele media (inclusiv divertismentul) asupra sanatatii mentale in perioade dificile si are cateva studiii despre consumul de continut media in contexte stresante.