shutterstock_112384808shutterstock_112384808

Oamenii care misca muntii in Romania

In vremuri grele oamenii reusesc sa mearga mai departe daca au modele, daca vad alti oameni ca au gasit lumina pe drumul pe care acum incearca ei sa-l strabata. Sau daca vine cineva si ii motiveaza si le arata drumul pe care sa mearga. Un fel de ingerasi dar care poarta haine ca si noi, vorbesc ca sin oi, au problemele noastre, dar au si puterea de a gasi solutii si generozitatea de a se uita la nevoile altora.

De-a lungul timpului am facut parte din multe comisii care au acordat finantari pentru proiecte initiate de oameni cu sufletul mare care voiau sa-si ajute comunitatea.

Am mai scris de cateva ori despre asta: la jurizarile acestea se intampla cumva o magie , desi jurizezi separate de ceilalti membrii ai juriului, dai note intr-un tabel , dup ace citesti niste rubric pe care le-a completat toata lumea dupa aceleasi reguli, si la sfarsit preferatele juratilor sunt cam aceleasi. Stii – habar n-am cum – cine sunt oamenii care si-au pus sufletul pe tava, cine face din credinta fapta buna, fara sa urmareasca niciun interes financiar.

E chiar magie, se simte in energia dintre cuvintele lor.

***

M-am uitat ieri putin al conferinta despre fapte bune a celor de la Vodafone – Connecting for good (recunosc ca ma dusesem sa ma uit pe transmisie pentru ca aflasem ca e domnul doctor Leon Danaila, dar a scris Chinezu despre asta si nu mai scriu si eu, am ramas insa sa vad si panelul urmator si a fost… magie)

Era o doamna, Ioana Hochia, care s-a nascut intr-unul din satele izolate din Maramures si care s-a inors acasa cu sotul ei si a inceput sa construiasca pentru copiii de acolo intamplari si lucruri care sa le faca viata mai usoara. Au facut o biblioteca de la care copiii isi luau carti si , pentru ca pe unde locuiau ei – faceau naveta la scoala 4-6 ore – nu exstau carti, copiii au fost foarte fericiti.

Doamna Hochia a povestit despre o fetita care citea foarte mult si, cand a venit iarna, n-a mai ajuns la biblioteca. Au cautat-o sa vada daca nu are vreo problema, ca s-o ajute. Si au aflat ca… n-are lumina. Asa ca iarna nu putea citi.

Asta ca sa aveti o imagine a copiilor din satele din Ro care vor sa-si depaseasca conditia si pentru care orice lucru care tine de educatie e important.

A mai fost in acelasi panel care m-a tintuit in fata calculatorului o alta doamna invatatoare in Vatra Moldovitei, care a creat un program de after school pentru 550 de copii, in fiecare zi a saptamanii se ducea cu grupul ei de voluntari in alt sat in alta scoala ca sa-i ajute pe cei mici la lectii.

Vorbim din nou de copii care fac naveta intre 6 si 12 km ca sa ajunga la scoala. Voluntarii erau tot dintre copii, dar cei de la clasele mai mari care – responsabilizati cu statutul de mentor – isi pregateau lectiile pentru cei mici cu o zi inainte ca sa fie siguri ca stiu sa raspunda la orice intrebare.

Va dati seama ce magie s-a creat acolo in Vatra Moldovitei?! Cu copii care ii invata pe alti copii si sunt atat de responsabili cu munca lor incat se pregatesc temeinic acasa, inainte?!

M-au emotionat mult povestile din acel panel. Sunt despre Romania frumoasa. Si fiecare dintre oamenii respectivi merita sa fie cunoscuti de toata lumea.

Ma bucur ca Vodafone i-a adus in fata publicului valorizandu-i pentru efortul lor (chiar daca au reusit sa faca ceea ce au facut tocmai pentru ca au avut finantari dela Fundatia Vodafone) si le si multumesc pentru efortul lor de a finanta proiecte care au avut aproape un million si jumatate de beneficiari, in cei 18 ani de activitate in RO, suma totala a finantarilor in acesti ani fiind de  23 de milioane de euro .

In momente in care statul are alte probleme, CSR-urile facute cu cap, onestitate si din inima, finantarile reale pentru proiecte adevarate care ajuta comunitatile sunt o cale de salvare pentru noi.

***

Pentru ca am fost Ambasador al Fundatiei Vodafone in proiectul de voluntariat platit pe care l-au initiat si stiu multe despre activitatile pe care le-au facut, mai adaug aici ceva

  Prin programul Connecting for Good, fundatia a oferit primele solutii de telemedicina din Romania si a finantat cu 2,9 milioane de euro proiecte pentru 30.000 de beneficiari

 Fundatia Vodafone Romania a renovat opt centre de transfuzie folosite de o treime din totalul donatorilor din tara si care asigura necesarul de sange pentru 291 de spitale

 Fundatia a investit 2 milioane de euro pentru a construi cea mai moderna sectie de terapie intensiva pentru nou-nascuti din Sud-Estul Europei, la Spitalul Marie Curie

Cum spuneam e vorba despre CSR cu cap si inima. Si nu sunt singurii care fac asta in Romania.

Leave a Comment


three × = 27


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!