castigatoarele_200x200px (1)castigatoarele_200x200px (1)

siemens race: oameni si povesti

A fost ziua nr 1 din competitia Siemens Race in care 5 echipe cu cite 2 bloggeri alearga prin tara intr-un traseu plin povesti minunate. Asa cum stiti deja eu fac echipa cu Cristina Chipurici

Dupa prima zi de competitie suntem cu onor la mijlocul clasamentului, cu o frumoasa tendinta de a merge catre coada, intrucit la cele doua teste pe care a trebuit sa le facem singurele (fara ajutorul comunitatii de pe facebook) am terminat ultimele. (Astazi, 11 mai, pe la 16.00 avem din nou Quiz la care ne puteti ajuta sa mai recuperam din handicap, pentru ca raspunsurile le dati voi:) va fi  pe pagina mea de facebook. multumim de ajutor. )

Dar, daca nu reusim sa luam multe puncte la concurs, macar sa va spunem povesti frumoase, necunoscute inca.

**

9000 de colete sortate intr-o ora

“N” -ul din F A N courier (Neculai Mihai) si  F-ul ( Felix Patrascanu) au fost gazdele noastre la startul cursei si pentru prima data am avut acces in culisele unei firme de curierat. Daca va imaginati ca miile de plicuri si pachete care vin sau pleaca (d)in tara sunt sortate manual, uitati-va la aceasta fotografie

La Fan courier exista o banda de sortare a coletelor prin care pot trece 9000 de pachete pe ora si, da, sunt momente din zile cind e folosita la capacitate maxima.

Banda are un scanner care vede eticheta coletului si-l directioneaza in spatiul alocat orasului de destinatie. Exista benzi care pot fi “conectate” la masini si descarcarea sa se faca direct in mijlocul de transport.

Banda de sortare este o solutie tehnica Siemens, iar Niculai Mihai povestea ca initial au vrut sa lucreze cu o alta companie, dar solutia propusa de Siemens a fost mult mai eficienta (folosea doar o jumatate de hala, printre altele). Aceasta banda de sortare a fost printre primele din lume realizate asa si, ce mi se pare mie f tare, este ca banda a fost optimizata pentru Romania, dupa sugestiile celor care o folosesc: sunt 20 de containere prin care coletele pot fi stocate din doua parti, asta pentru ca 70% din marfa este din 20 de orase.

A-ul din FAN Courier vine de la Andrian (tot Mihai, frate cu Niculai) . Cei trei au incepit afacerea intr-un apartament de bloc la sugestia lui Felix care lucrase pentru o firma de curierat, dar nu-si imaginau ca vor ajunge la 2500 de angajati. Niculai  este absolvent de TCM, Felix de Drept , iar Adrian este profesor de sport si, aparent, niciunul nu are o legatura directa cu acest domeniu. Cind au vrut sa se extinda si sa-si ia o banda de sortare a coletelor au vizitat cele mai importante solutii tehnice din lume. Astazi, undeva la iesirea de Bucuresti, unde e sediul FAN Courier, se afla una dintre cele mai moderne asemenea benzi din lume.

***

Omul care s-a plimbat cu toate trenurile Sageata Albastra din Romania

Stiati ca in Romania este un domn care s-a plimbat macar o data cu fiecare dintre trenurile numite Sageata Albastra? sunt 120 asemenea trenuri la noi, toate sunt realizate de Siemens, iar Adrian Costache  le-a testat de la inceput.

“18 februarie 2003, era intr-o simbata. Atunci a venit primul tren Sageata Albastra; a fost dat in folosinta in martie”, isi aminteste Adrian Costache. In aproape 10 ani , trenurile care au calatorit in Romania au ajutat la optimizarea tehnica a sistemelor pentru alte productii care merg in lume, fara voia lor. Pentru ca drumurile noastre nu sunt cele mai line, iar caile ferate cele mai noi, aceste trenuri calatoresc in conditii speciale si fiecare piesa care este uzata e preluata de Siemens pentru a fi cercetata, determinind astfel situatii speciale in care pot ajunge componentele, informatii care au plecat catre centrele de cercetare.

Cind nu munceste pentru Siemens, Adrian Costache nu merge cu trenul. Dupa atitia ani de verificari si analize, are reflexul ca atunci cind se suie intr-un tren sa descopere in citeva minute zeci de caracteristici tehnice care ies din parametri:)

( foto Dan Dragomir )

***

O minciuna care a salvat sute de mii de oameni


Domnul inginer Petre Firan este pensionar. A lucrat pentru Electroputere Craiova si, desi n-are nicio pregatire medicala, este cel care a influentat viata multor medici si pacienti din Oltenia.

In 1987, pentru ca era prieten cu doctorul Camen ( un medic internist vizionar ), si-a riscat locul de munca si-a cumparat primul ecograf din oras (printre primele din tara) sustinind in actele justificative achizitiei ca este aparatura industriala pentru testarea materialelor. Ecograful – un aparat creat de Siemens – a fost dus la clinica din curtea Electroputere Craiova si a schimbat viata a mii de oameni.

Dincolo de pacientii care au putut fi mai bine diagnosticati ( au fost zile in care s-au facut peste 100 de investigatii si diagnosticari cu acest aparat si, de-a lungul timpului au trecut prin fat alui peste 100.000 de pacienti), medicina locala a inflorit. Inginerul de la Siemens care a instalat aparatul a invatat impreuna cu doctorul Camen cum sa fie folosit (exista doar referinte tehnice din carti, dar nimeni in zona nu avea practica pe un asemenea aparat, de fapt erau foarte putini in tara care stiau sa utilizeze un ecograf pentru ca erau 3 asemenea aparate in Romania). Zeci de medici au venit si s-au scolit pe acest aparat; s-a intimplat chiar ca tinerii medici care predau lectiile cu ecograful sa ii aiba profesori pe cei care ii invatasera medicina in facultate:)

In Craiova are loc anual un congres national de ultrasonografie la care vin medici din tara, dar si din strainatate, congres la care sunt prezentate cele mai noi tehnologii medicale destinate ecografiilor, dar putin mai stiu ca totul a plecat de la acea achizitie riscanta pentru domnul Petre Firan (ar fi putut fi oricind acuzat de deturnare de fonduri).

Iata procesul verbal de predare primire al ecografului de atunci, care este functionabil si astazi, desi nu mai este folosit (au ecografe mai performante). Aparatul se afla acum la Spitalul Filantropia din Craiova.

Cum a ajuns domnul Firan sa cumpere de la Siemens? “Eu lucram cu achiziile din strainatate si Electroputere cumpara piese de la Siemens. M-am dus la Bucuresti la doamna Eva de la Siemens , era in blocul cu Capsa, si i-am spus ce am vazut cu medicul Camen, ce vrem sa cumparam.”

Domnul Firan a fost cea mai placuta si mai emotionanta intilnire de ieri; avea emotii ca se intilneste cu noi si ca povesteste, din nou, despre acest moment  care a schimbat vietile unei comunitati. Ca sa fie sigur ca totul iese bine, isi scrisese pe o hirtie A4, de mina, povestea evenimentului si ne-a citit-o cu voce tremurata.

Se vedea cit de multa importanta avea pentru el faptul ca mai povesteste inca o data si cit de serios tratase intilnirea cu noi. F f f emotionant si gestul sau de a pastra procesul verbal de atunci. A fost constient ca e un moment istoric.

*

Intre tehnologie si minuni

Am vazut apoi, intr-un cabinet particular, al unuia dintre cei mai bine pregatiti medici internisti din Romania – doctor Mihaela Vancu -, un ecograf foarte spectaculos, produs tot de Siemens. viitorul in ecografie arata SF, acest ecograf poate realiza analiza sanului fara sa mai fie intruziv : pur si simplu preia imaginea reala si o transforma intr-o imagine 4D pe care o stocheaza separat. Cu informatia stocata medicul care diagnosticheaza poate face investigatii super spectaculoase, pentru ca poate testa elasticitatea tesutului, poate sectiona virtual paliere de 1 milimetru din san. procedura este noninvaziva.

Sunt 2 asemenea ecografe Siemens in Romania, unul la Craiova, altul la Bucuresti intr-o clinica privata, iar in Europa numarul acestor aparate nu depaseste degetele de la ambele miini: mai sunt 3 in austria, dar in vecinatatea apropiata, in tarile de pe linga noi, nu mai exista. Chiar sunt ultima tehnologie in materie si, daca aveti nevoie, va recomand cu incredere sa cereti sa vi se faca o investigatie cu acest aparat.

(revin cu adresele clinicilor)

Acest ecograf modern se afla in clinica doamnei doctor Mihaela Vancu, care a salvat multe vieti prin diagnosticarile sale cu tehnologia avansata (pentru care a facut sacrificii maricele: a aplicat pentru fonduri europene si, initial, s-a mutat cu socrii ca sa -si faca clinica in propriul apartament ). In cabinetul in care se faceau consultatiile, linga ecograful care arata ca un OZN, erau citeva fotografii de familie si mai multe icoane.

De unde se vede treaba ca si oamenii care au acces la cea mai inalta tehnologie cu care pot salva zeci de vieti, spera la minunile divine.

***

In Siemens Race mai participa Alex MaziluRazvan BaciuAlex Negrea– Adrian CiubotaruAndrei Crivăț– Marius SescuDan Dragomir – Răzvan Pascu .

6 Comments Published

12 years ago / Reply

Frumoasa experienta. E placuta sa cunosti oameni deosebiti a caror poveste merita sa fie cunoscuta si apreciata.

[…] mai scris Cristina Bazavan şi Răvan Baciu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if […]

[…] cunoscut oameni cu povești fascinante. Cristina și Alex au scris mai bine despre această […]

12 years ago / Reply

Din pacate, unii dintre medicii beneficiari ai acestui ecograf, care la vremea aceea erau ilustri anonimi au uitat despre acest gest.E mare lucru sa ai si caracter!

[…] îmbrăcate foarte frumos în cuvinte, aşa cum numai un jurnalist cu experienţă poate s-o facă. Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 2 | Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 3 | Siemens Race, ziua 4 | Siemens Race: ziua 5, […]

12 years ago / Reply

E bine cand o companie multinationala devine o companie care salveaza si influenteaza vieti. Felicitari.

Leave a Comment


six − = 0


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!