eveniment- Capriciile lui Goya la MNAR

Faimoasele gravuri ale lui Francisco de Goya, Capriciile, ajung la Bucuresti pentru 2 luni.
Am vazut expozitia la Roma, e minunata. Nu trebuie sa o ratati.

Mai jos detaliile din comunicatul de presa.

Muzeul National de Arta al Romaniei, Ambasada Regatului Spaniei in Romania si Institutul Cervantes din Bucuresti va invita joi, 25 martie 2010, orele 18.00 la vernisajul expozitiei Fatete ale constiintei. Capriciile lui Goya.

Expozitia prezinta cele 80 de gravuri din celebra serie a Capriciilor, realizata de Francisco de Goya in perioada 1797-1799. De un mare impact vizual, aceste gravuri suscita interesul nu numai datorita valorii artistice, dar si datorita mesajului moral si titlurilor incitante – cel mai cunoscut fiind Somnul ratiunii naste monstri.

Capriciile lui Goya sunt in fapt o acida satira sociala. Primele 36 de imagini ating teme precum dragostea, casatoriile de convenienta, prostitutia, lacomia s.a. Gravurile de la 37 la 42 contin scene in care personajele principale sunt magarii, ca efigii ale imposturii in diverse domenii ale vietii publice si private. In ultimele 38 de planse, Capriciile dezvaluie o lume supranaturala, populata de spirite, vrajitori, calugari si creaturi monstruoase.

Continutul critic al Capriciilor a provocat nemultumirea Inchizitiei, fapt care a blocat raspandirea gravurilor. Plansele au fost retrase rapid din vanzare, iar Goya a daruit regelui placile gravate precum si exemplarele nevandute, salvandu-se astfel intreaga serie.

Expozitia ramane deschisa pana pe 30 mai 2010 si este insotita de manifestari conexe.

Leave a Comment


5 × = forty five


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!