batrinete

azi e ziua internationala a oamenilor in virsta.

de ce ar sarbatori cineva batrinetea?

*
intr-o vreme, cind semnele de batrinete ale parintilor mei deveneau din ce in ce mai evidente, n-am mai vrut sa ma duc sa-i vad. mi-era groaza de momentul revederii (ii vedeam la citeva luni distanta) pentru ca erau evidente modificarile de pe trup, ridurile de pe fata, albitul parului.

acum un an am citit un text al lui Mike Sager cu titlul Old. o poveste despre batrinete, ilustrata prin viata unui batrin de 92 ani. textul, mega premiat, e incredibil de emotionant si de rafinat.

era un fragment acolo care m-a facut sa zimbesc si sa ma gindesc ca, oricit ar inainta in virsta oamenii, ei se simt pe dinauntru ca si cum ar astepta continuu sa se maturizeze; sunt vii, copilarosi, vioi. ei asa se stiu dintotdeauna si, cind nu se uita in oglinda, se minuneaza de ce cei din jur nu li se adreseaza ca unor copii mai maricei.
cu gindul asta mi-e mai usor sa accept ca parintii mei imbatrinesc

You live in your body everyday of your life. Things change slowly, inexorably, in increments too small to measure. You gain weight, you lose weight, your hair falls out. Your skin slackens, your voice thins, your bones become brittle, your ankles swell. Your prostate and a piece of your colon are removed. Your back bends with the weight of gravity and passing time. You wake up twice during the night to pee; once in a hile, you wet your pants. Crossing your legs has become a project that requires your hands; getting out of a chair has become a gymnastics routine; eating a bowl of soup has become a logistical feat. Whenever you go to the store, you can’ remember if you have coffee at home.
(…)

You ask people questions several times over. Sometimes, just as you‘re asking, you realize that you’ve already asked this same question, that you ‘ve already heard the answer. You go ahead and ask again anyway. It’s too embarrassing to do anything else.

(…)
All of this happens; everything changes. But the odd part is, you don’t really notice. You’re aware of it, sure, but somehow it doesn’t integrate. Deep down, to yourself, you are always just you, the same pair of eyes in the mirror, the same familiar voice inside your head still wondering, “when will I feel grown up?”

Mike Sager, Old pentru Esquire 1998

*
ma gindeam ca azi e un bun prilej sa ne aducem aminte ca imbatrinim si noi. si sa spunem la multi ani “batrinilor” din viata noastra.

7 Comments Published

15 years ago / Reply

Comentariul meu nu are legatura cu subiectul de fata, dar intentionam de ceva vreme sa te intreb: pe cand o continuare a povestii atelierului de fotografie din penitenciar? am urmarit-o cu interes, dar din pacate totul s-a oprit la ziua a 3-a.

15 years ago / Reply

stiu imi cer scuze
sper sa mai scriu in week end

15 years ago / Reply

multumesc pentru raspuns si vestea buna:)

15 years ago / Reply

Fain textul… Si eu am aceeasi problema cu parintii… 🙁 dar parca tot mi-e greu sa accept.

15 years ago / Reply

ah, nu cred ca tu ai spus asa ceva.

secretul ca sa nu observi cum iti imbatranesc parintii e sa-i vezi cat mai des..

15 years ago / Reply

nu pot sa-i vad f des din cauza de job si deplasari prin cine stie ce colturi de lume or tara

15 years ago / Reply

“Batranii : o minoritate in care vom ajunge majoritatea” Acesta este un mesaj care m-a izbit la intrarea in Caminul de batrani Schitul Darvari (la doi pasi de Biserica Icoanei).Am primit o lectie de la o doamna care a decis sa-si petreaca, de nevoie, ultima parte a vietii acolo. Aflandu-ma intr-o actiune de ajutorare a celor batrani si parasiti, i-am dat o sacosa cu ceva de imbracat si dulciuri. Nu i-au trebuit. Nici nu s-a uitat la pachet. Mi-a zis” Lasa punga, mai bine stai aici, langa mine, sa vorbim!” Era tot ce-si dorea. Sa vorbeasca cu cineva, fie el si necunoscut. Am realizat atunci cata nevoie au acesti oameni de o vorba si cat de putini sunt aceia care stiu acest lucru. Este dureros. Iubiti-va parintii si bucurati-va de ei , atat cat ii mai aveti !Dupa ce nu mai sunt, degeaba aveti timp …

Leave a Comment


× seven = 63


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!