Capture12Capture12

de ce trebuie sa vedeti Frankenstein la Light Cinema

Am vazut saptamina trecuta la Light Cinema din liberty Center, Frankenstein, montarea vedeta a sezonului acesta pentru London National Theatre.

live, eu in sala din bucuresti, alte citeva sute de oameni in sala din londra, alte mii in toata lumea.

A fost o senzatie exceptionala.

Nu va ginditi sa respingeti ideea de a vedea teatrul pe ecran pentru ca “pierzi contactul cu scena care e esenta teatrului”.

E filmat cu cel putin 8 camere (cite am identificat eu), are niste prim planuri absolut geniale (cred ca operatorii stiau la secunda unde si ce trebuie sa decupeze…intr-o transmisie live!), piesa e foarte foarte buna, iar actorii sunt exceptionali.

Regia e semnata de Danny Boyle domnul care a facut Trainspotting, 127 ore si Slumdog Millionaire, dar povestea lui Frankenstein a fost redramatizata dintr-o perspectiva foarte umana, vazuta din partea Creaturii.

Montarea e minimalista, dar e impecabila prin simbolurile care dau o imagine macro a puterii creatiei / tehnologiei actuale. Eletricitatea e forta suprema, ea e punctul de plecare pentru aparitia Creaturii.

Trebuie sa vedeti neaparat acest spectacol, va mai fi transmis DOAR O DATA, joi 24 martie, ora 21.00, intr-un program cu transmisie live in toata lumea.

Iata citeva motive pentru care nu trebuie sa ratati acest spectacol:

– E mai mult decit cost effective: ai parte de un spectacol live de la londra, fara sa mai platesti billet de avion/ cazare.

– Daca esti din industria teatrului (actor, regizor, scenograf) e o ocazie foarte buna sa vezi o productie care se putea face si la noi; o dovada ca o piesa buna trebuie sa aiba in spate un concept, ca minimalismul nu inseamna “decoruri mai putine, pentru ca nu avem suficienti bani”; o dovada ca tehnica actoriceasca e la un alt nivel dincolo de granitza ( si o motivare, pentru ca se poate, in distributie e si o romanca- Andreea padurariu – n-are un rol f mare, dar e o prezenta cu adevarat de remarcat)

– Daca esti iubitor de teatru, asta va fi pentru tine o bucurie vecina cu extazul.

– Daca esti nefericit cu ceea ce monteaza teatrele din bucuresti, e momentul sa-ti iei doza de teatru din alta parte. e o doza de soc!

Mie mi-a placut spectacolul acesta atit de mult, incit cred ca mai merg si joia asta.

Plus ca regizorul s-a jucat atit de tare cu mintea actorilor principali, incit e demential sa-i urmaresti. amindoi actorii principali joaca alternativ Creatura sau Frankenstein, o data domina, alta data sunt dominati.

Chiar trebuie sa-l vedeti.

La sfirsitul piesei, cu un pic de invidie pentru ei si ceva rautacios pentru neputintele teatrului nostru national m-am gindit ca e mai bine sa te citeze wikipedia cu inovatii (cum se intimpla cu London National Theatre cu aceste transmisii live, primele din lume), decit sa citezi tu wikipedia (cum se intimpla in caietul program de la Macbeth, cea mai recenta dintre productiile Teatrului National din Bucuresti)

7 Comments Published

13 years ago / Reply

n-ai precizat si ca biletul costa 70 de lei, cam scump ptr bugetele unora 🙁

13 years ago / Reply

e o transmisie prin satelit, pentru o sala de 50 de locuri. oricum nu se acopera costul. iar daca ai plati biletul la londra e 42 de lire.

e mai scump, dar merita

13 years ago / Reply

Acum vreo 6 luni am încercat să candidez la funcţia de selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, propunînd o schiţă de program:

http://agenda.liternet.ro/articol/12566/Razvan-Penescu/Idei-pentru-un-nou-FNT.html

Prima idee pe care o avansam era, sub titlul “FNT e pentru spectatori, deci trebuie să ajungă la cît mai mulţi spectatori”:

“I-1. Transmiterea live cu două sau trei camere a spectacolelor din FNT în teatre / cinematografe din toată ţara (cu bilete la preţuri la jumătate faţă de cele plătite pentru spectacolul din sală)”

Mă bucur să văd că lucrurile se întîmplă într-un fel sau altul, chiar dacă UNITER a ales să nu facă selecţie de candidaturi, ci numire. Din păcate presupun că FNT-ul are şanse mici să se vadă în cinematografele din ţară, deşi un “Ivanov” în regia lui Andrei Şerban cred că ar trezi interesul multora.

13 years ago / Reply

du-te sa vezi montarea de la national theatre, sa intelegi cit de mare e productia din spate pentru partea de live… e fascinant. e un alt show, pur si simplu

13 years ago / Reply

ca să-ţi fie experienţa completă eu aş zice să mergi şi joi, pt că, din câte am citit, se inversează rolurile: Jonny Lee Miller o să fie de data asta The Creature, iar Benedict Cumberbatch – Victor Frankenstein. 🙂

13 years ago / Reply

dadada, stiu ca se inverseaza.. de aia si vreau sa mai merg, sa vad cum ma descurc cu inca o treaba pe care o am de facut joi seara

13 years ago / Reply

chiar azi am trecut prin fata Teatrului National londonez si ma gandeam ca mi-ar placea sa vad o astfel de piesa.

Leave a Comment


8 × seven =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!