tinarul din primul plan e Luci.
cind a dat la facultatea de Drept, stia istoria ca-n carte; la examen a scris pagini dupa pagini si profesorii au inceput sa-l verifice: i-au ridicat foile sa vada daca are copiute, l-au ridicat din banca. el s-a lasat verificat, apoi s-a intors la scris. dupa a treia verificare i-a intrebat ce au cu el si, ca sa nu para ostentativi, profesorii au inceput sa-i verifice si pe alti colegi de examen.
astazi se pregateste pentru intrarea in Barou, apoi vrea sa dea examen sa se faca procuror si ii datoreaza perseverenta lui in ale studiatului mamei care l-a obligat in copilarie sa mearga la scoala. are o iubita romanca, dar familia lui nu e suparata ca nu e “de-a lor”, sunt mai suparati ai ei: “cu tiganul ala te-ai gasit si tu sa iesi?”
***
domnul in camasa verde se numeste Ganea, are 38 de ani si de fiecare data cind aude cuvintul “incendiu” se gindeste la o intimplare din clasa III-a.
erau la o lectie deschisa si l-a intrebat invatatoarea despre un incendiu, iar el n-a stiut sa raspunda. invatatoarea a insistat, era cel mai bun elev din clasa, dar el n-a scos niciun cuvint. dupa ce-a plecat inspectia, a replicat: “nu stiam ce inseamna incendiu, la noi in familie se vorbeste tiganeste si n-am mai auzit acest cuvint”
tine minte intimplarea pentru ca i-a aratat diferentele dintre lumi, uneori – pentru ca avem culturi diferite – nu ne intelegem, desi vorbim cuvinte pe care le pricepem toti. si mai tine minte intimplarea pentru ca l-a marcat: a fost printre putinele momente cind in fata unui profesor n-a stiut sa raspunda. altfel, era invatat de acasa ca trebuie sa stie de citeva ori mai bine decit ceilalti copii lectia ca sa poata sa reuseasca in viata. mama lui are 4 clase, dar si-a obligat copiii, cu nuiaua, sa mearga la scoala.
astazi dl Daniel Ganea este director al asociatiei Centrul Cultural al Rromilor O Del Amenca si lupta pentru egalitatea de sanse si pentru drepturile rromilor.
***
pe domnul Gheorghe nu-l am in fotografii, e jandarm si n-are voie sa apara asa, oricind-oriunde, in poze. si el e rrom, are un frate geaman postas in Fetesti. au invatat carte si sunt mindri ca au cistigat increderea comunitatii, dar se necajesc cind aud clasicele “tiganii astia, niste hoti/criminali/escroci/ etc”, iar cind colegii remarca supararea lor aud invariabil “hai, mai, ca tu nu esti tigan”. sunt satenti blonzi, cu ochii verzi, dar acasa vorbesc tiganeste, iar doamna Adriana Gheorghe – care face cele mai bune prajituri din lume – e sotia traditionala: nu se imbraca niciodata in pantaloni, in semn de respect pentru barbatul ei.
intre romani si romi, pe un teritoriu fin al-tarimului-dintre-doua-culturi, sunt tiganii romanizati care-si trimit copiii la scoala, care au facut si ei scoala si care mai pastreaza din cultura etniei lor limba si respectul pentru capul familiei, barbatul.
pina sa-i cunosc pe citiva dintre ei, cind ma gindeam la discriminarile etnice, ma gindeam mai ales la romii care arata a tigani. doar ca cei pe care i-am intilnit astazi sunt sateni si albi la chip, au ochii verzi si nu mai poarta haine traditionale, nici salbe-n par decit in scenetele copiilor de la scoala. nu se ascund ca sunt rromi, dar au evoluat.
vor mai trece 30-40 de ani, poate mai mult, pina acesti rromi – care s-au desprins prin educatie de tigani – nu vor mai simti presiunea a doua lumi; una din care aproape au iesit si cealalta care nu-i accepta inca.
***
am fost in comunitatea de tigani din Fetesti Sat la initiativa Active Watch. zilele viitoare am sa va povestesc despre un proiect special Burse Romi in Domeniul Medical. (nota mea. in Romania niciun medic nu recunoaste ca e de etnie rroma pentru a nu fi marginalizat, desi exista cazuri de medici de succes)
La facultate -medicina dentara- aveam o colega rroma. Era la locul ei si nu era deloc stridenta. Si-a vazut de treaba si si-a facut prieteni printre ardeleni, olteni, munteni si ce mai erau pe-acolo.
Mama imi povesteste ca are cativa pacienti tigani. Si ca sunt oameni harnici, seriosi, care au case mai aranjate si mai curate decat multe dintre cele ale romanilor. Si, de fiecare data cand zic ceva de “tigani”, imi zice: ” nu stii niciodata care e povestea…”
ne place doamna Siminel, cred ca ti-am mai zis:)
da, e grozavă!
Sunt destul de impresionata de discutiile pe care le aud apropos de integrarea magrebienilor in Franta, dupa evenimentele de la Toulouse.
Cu atat mai mult cu cat contextul european e acum un pic tulburat si tinde sa adopte un discurs mai putin tolerant, mi-a placut mult reportajul acesta al tau… Si mi-a placut faptul ca educatia face diferenta.
Nu stiu exact cum functioneaza comunitatile lor insa mi-ar placea sa aflu ca se propaga si intre ele, de la una la alta, dorinta de evolutie
[…] invitația Cristinei Bazavan și a celor de la ONG-ul Active Watch, duminică am fost să vizitez o comunitate de romi din […]
“nu se ascund ca sunt rromi, dar au evoluat.” / “se propaga si intre ele, de la una la alta, dorinta de evolutie”
Oare sîntem foarte siguri că “la noi” e evoluţie? Am înţeles suficient cum e “la ei”? Sau sîntem doar orbiţi de clişeele pe care le-am consumat pînă la saturaţie sau de întîlnirea cu nişte oameni pe care îi marginalizăm din prima secundă în care îi vedem?
De citit: http://www.adevarul.ro/life/Nu_exista_tara_pentru_tigani_0_364164247.html, de văzut “Şcoala noastră”, un documentar de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma.
sa-mi fie cu iertare, dar nu pot crede tot ce mi se spune. s-o luam de la inceput. pai daca da examen la barou, n-are nicio legatura cu procurorul! sunt 2 lucruri ditincte, deci intreaga credibilitate ulterioara a materialului nu mai sta in picioare… va doresc cele bune!
si mai sunt si altele, chiar mai inainte de ce am scris adineauri… dar n-are nicio importanta, tot materialul dvs trebuie sa primeze! baftalo!
subscriu la observatiile lui Razvan Penescu despre “evolutie” si adaug: mentionarea “evolutiei” in proximitatea descrierii ” sateni si albi la chip, au ochii verzi” miroase a rasism latent.
din fericire pt mine, miroase doar in capul vostru. eu i-am descris astfel ca sa arat ca nu “look”-ul ii face sa se declare rromi, ci credinta in traditia lor.
ce intelegeti voi e proiectia personala din propria experienta de viata si nu e ceea ce am scris eu.
[…] o zi în comunitatea de rromi din Feteşti Sat, la iniţiativa Active Watch şi la invitaţia Cristinei Bazavan. O mână de bloggeri ce le-au fost descrişi oamenilor ca “lideri de opinie ce scriu pe […]
Spune-ne care este procentul celor care sunt asa cum ii descri tu aici, din total populatie roma. Nu crezi ca ar fi interesant? Eu cred ca bate sub 1%.
problema nu se pune asa. de aici de fapt incep problemele pentru ca in loc sa-i incurajam pe cei care fac eforturi si-si depasesc conditia, si sa-i rasplatim recunoscindu-le meritele public, noi zicem “voi sunteti exceptia” si continuam sa cautam partea negativa.
iar cei din partea negativa n-au nicio motivatie sa vina pe linia alba pentru ca stiu ca nu e niciun fel de recunoastere.
[…] Active Watch a luat cateva bloggerite in vizita la Fetesti, la o comunitate de romi care au demonstrat ca barierele etnice pot fi depasite. Vizita a facut parte dintr-o campanie impotriva discriminarii, despre care au scris Roxana Bursuc, Ruxandra Predescu, Anne-Marie Chelariu, Oana Bratila si Cristina Bazavan. […]
[…] nu mai are nici un gust și că, de fapt, te-ai înșelat când ai crezu că-ți place, nici eu, Cristina, nici Anne-Marie, nici Roxana nu suntem de vină. Dacă tu crezi că oamenii sunt de mai multe […]
xxxx
cum mesajul era rasist l-am cenzurat.cb