decor pe negrudecor pe negru

Scrisoare catre Cehov

Draga Anton Pavlovici Cehov,

Suntem pe 19 noiembrie 1887 si tu repeti la cea de-a patra piesa pe care ai scris-o, Ivanov. Miine o sa ai prima reprezentatie si stiu ca ai emotii, stiu ca esti suparat pentru ca teatrul ti-a promis 10 repetitii si n-ai avut parte decit de patru.

Miine o sa fii surescitat de reactia publicului care n-a mai intilnit vreodata o pauza in mijlocul actului 4, dar o sa te bucure mult ca, pe scena, piesa are o viata stranie cu o forta pe care textul nu parea ca o aduce. Seara, dupa piesa o sa scrii o scrisoare catre fratele tau Alexander, in care o sa povestesti cum ai vazut spectacolul din culise si cum ti s-au imbatat actorii. Dar o sa fii fericit. O sa-i spui si ca publicul n-a inteles moartea eroului principal- dar asta a fost sugestia actorilor si-ai mers pe mina lor, chiar daca aveai o alta versiune.

Stii, multe lucruri pe care le-ai scris in piesa asta o sa ti se intimple si tie, in realitate; n-o sa ai prea mult noroc la femei, chiar daca o sa te casatoresti (mai tirziu decit te astepti, dar asta e) cu o femeie pe care o iubesti si pe care o s-o tii la distanta.
Dar, daca ai acum indoieli (abia ce ai 27 de ani), sa stii ca toata viata o sa ramii fidel sfatului pe care i l-ai dat fratelui tau mai mic, Nicolai (“Cei care au un talent trebuie sa-l respecte. Sa sacrifice restul – femei, vin, orgoliu… sa fie mindri de talentul lor”). Si-o sa ajungi celebru, textele tale o sa se joace peste tot in lume.

De fapt, de asta iti scriu.
In 2011, in ianuarie, Ivanov o sa se joace si la Bucuresti, cu unii dintre cei mai talentati actori pe care-i are capitala unei tari care se numeste Romania, iar eu o sa fiu in sala si –o sa sufar alaturi de personajele tale. De tine depinde, acum, ca eu sa sufar mai putin.

Stii, in seara asta, de 19 noiembrie 1887, ar trebui sa faci o schimbare in text. Te rog, nu pleca urechea la ce spun actorii si nu mai schimba nimic: nu-l mai omori pe Ivanov. Asa, la o suta si ceva de ani distanta, cind eu am sa ma uit la piesa, o sa plec acasa cu un zimbet mic, abia sesizabil.

Dar o sa plec zimbind.

Multumesc,

Cristina

P.S. Uite, ca sa te induplec iti arat ce frumos va fi decorul de la Bucuresti.

3 Comments Published

13 years ago / Reply

Ne e dor si noua de Domnul Cehov…Asadar, ii transmitem, pe aceasta cale, ca abia asteptam premiera acestui spectacol…

13 years ago / Reply

daca cehov intarzie cu raspunsul, nu te ingrijora. probabil incearca sa afle ce-i ala mail si cum se face un cont pe gmail. 🙂

[…] sigur. Dacă întârzie, nu i-o luaţi în nume de rău. Ultima dată când am căutat-o îi scria o scrisoare lui Anton Pavlovici Cehov, s-o fi luat cu asta şi aude mai greu soneria. Dar de răspuns, […]

Leave a Comment


seven − 2 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!