sigurec cosulet expo 3sigurec cosulet expo 3

De vazut (expo) The remains of the feast –

”cand ultimul copac va fi taiat, cand ultimul peste va fi prins si ultimul rau va fi otravit, doar atunci vom realiza ca nu putem manca bani”

E motto-ul din meniul care e caiet program pentru expozitia Remains of the feast care e deschisa la Galateca pana la sfarsitul acestei saptamani, pana pe 27 mai.

Va rog tare mult sa mergeti, sa va asezati la masa festinului (la propriu, pentru ca obiectele din expozitie sunt asezate pe o masa mare, somptuoasa) si inainte de a deschide fiecare farfurie sa studiati ce scrie pe meniu.

sigurec cosulet expo 3

Fiecare obiect are o poveste despre lucrurile pe care le facem rau intr-o epoca in care vrem ca animalele sa creasca mai repede (ca sa fie vandute cat mai multe), in care mancam cat mai mult si obezitatea e o cauza de deces cu un procent mare la nivel global, intr-o vreme in care cumparam mai mult decat avem nevoie.

E o expozitie gandita de Assamblage prin David Sandu care marturisea la vernisaj ca ideea conceptului i-a venit dupa ce a participat la un festin ale caror componente – odata devenite resturi, dupa petrecere – a devenit o metafora a risipei.

Fiecare obiect din expozitie e despre experienta personala a designerului ales in raport cu ceea ce facem rau naturii, cu excesele din viata noastra si e, cumva, o martursire cu garda jos.

Langa masa festinului, ca totul sa te loveasca si mai puternic, e o capsula speciala cu 5 obiecte create din… resturile tale! Din materialele reciclate de Carrefour Romania prin proiectul Sigurec (statiile de reciclare dn parcarile Carrefour), au fost create 5 coliere de catre artista Cleopatra Cosulet ca un mesaj direct despre consumul fiecaruia dintre noi si despre atentia pe care trebuie sa o dezvoltam pentru mediul inconjurator si pentru propriul nostru comportament de consum pentru a fi sustenabili pe termen lung.

sigurec cosulet expo 1sigurec cosulet expo 2sigurec cosulet expo 4

Stiu ca auziti des despre reciclare si ca ideea de a fi atenti cu mediul inconjurator, cu ceea ce consumam si reciclam, pare de multe ori lipsita de continut pentru ca a fost utilizata ineficient explicat. Dar ganditi-va putin la numerele (in tone!!!!) de mai jos, ele sunt reale, directe, vorbesc despre consumul multora dintre noi si daca fiecare dintre noi ar recicla ceea ce consuma pe termen lung ne-ar fi mai bine.

Proiectul SIGUREC, dezvoltat în parteneriat cu  Green Group început în anul 2013, a asigurat colectarea, până în prezent, în total a peste 16 milioane bucăți deșeuri PET, doze și sticlă, peste 900 de tone deșeuri de echipamente electrice, electronice și aprox. 800 tone deșeuri de carton.

Si vorbim de obiecte de consum pe care oamenii le-au dus in statiile de reciclare din 21 de parcari ale hipermarketului Carrefour din tara. Dar obiceiul de reciclare in Romania nu e inca inradacinat, inca nu stim sa colectam selectiv, inca sunt foarte putini oameni care stiu ca plasticul sau aluminiul (dozele de bautura) nu trebuie amestecate cu resturile alimentare, trebuie colectate separat pentru reciclare pentru a putea fi refolosite la putere maxima.

sigurec cosulet expo 6

Tocmai de asta fiecare actiune de acest fel care ne aduce in atentie importanta reciclarii si ne pune fata in fata cu propriul dezastru pe care-l facem in natura, are o sansa in plus sa ne trezeasca si sa ne ajute sa ne educam cu adevarat, sa incepem sa ne gandim la modul in care putem fi mai eficienti in reciclarea a ceea ce consumam si, mai ales, sa consumam mai moderat…

Asa ca va rog frumos sa mergeti sa vedeti expozitia de la Galateca. E o experienta pe care ne-o datoram fiecare si o datoram copiilor nostri.

Remains of the feast – este o expozitie parte din Romanian Design Week, realizata de Assamblage cu sprijinul Carrefour Romania.

 

bazavan exposigurec cosulet expo 7

In foto este o reinterpretare a perlei – ca obiect parte din hifashion. Perla din fotografie e obtinuta din folie alimentara de aluminiu, reciclata.

Creatia ii apartine Tanei Enedi.

 

Leave a Comment


+ seven = 15

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!