duminica, pe drumul de intoarcere de la Cluj am citit 5 povesti din cele 10 profile de Fanatici. adica jumatate din cartea lui Vlad Mixich.
pe celelalte povesti le stiam deja de pe vremea cind aparusera in Esquire.
cartea e minunata si daca nu stiti profilele scrise de Vlad, neaparat trebuie sa le cititi. acum vreau sa scriu insa despre altceva.
***
cind citesti intr-o carte texte pe care le stii dintr-o revista, ritmul e altul, responsabilitatea ta de cititor si implicarea sunt mai profunde; pentru ca mintea ta e setata de -a lungul a zeci de ani ca in carti gasesti lucrurile adevarate.
cind sunt unul linga altul texte editate de persoane diferite, chiar daca scrise de acelasi jurnalist – care si-a facut singur reporting-ul -, simti diferente de ritm, de asezare a frazelor. in cartea lui Vlad sunt doi editori, Gabi Dobre pentru textele din Esquire si Cristian Pantazi pentru textele care au aparut pe hotnews.ro . mi-au placut mai mult textele editate de Gabi, mi s-au parut cu fraze mai “grele”… si nu, n-are legatura cu scrierea pentru online (Pantazi n-a editat ca pentru online). nu zic ca unul e mai bun si altul mai putin bun, zic ca sunt diferiti, iar pentru oamenii de meserie – pentru responsabilii de pagini de ziar/revista/online care au in grija si editori nu doar jurnalisti – e un exercitiu minunat sa citeasca textele acestea.
***
Vlad e unul dintre jurnalistii care va ramine si care va schimba lumea din jurul lui .
mi-a placut mult profilul lui Mircea Dinescu – cu fiecare paragraf citit regretam ca am refuzat doi ani la rind invitatii la festivalul de film de pe mosia domnului Dinescu.
mi-a placut unghiul de abordare de la profilul lui Dan Puric – pentru prima data (din ce stiu eu), un jurnalist arata ca nu e doar lapte si miere in discursul si comportamentul dlui Puric. Nu stiu daca e 100% doar asa dl Puric, sau e mai mult cum il stiu fanii discursurilor sale motivationale, dar e important ca a avut curajul sa-l arate altfel. (e minunat capitolul de deschidere din satul natal)
dar cel mai mult si mai mult mi-a placut profilul Monicai Macovei; citindu-l aveam in fata o intimplare dintr-un avion catre Bruxelles. doamna Macovei, cu genunchii sprijiniti de scaunul din fata, citind o carte in avion, cu atitudinea si alura unei liceene timide. stiu ca atunci, in avion, ma gindeam “cita fragilitate e in femeia asta de fier”, dar abia dupa ce am citit textul lui Vlad, am gasit si radacinile acestei fragilitati. ba chiar mai mult de atit.
Bravo Vlad. sunt mindra ca te cunosc.
si ca am autograf pe carte:)
Despre nuanţele şi surprizele ascunse în cuvîntul “Fanatic”:
http://atelier.liternet.ro/articol/11668/Vlad-Mixich/De-ce-Fanaticii.html
Şi începutul interviului cu Marcel Iureş, cu povestea întortocheată a ajungerii împreună şi cu toate emoţiile întîlnirii unui om de talia lui Iureş:
http://atelier.liternet.ro/articol/11666/Vlad-Mixich/Fanaticii.html
Draga Cristina nu pot decat sa iti multumesc ca iti faci “meseria” de blogger cu atata pasiune si abnegatie. Te urmaresc frecvent si fiecare post al tau imi da simtamantul ca te cunosc de foarte multa vreme. Ma bucura si ma incanta fiecare descriere facuta si te simt parca cum imi ghidezi pasii catre o lume mai frumoasa, mai curata.
Multa putere!