pentru editia 2012 Women on web, l-am rugat pe Cristi Manafu sa-mi dea el tema pentru speech. am fost prezenta la toate editiile, mi se pare ca am spus tot ce stiam sa spun si, daca tot persevereaza Cristi si Georgiana Gheorghe sa ma invite, macar sa ma chinuie complet – cu tema .
Cristi mi-a propus “Viata in online” – cum sa traiesti frumos pe Internet.
iata 10 dintre regulile mele de trait frumos (bune maniere) nu doar in online, ci si in viata. (am vorbit intr-o conferinta Biz la Iasi despre regulile mele de etica, am sa le postez zilele viitoare si pe acelea)
***
1. sa ai un set de reguli (scrise pe ceva) la care sa te intorci din cind in cind
stiu ca daca ai un cadru foarte bine stabilit poti sa fii mai creativ, sa te diferentiezi mai bine, asa ca imi plac regulile.
mai stiu ca omul e ca mercurul – cum gaseste o spartura, cum incearca sa se strecoare pe acolo – si, pentru ca mi-e teama sa nu ma ia valul, mi-am facut un set de reguli si de etica, dar si de maniere pentru on line
2. sa renunti la ego
e cea mai importanta regula si e o lupta continua, pentru toata viata. pentru ca oricind apare tentatia “de a te da mare” intr-un context oricit de mic.
regula asta inseamna sa nu vrei sa fii tot timpul cel mai bun in perceptia celorlalti, ci sa fii mai bun decit ai fost ieri cu performantele tale.
sa nu intri in polemici cu cei carora le place sa aiba ultimul cuvint.
sunt cititori care – gratie job-ului pe care l-am avut la o revista pentru femei – isi imagineaza ca stau toata ziua pe tocuri, ca sunt o mimoza de dorobanti si ca port o geanta scumpa pe mina asezata in pozitie erecta. as pierde foarte mult timp daca as sta sa le schimb parerea, dar si chiar daca as schimba-o, cu ce m-ar ajuta pe mine?
mi-a luat ceva vreme sa nu mai vreau sa ma mai bat cu ei (cu argumentele din istoricul meu profesional) si sa-mi dau seama ca e mai important sa merg mai departe pe drumul meu si sa fac ce cred ca e bine. daca nu se vor convinge pe parcurs cine sunt cu adevarat, nu conteaza oricum, pentru ca nu vor vrea sa fie in comunitatea mea. dar a fost un efort sa-mi domolesc ego-ul ca sa nu mai vreau sa dau replici si sa ma apar.
3. sa nu crezi ca ti se cuvine
e un derivat din ego. pentru mine e reversul: sa ai umilinta, smerenia de a primi orice lucru/serviciu / favor/ gest ca si cum nu ti s-ar fi cuvenit (de la ghiseu, chiosc, autoritate publica sau om pe care-l intilnesti pentru prima data). ca sa poti sa multumesti din suflet, cu bucurie. asa ti se va intoarce multumirea si zimbetul, si bucuria.
4. sa nu te crezi Dumnezeu
cind incepi sa ai audienta ( e valabil si pentru tv, si pentru radio, si pentru online), incepi sa crezi ca ti se cuvin multe lucruri. lumea iti da like, deci te place, adica te iubeste. ai multimi de oameni care te iubesc si incepi sa crezi ca esti si un mic Dumnezeu. dupa mine e cea mai mare greseala pe care o simt acum in online-ul romanesc. oameni care au dat peste putina audienta, au fost invitati la citeva evenimente si acum cred ca sunt mici Dumnezei, cu sau fara tocuri. a toate cunoscatori. si ca li se cuvin multe.
5. sa-ti pastrezi curiozitatea proaspata
te ajuta sa fii activ, sa te bucuri de ce ai si chiar sa descoperi lucruri. e un exercitiu aproape la fel de greu ca acela care cere sa renunti la ego, pentru ca atunci cind esti pe un teritoriu cunoscut, simti nevoia unei relaxari si ratezi multe lucruri.
6. sa fii onest, dar sa critici cu eleganta
pentru mine cele mai grele articole de scris sunt cele in care vreau sa critic pe cineva care a incalcat regulile pe care le consider de bun simt. imi ia cel mai mult timp, nu pentru ca e greu sa scrii “ai gresit”, ci pentru ca e mai dificil sa gasesti o cale eleganta prin care sa pui la punct pe cineva care ti-a incalcat teritoriul, fara sa-l executi cu cuvinte neortodoxe.
7. sa nu birfesti/ invidiezi
aceasta este o regula pe care am invatat sa o repect usor: cind cineva incepe sa discute despre altcineva la modul urit, anunt ca sunt prietena cu persoana in cauza si ca as prefera sa se incheie conversatia. sunt extrem de putini cei care mai persevereaza, dar stiu sa am un ton ferm si o privire… pe care prietenii o numesc dominant amenintatoare.
cu invidia e si mai simplu, pentru ca tine de propria persoana: in loc sa-l invidiezi pe celalalt pentru progresul lui, de orice fel ar fi, e mai bine sa te preocupe progresul tau si sa incerci sa fii putin mai bun decit ieri, in interiorul performantelor tale.
cred ca birfa si invidia sunt marile probleme nu doar ale online-ului , ci ale intregii societati romanesti.
8. sa nu traiesti ca o capusa online
sunt unii care isi fac imagine prin comentariile la posturile cu audienta/ de pe blog sau facebook. chiar cu link. o forma de a trai ca o capusa. ce ai facut tu, au facut – sau urmeaza sa faca – si ei, expus la modul ostentativ . ca sa-si expuna numele acolo unde e o posibila audienta. nu le accept pe blog ( sunt fericita ca a fost inventata tasta delete), ma enerveaza teribil pe facebook, dar stiu ca pe termen lung sunt o mare pierdere pentru cei care o fac.
9. sa nu te preocupe sa FII CEVA, ci sa FACI CEVA.
10. sa-ti aduci aminte mereu ca razboaiele cele mai mari sunt in mintea ta, nu in afara ei.
ultimele doua reguli, nu cred ca au nevoie de alte explicatii.
****
chiar cred ca pentru a trai frumos (in online, sau nu) e important sa ai un set de valori (scrise) la care sa te intorci din cind in cind, sa vezi ce mai respecti sau care sa-ti fie reper cind ai dubii cum sa reactionezi/ sau nu poti sa te temperezi. sa nu spui :”lasa, stiu eu sa reactionez”, pentru ca viata te pune in multe situatii si te provoaca de multe ori sa o iei pe drumuri ciudate; iar atunci esti nervos, stresat, ai o imagine deformata despre tine etc si se poate intimpla sa uiti care erau principiile tale, valorile tale.
Valorile sunt ca amprentele: NU SEMANAM CU CEILALTI, DAR URMELE PE CARE LE LASAM IN JUR NE DEFINESC SI NE IDENTIFICA .
Women on web, 27 aprilie 2012.
Cred că aceste reguli menţionate de tine au acelaşi grad de aplicabilitate şi în offline. Sunt reguli pentru a trăi frumos! 🙂
pai am si precizat ca sunt si pentru off line:) ca nu poti separa una de cealalta, tot tu ca persoana actionezi si cu calculatorul in fata si fara el.
[…] mult. Consider că vorbele mele nu i-ar face dreptate, așa că vă las să citiți singuri despre 10 reguli care te fac să trăiești frumos în online. Modul ei de a gândi și toate ideile expuse m-au făcut chiar să vreau să îmi fac și eu un […]
[…] în online. Le-am notat şi eu, dar nu are sens să le reproduc, Cristina le-a pus pe blogul ei aici. Trebuie să recunosc că sper ca într-o zi să fiu şi eu un public speaker la fel de bun ca […]
excelent si de bun simt
[…] Bazavan ne prezintă un set de reguli pentru a trăi fumos în online. Le puteți citi și voi pe blogul Cristinei, ceea ce vreau eu să vă spun este că ea a reușit să îmbine excelent timpul petrecut […]
[…] Cristina Bazavan, care a impartasit cu noi cele 10 reguli de Best Practice, pentru a trai Fericit in Online: […]
Bine punctat, scurt şi la obiect.
E printre puţinele articole pe care le citesc în ultima perioadă în care găsesc explicaţii simple, fără încercări de a părea un social media guru.
Cam asta e problema în blogosfera noastră minunată: toţi vor să pară ceva, iar de multe ori nu sunt. Şi prin articole îţi dai seama cum e omul ca personalitate şi cum gândeşte.
Acum îmi pare rău că s-a suprapus Women on Web cu obligaţiile mele din lumea ştiinţei. Probabil că ar fi meritat să ajung.
[…] Bazavan a tinut un discurs despre intoarcerea la bunul simt. Decalogul pe care l-a oferit salii vineri, nu a fost altceva decat un mod de a atrage atentia ca infuziile de ego, impresia ca lucrurile bune […]
[…] proiecte ambitioase, pe Bogdana pentru ca are o maniera proprie de a spune lucrurilor pe nume, pe Cristina pentru ca sala vibreaza de fiecare data infiorata la vorbele ei (daca cititi postul de dupa […]
[…] a prezentat 10 reguli de best practice pentru o viata fericita in […]
[…] aş fi vrut eu să fie. Vă spun sincer că nu a fost uşor să vorbesc după Bogdana Butnar sau Cristina Bazavan, excelente vorbitoare şi cu prezentări atât de pe sufletul meu încât simţeam că nu mai am […]
[…] zilele trecute pe blogul Cristinei Bazavan cateva reguli de bun simt care ar trebui sa ne guverneze viata (nu e musai sa fie astea, pot fi altele, insa trebuie […]
[…] Cristina ne-a recomandat sa ne setam si sa respectam un set de reguli “de bune maniere” in online, sa renuntam la ego si sa-i lasam pe cei care insista sa aiba ultimul cuvant, sa-l aiba! De asemenea, a subliniat ca este bine sa fii onest, dar elegant in critica. Evident, Cristina ne-a oferit cu eleganta-i specifica si alte invataminte frumoase, pe care va invit sa le consultati pe blogul ei, in articolul “10 reguli care te fac sa traiesti frumos pe online”. […]