De la Monk si Law &Order la Teatrul National din Bucuresti

La TNB se joaca, din stagiunea asta, Tartuffe de Moliere cu Horatiu Malaele. Combinatia aceasta e suficienta pentru a aduce public mult in sala, doar ca piesa e mai mult decit atit.
Moliere-ul de la TNB marcheaza intoarcerea pe scena romaneasca a regizorului Andrei Belgrader, care are in palmares regia unor episoade din Monk sau Law & Order, plus piese multi premiate pe Broadway; regizor care a fost professor la Yale si Julliard.

*
Cum se simte munca lui in piesa?
Era o atmosfera relaxanta, o energie buna in aer. Actorii pareau ca nu se iau in serios, au jucat cu o relaxare care i-a facut si mai simpatici. Nu s-au straduit sa traga la public cu glumite sau gesturi de susa. ( e de vazut daca vor pastra finetea asta si peste o jumatate de an)

Tartuffe-ul lui Belgrader e o montare bulevardiera, turistica, relaxata, chiar daca la sfirsit te loveste un pic mesajul regizorului (adaugirea lui la piesa): ne asteptam, cind ne bagam in necazuri, sa ne salveze cineva. oricine ar fi acel cineva: Hitler, Dali, Einstein sau Ceausescu.

*
In sala la premiera Romulus Vulpescu era vecin de scaun cu Silvia Kerim, actorii TNB aveau un colt al lor, unde Ilinca Goia si Monica Davidescu straluceau.
Cuplurile cele mai admirate au fost Florin Zamfirescu si Catalian Mustata; Miron Mitrea si sotia.

*

Regizorul despre munca lui in America:

Lucrez foarte mult cu Tony Shalhoub (nota red.: actorul care-l interpretează pe Adrian Monk, în serialul omonim), care mi-a fost ¬student. Prin el am regizat un show care se cheamă „Monk“. E unul dintre puţinele show-uri în care regizorul are ceva de spus. La cele mai multe există o formulă gata pregătită. Trebuie să termini într-o zi de lucru de 14 ore ceea ce ar trebui făcut într-o săptămână. Lumea serialelor de la Hollywood e obosită. Îmi place, dar nu aş vrea să fac numai asta.
*

Să fiu cinstit, eu nu prea mă uit la text. Am fost deseori criticat că îl masacrez pe Shakespeare, că masacrez o mulţime de lume. Eu nu-s chiar aşa convins că i-am masacrat, dar criticile păreau atât de convingătoare! Cu Beckett fac exact pe dos. Respectul meu pentru Beckett e enorm: omul chiar ştia ce indicaţii să dea, până la ultimul gest. Prima oară când am încercat să mă abat, nu mi-a ieşit. Ceva nu era bine, nu-mi dădeam seama precis ce, dar mi-era clar că Beckett avea dreptate. Ori de câte ori inventam ceva dincolo de textul lui, mecanismul se deregla. Trebuie că Beckett a fost ceasornicar

Andrei Belgrader Tabu, iunie 2008

3 Comments Published

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » De la Monk si Law &Order la Teatrul National din Buc… bazavan.tabu.ro/2009/10/04/de-la-monk-si-law-order-la-teatrul-national-din-bucuresti – view page – cached La TNB se joaca, din stagiunea asta, Tartuffe de Moliere cu Horatiu Malaele. Combinatia aceasta e suficienta pentru a aduce public mult in sala, doar ca piesa e mai mult decit atit. — From the page […]

14 years ago / Reply

De-abia astept mi-am luat bilet pentru 16 🙂

14 years ago / Reply

Ultima porcarie a Teatrului National sub marca unui expirat, scos de la naftalina si adus direct de pe Broadway ca sa ne invete teatru, (regizorul Andrei Belgrader). Un spectacol demn de caminul cultural, care reflecta inclinatia spre kitsch a regizorului si a directorului TNB, Ion Caramitru (om politic, iesit demult din zona actoriei).
Un circ cu gag-uri copiate de la altii si cu umor primitiv , reactii actoricesti exagerate (Biris si mai ales Badale), lipsa de rafinamet pe ansamblu. Actori egocentrici cu charisma prafuita (Malaele) sau actori pseudotalentati (Rizea) reusesc din plin sa starnesca rasul mutantilor tristi din sala. Final apoteotic cu baloane de sapun, confetti si microfoane,muzica rap si imitatii de iris, poze cu dictatori – metafore rasuflate si total nepotrivite, pe scurt: o mare varza de import . Are dreptate Radu Afrim sa renunte la proiecte in teatrele de stat…
Daca vreti sa plangeti dupa bani (40ron biletul) va recomand acest balci deloc caraghios!
p.s. felicitari doamnelor actrite si domnului Alexandru Georgescu care mai presus de jalnicul spectacol s-au comportat ca niste adevarati profesionisti.

Leave a Comment


eight − 8 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!