cind inveti sa construiesti un zmeu si sa-l inalti, inveti multe despre tine.
pasul 1. e nevoie de o baza teoretica (despre ce fel de hirtie, cum se taie, cum se lipesc betisoarele) – puteti vedea aici
pasul 2. e nevoie de vint
pasul 3. incercari succesive de a-l inalta.
in prima faza, pentru ca vrei sa ai controlul, tii strins – din scurt – firul atei zmeului. asta-l face sa nu se poata inalta desi se desprinde usor pentru citeva clipe.
ca si in viata, te gindesti ca faci lucrurile bine – uite zboara putin – dar e ceva gresit la el de nu ramine in aer.
apoi inveti sa-i dai mai multa ata si zmeul se ridica usor usor. daca esti suficient de curajos sau curios, desfaci toata ata de pe mosor ca sa vezi cit urca zmeul. si… surpriza, constati ca de la o anumita inaltime vintul isi face singur treaba si tu, minuitorul zmeului, nu mai trebuie sa faci nimic.
simbata, pe plaja de la Vadu, am inaltat cel mai sus un zmeu banal ca al majoritatii de pe plaja. pentru ca am folosit insa toata ata lui, l-am inaltat sus , vintul si-a facut treaba, si – pentru a ramine aproape de noi – l-am legat de un indicator de pe plaja. la miezul noptii era printre putinele zmeie care mai ramasesera “in picioare”, desi nimeni nu mai avea grija de el.
asa m-am gindit ca si visurile/obiectivele sunt ca zmeiele – daca reusesti sa le duci suficient de sus, de la o anume altitudine o sa poata trai singure.
doar ca pentru asta trebuie sa ai de la inceput mult fir in mosor. adica, sa gindesti de la inceput, ca o sa-l duci sus, foarte sus, oricit de mare ar fi efortul pina acolo.
think big.
*
in week end am fost la Vadu, la Primul Festival al Inaltatorilor de Zmeie , un eveniment creat de ING ca sa celebreze 20 de ani de proiecte curajoase si visuri implinite.
170 de tineri s-au putut intilni cu oameni creativi care au reusit sa-si transforme visurile in realitate si-au putut vorbi, pe grupe de interes, aplicat, despre proiectele la care viseaza. s-au facut exercitii, s-au dat raspunsuri si – ceea ce mi-a placut cel mai mult – speakerii pentru fiecare domeniu de interes au vorbit pe bune si despre nereusitele lor, si despre momentele in care au tinut firul zmeului foarte scurt – de teama necunoscutului – si si-au incetinit proiectul, sau cind i-au pus altii in incurcatura.
a fost o tabara de 2 zile pentru mai bine de 200 de oameni, cu invitati spectaculosi (voi mai vorbi despre ei) si cu proiecte foarte simpatice.
m-am plimbat simbata pe la mai multe ateliere – design (tinut de Adelina Ivan) , management cultural (tinut de Tudor Giurgiu), antreprenoriat social (Doru Mitrana), arhitectura eco ( Silvia Demeter) – si m-am uitat la tinerii care puneau intrebari, gindindu-ma ca daca din fiecare workshop (au fost 9) cite un tinar pleaca de acolo cu mai multa incredere in drumul lui, cu o saminta in mintea lui ca “se poate”, cistigul este imens.
imi imaginez ca a fost un buget mare pentru acest eveniment (a fost o foarte mare desfasurare de forte), dar daca la sfirsit citiva tineri vor fi invatat sa-si inalte zmeiele cit mai sus in viata, rezultatul e nepretuit.
*
thing big. asa o sa va construiti de la inceput visul sa fie capabil sa zboare cit mai sus. atit de sus, incit, de la un anume nivel incolo sa poata sa stea singur in aer fara sa mai depuneti efort.
zmeul pe care l-am inaltat e cel mai mic dintre cele din cadru, si cel mai simplu, in triunghi. e insa cel mai sus inaltat:)
cover foto shutterstock
foto de la inaltarea de zmee, Alex Ciuca
ce frumos! chiar ca un zmeu te poate invata multe. mereu mi-au placut. imi place la ele ca ajung acolo sus protejate de cineva. iar acolo fac giumbuslucuri prin aer. tot zic ca viata mea seamana cu un zmeu. toti oamenii care m-au invatat ceva sunt ata si mosorul, iar eu imi imaginez ca sunt sus, sus de tot datorita lor. si ma simt in siguranta, stiu ca mereu vor avea grija de mine 🙂
Ma bucur mult ca ati invatat sa struniti un zmeu si ca ati dezvoltat o paralela atat de inspirata cu scopurile si ambitiile personale. In cadrul ROKITE si Black Sea Kite Festival invatam oamenii sa coloreze cerul, sa inalte zmeie. Facem asta si in ateliere pentru copii si pentru companii si ne-am dori ca din ce in ce mai multe ceruri sa se coloreze. Din iarna asta vom trece la alt nivel, veti vedea zmeiele noastre si pe partii, prin parcuri, etc. Daca va prinde microbul, asteptam cu drag un mesaj. Dan Piroi – kite flyer at AMA-Asociatia pentru Managementul Artelor ([email protected])
.