beard-brothers-512x288beard-brothers-512x288

Bine nu e suficient – Cornel Hoza creatorul unei retele de sute de voluntari, Beard Brothers –

In vremuri in care barbatii cu barba sunt incadrati in curente si trenduri cu nume ciudate, barbosii din Cluj s-au unit intr-o fratie (Beard Brothers) ca sa creeze un trend propriu: sa faca lumea din jurul lor cu un milimetru mai buna.

Fratia Barbosilor din Cluj a stiut dintotdeauna ca „bine nu e suficient”, ca depinde de fiecare dintre noi sa fie si mai bine, acolo unde multi vad ca e rau.

Initiativa Fratiei Barbosilor i-a apartinut lui Cornel Hoza care, in 2013, la o discutie cu alti doi colegi motociclisti – cu barba, cum altfel – s-au gandit sa faca un club  asemeni acelora de peste Ocean in care motociclistii mentoreaza tineri elevi sau studenti, insufland valori ca loialitatea sau solidaritatea.

Hoza n-a fost cel mai extrovert copil cand era in liceu, ba chiar era subiect de glume pentru copiii de la bloc pentru ca a fost nevoit sa-si petreaca timpul ca voluntar ca sa nu i se scada nota la purtare pentru purtare necuviincioasa.

A ajuns la Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie unde, dupa cateva ore pe saptamana de voluntariat, ceva s-a deschis in sufletul lui.

Pe vremea aceea nu se gandea ca-si va face propria asociatie cu care sa voluntarieze in locuri unde sistemul social nu mai face fata si trebuie ajutat, dar a inteles pe pielea lui ca ideea de voluntariat nu e cool pentru tineri.

Mai tarziu, cand a vrut sa adune in jurul lui pentru Beard Brothers mai multi tineri, cu experienta glumelor de pe seama lui din liceu, a inceput sa schimbe perceptia despre voluntariat a celor din jurul lui: a creat petreceri la care participantii plateau intrarea ce finanta, in final, o fapta buna.

Cornel i-a invatat pas cu pas pe tinerii din Cluj ca a ajuta pe altii e ceva ce te incarca pe tine cu o energie nepretuita si iti da forta sa te dezvolti ca om.

Dar chiar si asta a descoperit-o pe pielea lui.

barbosii-hoza

Cand a ajuns de la Campia Turzii la Cluj, la facultate, si-a luat un job … intr-un bar cu ‘pacanele’. Doi ani mai tarziu, a ajuns sa se ocupe de angajati si stocuri pentru un lant de localuri din Cluj. Cand si-a dat seama ca nu va profesa ca economist pentru ca nu e ce vrea sa faca in viata, s-a intors la pasiunea lui din liceu – design grafic.

A batut la usile companiilor care l-ar fi putut invata mai multe despre design grafic, dorindu-si un internship; doar ca ceea ce i se parea atunci ceva foarte dificil de tolerat intalnirea cu refuzurile companiilor, s-a tranformat prin propriul crez si educatie intr-o promisiune: va ajuta tineri in mentorat.

Astfel, peste ani (in 2016), una dintre actiunile Beard Brothers, The Tutors, a avut drept obiectiv pregatirea copiilor pentru a vedea scoala altfel. Fratia le-a dat posibilitatea copiilor care veneau din medii defavorizate sa participe la workshopuri creative – ateliere menite sa le deschida mintea pentru a intelege singuri cam ce si-ar dori sa faca mai departe in viata, sa aleaga mai bine facultatea pe care si-o doresc. Copiii au invatat ceva nepretuit: ce inseamna implicarea sociala si cat de important este sa-ti urmezi un vis.

De 5 ani de cand exista Fratia Barbosilor, aproape 500 de tineri au fost implicati in actiuni care au schimbat ceva in bine in jurul lor, care au completat/venit cu solutii acolo unde sistemul social sau medical n-a stiut sau n-a putut sa faca bine. 500 de tineri care nu mai asteapta ca statul sa le aduca schimbarea. Pentru ca o fac ei in fiecare zi, cu orice resursa au la dipozitie. 500 de tineri pentru care ”bine nu e suficient”.

Au strans bani pentru dotarea Centrului de transfuzii din Cluj cu aparatura noua pentru a permite gestionarea unui numar mai mare de donatori.

Au cumparat o masina pe care au transformat-o in taxi comunitar (intr-un proiect cu Breasla Barmanilor, au amplasat urne mobile pentru donatii in baruri si cafenele). Taxiul transporta persoane cu deficiente, ”pe barba lor” a asociatiei, adica… gratis pentru calatori.

Au donat un microbuz pentru Gradinita Speciala din Cluj pentru a-i ajuta pe copiii cu nevoi speciale sa se deplaseze la activitati in afara Clujului.

Au reparat IN DOUA ZILE o scoala din Magoaja care statea sa cada; au pus parchet, au facut toaleta in scoala, au creat un sistem de drenare a apei.

Ca sa stranga bani pentru un baietel bolnav, s-au dus in centrul Clujului si s-au tuns cu totii la zero. Au strans intr-o singura zi 3354 de euro. Acum baietelul e bine, s- a vindecat.

Au renovat un etaj al Clinicii de Pediatrie III din cluj Napoca, s-au implicat in organizarea Maratonului Internațional Cluj, la Untold, dar și la Eurobasket, iar lista e mult mai lunga.

Cum functioneaza lucrurile?

Daca un membru din fratie descopera undeva o problema, o prezinta colegilor si se organizeaza cu totii intern ca sa gaseasca solutii. Toti sunt croiti din acelasi aluat: vor sa schimbe in bine lucrurile din jurul lor si nu asteapta sa vina schimbarea de la altii, stiu ca ei pot face diferenta. Din 2015, exista si o divizie de fete, The Sisterhood.

*

“O fratie a barbosilor cu spirit de initiativa, care isi doresc sa schimbe mentalitati prin implicarea activa in societatea civila si care lupta impotriva stereotipurilor sociale și a discriminarii de orice fel” – aceasta e cartea de vizita a Beard Brothers.

La invitatia Retelei de sanatate Regina Maria, scriu astazi despre ei ca despre un model de urmat pentru a invata bucuria de viata, perseverenta, dorinta de a-i ajuta pe ceilalti, efortul de a construi pentru binele comunitatii care, indirect, devine si binele individual.

Puteti citi mai multe despre ei aici , precum si despre alti oameni extraordinari inclusi in campania Retelei de sanatate Regina Maria “Bine nu e suficient”, o initiativa menita sa aprecieze/ recunoasca si sa stimuleze gesturi sociale de “mai bine”.

Leave a Comment


three × = 3


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!