Nu iubesc Romania in felul in care zic colegii mei pe la televizor.
Nu cred nici in ideea de patriotism.
Uneori ideea asta e exprimata prin “sunt mindru ca traiesc/m-am nascut in Romania”. Daca ma nasteam in Coreea de sud as fi zis ca sunt mindra de tara mea? Sau prin cine stie ce trib african?
*
Inca mai am sechele pentru ca profesorii mei m-au mintit la scoala spunindu-mi ca am fost un popor care a luptat cu dirzenie in fata cotropitorilor. Ba pardon, am avut victorii cit sa incapa pe degetele de la miini si, chiar si alea, au tinut 2- 3 zile maxim.
Nu-mi iubesc tara pentru peisajele uimitoare si minunatiile pe care natura le-a facut pe aici. Da, e adevarat mi se taie de multe ori respiratia cind merg pe valea Oltului, pe Transfagarasan sau cind ajung in cine stie ce poienita, dar… Am vazut in alte colturi de lume lucruri cel putin la fel de uimitoare si n-am fost mindra de tara lor, m-am bucurat de ele, intr-un mod cit se poate de egoist, savurind momentul.
Cred ca patriotismul exprimat prin “mindria ca inca un roman a luat o medalie, un premiu, o certificare internationala” e doar o satisfacere a uneia dintre frustrarile noastre: sunt unii – de-ai nostri – care pot face ceva ce noi nu putem face si care reusesc in lume… iar noi proiectam pe reusita lor, hranindu-ne orgoliul din ea.
Pentru ca doar asta facem: ne hranim ogoliul propriu; nu ne ducem sa-I facem cadouri campionului, nu-i dam nimic la schimb pentru ceea ce el ne da, la nivel emotional.
*
Nu iubesc Romania, dar iubesc si admir multi oameni de aici.
Iata unii dintre ei.
Familia Petre – proprietarii hotelului Carol Parc care s-au intors de la New York ca sa construiasca aici. au facut un hotel care a ajuns in ghidurile lumii, dar au construit si sustinut si multi muzicieni/oameni de cultura. Fara sa apara la televizor pentru asta.
Diana Stoleru (plus gasca de zine) care au facut anul asta minuni reusind sa uneasca o tara intreaga pentru o cauza, cea a lui Daniel Raduta.
Liana Buzea care impreuna cu echipa ei a scos multe zeci de mii de oameni in strada, sa voluntarieze facutul curateniei publice in campania Let’s do it Romania
Dragos Bucurenci care a transformat voluntariatul intr-o forma de educatie.
Tudor Chirila care si-a depasit de mult nivelul de solist de trupa rock dupa care ofteaza fetele, transformindu-se nu doar in model pentru o generatie, ci si in “constructor emotional cultural”; Cruciada Culturii e cel mai bun exemplu.
Pumnul de regizori care fac lucruri incredibile in teatru sau film cu mijloace financiare minuscule ( Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, Radu Afrim, Andrei Serban, Andrei Ujica) si actorii care-i ajuta sa faca asta ( Vlad Ivanov, Marius Manole, Mirela Oprisor, Victor Rebengiuc)
Razvan Penescu care a miscat muntii in online-ul cultural cu Liternet.ro; Zoso, Piticul, Chinezu, Bobby Voicu, Cristi Manafu care au miscat internetul cu totul.
Marius Constantinescu, Ana Maria Onisei, Vlad Mixich, Cristi Lupsa si multi alti jurnalisti tineri pentru care a scrie/intervieva/face un reportaj e o pictura care trebuie sa respecte realitatea in cel mai mic detaliu.
*
Ii stiu pe toti oamenii astia, de asta i-am numit aici – si-as mai fi putut numi citeva zeci -, toti au ceva in comun.
Oamenii astia, in orice tara s-ar fi nascut, ar fi fost deasupra mediei, ar fi iesit la suprafata precum uleiul pus in apa. Pentru ca au perseverenta, au inteligenta, au talentul care-i face sa iasa in fata. Fiecare o face in felul lui, cu resursele lui, dar cu credinta ca trebuie sa duca lucrurile la bun sfirsit in cel mai bun mod in care pot ei. N-are legatura cu expunerea publica, toti au ajuns cunoscuti pentru ca rezultatele lor au iesit deasupra mediei. Si, sunt sigura, ar putea face asta in orice colt de lume.
N-are cum sa fie mindria noastra ca ei sunt romani, cum nu ne putem mindri (daca suntem onesti) cu faptul ca Alina Pogras (gimnastica) sau Radu Voina (antrenorul echipei nationale feminine de handbal) sau Simona Alexandru (scrima) au devenit campioni mondiali anul acesta. Nu e meritul tarii si nici al nostru.
Dar asta nu ne impiedica sa ne bucuram de succesul lor.
*
Cind eram mica, mamaie – femei simpla de la tara – mi-a explicat ca o candela, ca sa arda mult si bine, trebuie sa aiba o combinatie potrivita intre cantitatea de ulei si cea de apa.
Oamenii astia ( si multi altii) sunt uleiul care iese la suprafata, cu ajutorul lor, restul – marea de oameni “de apa” – tin in viata o flacara pe care unii o numesc patriotism.
Imi pare rau, eu nu iubesc Romania; iubesc niste oameni care, din intimplare, locuiesc sau s-au nascut aici.
Mi-a placut pana la “Nu iubesc Romania, dar iubesc si admir multi oameni de aici.”
Sunt intru totul de acord cu tine. De multe ori ma mir cum oamenii astia aduc valoare pentru tara asta, uneori ii pun steagul in varful unui podium sau fac sa se auda numele Romaniei la vreun festival, fara ca Romania, daca e sa recunoastem cinstit, sa le ofere cat ar trebui sau sa le ofere ceva. Ai dreptate, oriunde ne-am fi nascut ar fi fost “tara noastra”, am fi fost aceiasi. Foarte frumos articol, Cristina.
Pai daca nu iubesti tara de ce continui sa locuiesti aici?
[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » nu iubesc Romania, ci niste oameni de aici bazavan.tabu.ro/2010/12/01/nu-iubesc-romania-ci-niste-oameni-de-aici/ – view page – cached 1 December 2010 | oameni din “aluatul bun” | Postat de Cristina Bazavan Tweets about this link […]
@Ana,poate ca daca mai citesti o data,si daca chiar esti conectata la realitate vei intelege.Ti se pare tie ca cineva din conducerea acestei tari iubeste Romania sau pe oamenii din ea? Cristina,iti multumesc.
[…] sunt mandri ca s-a intamplat sa se nasca in tara asta (frumoasa tara, pacat ca-i locuita), altii au ganduri de emigrare si […]
Nu ai cum sa iubesti o tara in care nu ai voie sa faci nimic daca nu esti pupincurist , pregatit sa dai spaga la orice.. nu cred ca as putea vreodata sa ridic steagul deasupra capului cum fac persoanele cu anumite performante sportive sau culturale… Pentru ce’,,,, ce imi ofera tara aia ca sa fiu mandru de ea? m’a obligat sa plec , sa nu ma mai uit inapoi decat pt prieteni , familie, cunoscuti… o tara care a fost vanduta la ‘remat’
Incredibil cum in anul 2010 ne afirmam inca sus si tare superioritatea fata de niste tari unde poate nici nu am pus piciorul. Da, comunismul in Coreea de sus e condamnabil. Insa nu stiu daca romanii isi urau tara cand traiau in comunism, asa ca nu vad de ce coreenilor nu le-ar placea a lor. Cat despre triburile din Africa…nu inteleg, din nou, de unde aerul de superioritate. De ce alegerea asta, pentru simplul fapt ca au o alta cultura, alte conditii materiale, etc? Ideea superioritatii culturii omului alb e de mult depasita (vezi cartile lui Claude Lévi-Strauss).
Coreea de sud era mai sus
pacat ca nu-i cunosti pe toti romanii care merita respect
Absolut de acord!
Unul dintre putinele articolele pe care le-am citit azi si care a meritat tot timpul alocat. Felicitari!
O singura observatie, stimata doamna, daca imi permiteti. Eu stiu ca zanele sunt sapte, si ca ideea zanelor si zanaritul nu a pornit de la niciuna din cele doua persoane mentionate in postul dvs.
una dintre marile prostii spuse cu mare simtz de raspundere. si presupunand ca ai dreptate, ceea ce ar fi din cale afara de trist -pentru toti cei care au murit vreme de secole – pe mine unul m-ai pierdut de cititor.
Draga Cristina,
Poate conceptul de identitate nationala nu iti spune nimic. Insa te-ai nascut si ai crescut in tara asta, esti romanca, vrei nu vrei. Daca toti oamenii pe care ii mentionezi tu in articol se nasteau in alte parte, ar mai fi fost asa cum sunt? Romanismul, daca pot sa imi permit termenul asta, are si parti bune. Si noi, toti cei care am fost socializati in tara asta, suntem influentati de societatea in care ne-am format ca indivizi, vrem sau nu vrem. Nu suntem entitati singulare, suntem parte dintr-un tot. Iar Romania inseamna nu doar peisaje, nu doar istorie, nu doar politica, inseamna mai ales oameni. Nu neaparat elita (desi cei pe care i-ai mentionat tu sunt departe de a fi elita acestei tari) ci fiecare roman, cu partile lui bune si rele. Romania inseamna oameni in primul rand, pentru ca daca nu ar exista oamenii nu ar mai exista nici tara.
E la moda sa spui ca nu iti place Romania, da. E la moda sa nu fii patriot. Depinde bineinteles de fiecare ce intelege prin patriotism, eu una nu simt nevoia sa strig in gura mare cat imi iubesc eu tara. Insa daca pot face ceva ca lucrurile sa mearga mai bine, o fac. Ala e patriotismmul.
Si nu uita, nimeni nu te tine in Romania daca simti nevoia sa te demarchezi asa de mult de tara asta si de oamenii ei.
Imi cer scuze ptr greseala, era “sa nu fi” mai sus.
Au fost momente in viata mea cand nu numai ca nu m-am mandrit cu ce scria in pasaportul meu, ci chiar am ascuns, sub vorbirea cursiva in alta limba, faptul ca totul incepuse cu ROU. Norocul de a cutreiera lumea la varste mai mici te invata ca esti un individ cu doua picioare infipte in pamant si brate ce se pot inalta cat vor ele. Si ca asta depinde doar de tine. Sunt convinsa ca lucrurile nu ar fi stat altfel, indiferent de culoarea pasaportului meu. Cu cat esti mai limitat de nationalism pe care, de cele mai multe ori, il uiti cu prima ocazie, cu atat mai abitir iti tai dreptul la a trai curcubeic, cu tot ce alegi a-ti fi bun in viata, indiferent de unde provine si de cum a luat nastere.
@Diana: Nationalismul nu e acelasi lucru cu patriotismul, din cate stiu.
Diana, exemplul copiilor kamikaze din tarile ca Irak nu iti spune nimic? De ce ajung acei copii sa faca asa ceva, de ce familiile lor sunt mandre de ceea ce ei fac? Pentru ca asa sunt educati, crescuti, invatati. Faptul ca ne nastem intr-o tara sau alta ne influenteaza alegerile in viata, oricat am vrea noi sa nu fie asa.
@Daniela Mie nationalitatea mi-a fost mai aproape decat patria. Ca atare, am mentionat termenul cel mai apropiat, in perceptia mea, ca “legatura” cu locul de unde ma trag.
daniela, nu stiu daca ii zice patriotism sau cum ii zice, nu ma intereseaza etichetele, insa “daca pot” e premisa gresita, asta stiu sigur
@Alina ceva din ceea ce am scris eu iti spune ca eu nu as fi de acord cu ideea ca ceea mai importanta parte in formarea individului e contextul? Poate e cazul sa repet:”cu cat esti mai limitat de nationalism pe care, de cele mai multe ori, il uiti cu prima ocazie, cu atat mai abitir iti tai dreptul la a trai curcubeic”. limitarea, daca este externa si nu poate fi indepartata, e o forma de oprimare, si nu mai are legatura cu alegerea liber consimtita de individ de a fi sau a nu fi “patriot”
Imi place mult ceea ce ai scris. Iti impartasesc , asadar, punctul de vedere. Imi place , de asemenea, emulatia, schimbul de idei starnit aici.
Sunt fericita sa descopar ca notiuni ca;”patriotism’, “nationalism” declanseaza intrigi si controverse in randul unor tineri care, in majoritate, nici n-au apucat sa fie pionieri sau soimi ai patriei…
Ruxandra,e vorba de o confuzie intre doua concepte,nu de etichete.Nu detin eu nici un adevar absolut,insa cand folosim cuvinte e important sa le folosim in cunostinta de cauza.
Cred ca intrebarea ar tb sa fie: De ce sa fim oare patrioti?
Diana, acea parte a commentului tau imi era foarte clara. Cred acelasi lucru ca si tine, ca poti reusi indiferent din ce tara vii.
Insa pentru mine e pacat sa iti ascunzi originile. Traiesc de cativa ani intr-o tara straina si mereu am fost mandra sa spun ca sunt romanca, atat la facultate cat si la locul de munca mai tarziu. Nu eu am ales sa ma nasc in Romanania, iar parerea unui om care m-ar judeca pe baza unor prejudecati legate de Romania nu ar insemna nimic in ochii mei. Si nici nu mi s-a intamplat asa ceva vreodata.
stiti, eu prin textul asta incercam sa dau o definitie subtila a patriotismului plecind de la un caz particular: al meu pt ca e blogul meu…
ideea e ca nimeni nu iubeste “tara” ca notiune abstracta, ci niste oameni-locuri-intimplari genereaza simpatie sau antipatie care cumulate ajung in iubire sau ura.
tot textul era o constructie pentru “ce iubesc eu din romania”, dar multi dintre voi n-ati mai putut trece mai departe de exprimarea “eu nu iubesc tara” si-ati sarit ca fetele mari…
altfel, desi as vrea sa nu am acest orgoliu, tin sa mentionez domnisoarei care crede ca vreau sa ma demarchez de tara si oameni si lasa sa se inteleaga ca n-as prea fi facut lucruri care sa duca tara inainte, ca…. am in “palmares” multe lucruri, intimplari pentru care domnia sa poate fi un pic mai mindra ca e romanca; intimplari care tin de libertatea de exprimare si egalitatea de sanse, de sanse mai mari pentru copii cu deficiente si… multe altele…
dar, din nou, e foarte usor sa citim si sa sarim cu gura mare ca suntem patrioti…
ma bucur insa ca patriotismul va impinge la reactii vehemente… sper insa ca nu sunt doar verbale.
@Alina. 8: nu vom scapa usor de meteahna superioritatii…pt a raspunde la intrebarea din editorial, “da, daca ne nasteam in Coreea de Sud am fi fost mandri de tara noastra!” pentru cine stie despre ce este vorba, nu tin sa detaliez 🙂
In ce-i priveste pe nord-coreenii comunisti, intram in alta discutie, insa iarasi, nu ar strica sa lasam deoparte aerul de superioritate…dar, desigur, este doar un blog…personal 🙂
Doamna Bazavan,
Am inteles foarte bine mesajul, si daca pot sa imi permit nu, nu am sarit cu gura ca fata mare…Iuibiti niste persoane din Romania, nu societatea romaneasca. Va intreb doar atat: oare nu din cauza ca societatea romaneasca e asa cum e suferim cu totii? Oare nu din cauza imaginii pe care societatea romaneasca o are in lume ne e rusine unora sa spunem ca suntem romani(vezi exemplul de mai sus)? Sigur ca aveti dreptul ca reduceti Romania la ce va doriti, insa sunteti lider de opinie si influentati multe alte persoane…
Pe de alta parte, imi cer scuze daca ati inteles ca as fi insinuat ca nu ati facut nimic care sa duca tara inainte ca nu mi-as fi permis asa ceva. Faptul ca am alta parere decat dumneavoastra in legatura cu acest subiect nu inseamna ca imi permit sa va judec in vreun fel.
Pe de alta parte, imi cer scuze daca ati inteles ca as fi insinuat ca nu ati facut nimic care sa duca tara inainte, pentru ca nu mi-as fi permis asa ceva. F
@trilulilu: Multumesc pentru precizare, e importanta! Din moment ce nu am fi putut sa fim mandri de Coreea de Sud, am presupus ca e cea comunista, grava greseala! Mea culpa.