Zilele trecute ii spuneam unui prieten ca as vrea sa merg la Muzeul Taranului sau la Muzeul Satului sa gasesc un mester care sa-mi faca o masuta cu trei picioare , cu margini neregulate, cat mai frust lucrata si m-a intrebat: ai devenit si tu fan Wabi – sabi?!
Habar n-aveam ce inseamna Wabi Sabi, eu imi doresc aceasta masuta ca sa se potriveasca cu altceva din casa, dar am cautat sa vad care e treaba cu Wabi Sabi care se anunta cel mai nou si mai tare trend in stil de viata pentru 2018.
Wabi Sabi e un trend japonez care spune ca frumusetea e in imperfectiune.
Asta e o idee frumoasa de imbratisat in toata viata, nu doar in decoratiuni interioare. Banuiesc ca vor aparea curand carti pe tema pentru ca am gasit pe Pinterest o multe de fotografii despre cum sa iti alegi obiectele din casa in acest trend, dar si creatii ale brandurilor de decoratiuni care … vand imperfectiuni, colturi inegale, obiecte care par in echilibru precar.
Vestea simpatica e ca lenjeria de pat in trendul asta … nu se calca. (deci eram la moda de cand ma stiu, caci tot ce fac e sa am grija sa intind la uscat cat mai bine cearceafurile ca sa nu para prea sifonate:) )
Asa, pentru cultura noastra generala, inainte sa ne navaleasca tot pe tema – Wabi – Sabi este un curent filosofic japonez care a aparut in secolul 15, care a venit ca reactie de opunere la trendul cu decoratiunile japoneze foarte mari, supra dimensionate. Waba- sabi e despre a gasi frumusetea in imperfectiuni si despre a te conecta la natura (a folosi materiale natural) si a te bucura de frumusetile simple ale vietii.
E despre autenticitatea din viata fiecaruia. Si despre simplitate.
Mai jos, cateva fotografii care se potrivesc pe trend care e prezent la noi la tara de cand e lumea si pamantul. Ma rog, la noi in unele sate conditiile de viata sunt de secolul 15, dar asta e alta discutie. Eu vreau in continuare sa gasesc un mester care lucreaza in lemn ca sa-mi faca o masuta.
Practic, Wabi Sabi a fost inventat în Japonia și perfecționat în România (și toate țările comuniste, care au dat târziu de gustul consumerismului-capitalist). Dacă mergi într-o casă de român modest, sigur găsești un obiect de mobilier strâmb, un scaun cârpit, o etajeră care stă să pice, o ușă care scârțâie, o fereastră care nu se închide etc. 🙂
Pe mine mă cam stresează pozele de sus. Prefer simetria.
mie imi plac mesele din lemn neregulat:) dar ai dreptate, la noi in sate avem din plin, doar arata saracie pentru ca sunt cu imperfectiuni din prea multa utilizare, nicidecum nu arata stil…
contextul face diferenta…
Acum am terminat romanul lui Francesc Miralles -Wabi Sabi. Asa am aflat si eu de acest concept.
Va recomand sa-l cititi !
multumesc, l-am citit:)