halep castorrihalep castorri

Cine este Alexis Castorri, “antrenorul mental” al Simonei Halep + unul dintre exercitiile ei celebre –

Darren Cahill a marturisit ieri intr-un interviu pentru The Guardian ca o parte din succesul Simonei Halep din ultimele luni se datoreaza si psihologului sportiv Alexis Castorri.

La inceputul acestui an povesteam intr-o postare de aici de pe blog despre exercitiile mentale pe care le recomanda Alexis in cartea sa  „36 mental workouts for peak perfomance at work, at play, in relationship” si despre colaborarea ei cu Ivan Lendl.

Castorri – care lucreaza cu unii dintre cei mai importanti oameni ai lumii (de la lideri politici pana la mari sportivi sau mari oameni de afaceri) – locuieste in Florida si este o persoana foarte discreta. Exista extrem de putine informatii publice despre ea (cel mai adesea mentionari ale unor sportivi care au lucrat cu ea – Lendl sau Andy Murray).

In prefata cartii pe care o detin (o aparitie editoriala din 1998, editia revizuita a primei aparitii din 1992), Ivan Lendl povesteste impactul pe care munca doamnei Castorri a avut-o asupra sa.

Acum cu detaliile lui Cahill despre colaborarea Simonei cu Alexis Castorri, lucrurile incep sa semene.

Lendl spune ca avea 24 de ani cand a inceput sa lucreze cu Catorri pe care a intalnit-o prima data in 1984. Era numar 3 in clasamentul ATP, dar voia sa fie numarul 1, asa ca incepuse sa faca mai multe ajustari in pregatirea sa – de la alimentatie pana la pregatirea fizica.

„Dupa 7 luni de discutii, Alexis a creat pentru mine o serie de exercitii mentale, toate extrem de eficiente, care puteau fi executate in 15-20 de minute. Trebuia sa le fac de cateva ori pe zi, ca un antrenament al muschilor mintii”, povesteste Lendl in prefata cartii.

Lendl povesteste ca a rugat-o pe Alexis Castorri sa-l ajute sa se concentreze mai bine asupra mingii, sa poata faca fata distragerii atentiei de pe teren, cand in timpul unui meci se intampla o multime de lucruri in jurul unui jucator.

Doamna Castorri i-a creat un exercitiu prin care isi antrena atentia in micile detalii, exercitiul se afla in carte in aceasta formula.

alexis castorri exercise 1

alexi castorri exercise 2

alexis castorri exercise 2

Lendl mai povesteste de un exercitiu care l-a ajutat mult „ Overcoming daily frustrations” si el prezent in carte.

*

De partea cealalta, Castorri povesteste cum s-au vazut primele intalniri si colaborari cu Ivan Lendl. Dupa ce l-a vazut la un turneu in Florida si au luat cina impreuna, la cererea unui prieten comun, tenismenul a sunat-o inaintea unui meci cu Stephan Edberg: „exista vreun exercitiu pe care l-as putea face ca sa vizualizez serviciul lui Edberg ca sa nu-mi mai fie frica de el?” a intrebat-o Lendl, iar terapeuta a creat un exercitiu pentru el, avertizandu-l insa ca s-ar putea sa nu fie eficient dupa doar cateva repetari via telefon. Lendl a pierdut meciul cu Edberg, dar s-a reintors la Castorri si, dupa lungi conversatii telefonice, a avut un program de exercitii doar pentru el.

Imi imaginez ca in 1992 cand a publicat prima data aceasta carte cu exercitii pentru problemele de zi cu zi ale unui om obisnuit, lumea a privit-o pe Alexis Castorri ca pe o ciudatenie. Vorbeste printre randuri de psihologie, de vise, simboluri, calugari tibetani si da niste solutii practice, sub forma unor exercitii aparent banale.

Lumea lui Castorri e insa una a discretiei si e cumva surprinzator ca antrenorul Simonei Halep a vrut sa-i dea credit public pentru munca pe care o face cu Simona. Castorri imbina terapia inspirata din teoriile lui Carl Roger cu exercitiile mentale si tehnicile de respiratie din yoga si, mai mult ca sigur, exercitiile sale au avansat mult de la aparitia acestei carti acum mai bine de 20 de ani.

La cat de discreta este si Simona Halep, e foarte putin probabil sa intre in detalii despre ce exercitii i-a pregatit terapeuta.

Ce e insa, cred, de invatat din asta, din imbunatatirea fortei mentale a Simonei Halep e ca teoria lui Castorri se verifica inca o data. Ea spune ca exista muschi ai creierului care trebuie incalziti si antrenati pentru a ne creste capacitatea de concentrare, pentru a lua decizii mai rapid, pentru a depasi frustrarile zilnice.

Si ca – intr-o lume cu tot mai mare presiune asupra fiecaruia dintre noi – aceste exercitii ar trebui facute zilnic, targetat pe nevoile noastre, asa cum facem exercitii la sala de sport pentru a ne mentine tonusul muscular.

exercise your mind cover

 

14 Comments Published

7 years ago / Reply

We thank the ladies Alexis Castorri for the dream of Simona Halep

7 years ago / Reply

Buna!

Unde putem gasi cartea doamnei Castorri?

Multumesc!

7 years ago / Reply

am cumparat-o via amazon dintr-un anticariat din sua.
nu a mai fost reeditata din 1996.

7 years ago / Reply

Buna! Ne puteti ajuta cu un xerox?

7 years ago / Reply

nu, imi pare rau. sper sa fie tradusa cartea la noi.

7 years ago / Reply

“Targetat”? Tintit nu e ok? A auzit cineva de traducere și adaptare? Că mă doare capul de atâtea chiritisme.

7 years ago / Reply

sunt absolut sigura ca ati supravietuit durerii de cap.
multa sanatate

7 years ago / Reply

Cartea nu are valoare practica prea mare ca lectura. Aceste exercitii se fac PERSONALIZAT, create individual, si diferit, pentru fiecare persoana in parte, adaptate la necesitatile proprii. Metaforic, sunt ca si cheile de automobil. Nu exista doua chei identice, dar un maestru care are deja mii de chei confectionate de el, poate gasi usor o cheie asemanatoare, pe care sa o ajusteze astfel incat sa se potriveasca masinii pe care doreste sa o deschida.

Ca expert in coaching, nu dau doua exercitii identice la doua persoane diferite, deoarece nu exista un exercitiu universal valabil. Chiar ceva potrivit tie, poate fi util intr-un moment, si daunator in alt moment… PERSONALIZAREA si INDIVIDUALIZAREA fac diferenta.

7 years ago / Reply

Cristina Bazavan, am observat mai sus că cineva v-a solicitat politicos ajutorul să permiteți copierea xerox a cărții. Răspunsul dvs a fost unul sec și cu maxim egoism ” NU”.
Cristina, dă-mi te rog voie să îți spun câteva cuvinte :
O persoană cu astfel de trăsături egoiste duse la extrem probabil că nu va înțelege multe lucruri din acea carte .
Sunt curios , va “durea” xeroxul să permiteți copierea cărții ?
Este un gest extrem de urât și plin de egoism caracteristic oamenilor meschini ….
Va doresc sa vă bucurați de achiziția cărții, și să o citiți pe toaleta după ce vă asigurați că nu se uita nimeni pe gaura cheii :)))

7 years ago / Reply

domnule, e ilegal sa “xeroxam” o carte…
daca ati cerceta putin despre ce fac si cu ce ma ocup, ati descoperi ca am ajutat la aducerea in romania a unor carti importante. chiar si aceasta carte am cumparat-o in doua exemplare, ambele editii ca sa vad diferentele, si pe una am daruit-o. (cuiva acre apreciaza munca de autor si nu va face copii “xerox” pentru altii)

am scris despre aceasta carte la inceputul anului pentru prima data alaturi de o alta care intre timp a fost tradusa si o gasiti in librarii; atunci nu era interesanta aceasta carte pentru cei mai multi dintre dvs pentru ca nu avea si factorul monden “simona halep”. in schimb o editura i-a vazut potentialul si se afla in discutii pentru a o traduce in romania. de ce le-as strica business-ul ca sa scot pe piata copii “xerox”?! de ce as incuraja un furt?!

stiu ca traim in tara furturilor si a plagiatelor, dar mai subliniez inca o data: comentariul dvs arata foarte putin respect pentru munca altora.
daca e asa de important continutul cartii pt dvs sau pentru doamna care vrea un “xerox”, cautati-o pe amazon, va costa 6 dolari, plus transportul inca 7-8… adica undeva la 60 de ron. platiti astfel munca unor oameni si aveti respect pentru ei.

7 years ago / Reply

@Cristina Bazavan: De acord 🙂

7 years ago / Reply

Felicitari pentru raspunsul la “xeroxat”!

[…] Cine este Alexis Castorri, “antrenorul mental” al Simonei Halep + unul dintre exercitiil… – bazavan.ro 2963 Facebook interactions 2 Twitter trackbacks 19629 Twitter followers […]

7 years ago / Reply

Aveti drepate cu raspunsul cu Xeroxul . Pacat ca, acum dupa interviul dat de dna Castorri pretul pe Amazon la acel anticariat a crescut la $185.30 🙁

Leave a Comment


5 − = three


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!