Green-TeaGreen-Tea

ce mai beau romanii?

dupa ce am scris saptamina trecuta despre ceaiul verde, m-au cautat prieteni sa-mi spuna sau sa-mi ofere soiuri speciale de ceai verde pe care il cumpara din Franta sau Anglia.

daca ar fi sa ma iau dupa prietenii mei ar rezulta ca lumea cunoaste beneficiile ceaiului verde, numai ca tocmai am citit un studiu realizat de Lipton care spune ca :

În mod tradiţional, românii asociază „ceaiul” cu infuziile de plante, incluzând aici şi ceaiul verde şi ceaiul negru. Majoritatea românilor (83%) nu cunosc compoziţia ceaiului verde sau a ceaiului negru.

am mai scris si mai spun ceaiul verde e o importanta sursa naturala de hidratare, teina din ceaiul verde contribuie la relaxarea organismului, cafeina din ceai se elibereaza treptat in organism asa ca are un efect treptat, iar revitalizarea e pe termen mai lung decit efectul produs de cafea.

studiul sprijinit de Lipton mai spune ca 17% dintre români considera ceaiul verde ca fiind o alternativa mai sanatoasa comparativ cu alte tipuri de bauturi. (aici sunt si prietenii mei:) )

dar conform studiului, principalele motive pentru care românii sunt dispusi sa consume mai mult ceai verde sunt problemele de sanatate (15%) si dieta (9%), iar asta e din nou o trasatura a noastra de caracter: in loc sa bem preventiv si pentru intretinerea organismului nostru, facem asta ca sa ne vindecam de cine stie ce boala, cind ne ajunge cutitul la os.

eu militez aici, intr-o forma extrem de directa, pentru consumul de ceai verde in orice forma il gasiti – cald sau ice tea -, dar nu ca bautura terapeutica, ci ca inlocuitor pentru cafeaua de zi cu zi.

***

uite ce zice cel mai celebru nutritionist roman (poate si cel mai fanatic, pentru ca e obsedat de lucrurile sanatoase), dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii datorită proprietăţilor de prevenţie a anumitor afecţiuni. Fie că ne facem un ceai cald acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul verde este o băutură la îndemână în orice moment al zilei”.

***

altfel, ce beau romanii?

romanii beau cel mai mult apa imbuteliata (66,2%), secondata indeaproape de cafea (64%), pe locul trei clasându-se laptele (53,4%), ceaiul fiind ultima optiune (44,5%).

pe parcursul zilei, romanii beau apa si sucuri imbuteliate, in timp ce bauturile alcoolice sunt consumate mai ales seara (74,5%)

sunt curioasa in ce categorie va incadrati.

P.S. in curind va scot la un ceai… verde.

***

Studiul a fost realizat de Operations Research în perioada ianuarie – februarie 2012, pe un eşantion de 1200 de persoane, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

One Comment Published

12 years ago / Reply

Mie mi se pare ok ca romanii inca beau apa. Cat despre ceaiul verde, nu am date concrete si statistice, dar pe plaiurile unchiului Sam lumea bea multe bauturi dulci, acidulate si colorate.
Ceaiul e apreciat de anumite categorii de persoane aplecate spre un stil de viata sanatos.
sa nu uitam ca starbucks vinde cafea, si concepte bune de marketing… E greu cu ceaiul la asa concurenta….

Leave a Comment


five + = 14


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!