olyoly

despre orbi si regine

15 octombrie este ziua in care Regele Ferdinand I a fost incoronat ca Rege al Romaniei, dar este si Ziua Internationala a Nevazatorilor motiv bun sa va povestesc o intimplare cu regine si nevazatori.

 

in Bucuresti, linga stadionul national exista o scoala pentru nevazatori, Scoala Regina Elisabeta creata special de fiica regelui Ferdinand si a reginei Maria, Elisabeta de Romania.

trecusera aproape 80 de ani de cind un pusti de 13 ani care era orb de la 3 ani inventase un nou sistem de citire special pentru orbi. tinarul se numea Louis Braille, iar alfabetul pe care l-a creat ii poarta numele.  Elisabeta de Romania isi dorea un centru care sa reaseze bazele invatamintului pentru nevazatori si a facut eforturi uriase ca sa faca rost de bani pentru scoala respectiva. a scris celor mai importante Case Regale, i-a scris chiar si presedintelui Roosevelt , a facut evenimente de stringere de fonduri cu obiecte create de nevazatori.

a gasit un nume cu valoare de simbol pentru loc, Fundatia Vatra Luminoasa si din 1920 cartierul intreg a preluat numele fundatiei. e singurul cartier din europa care poarta numele unei institutii de nevazatori.

**

si astazi e scoala la Vatra Luminoasa si, daca n-ar fi intervenit o sedinta importanta pentru domn profesor Catalin Nicolaidi, astazi as fi invatat putin din alfabetul Braille. voi invata insa zilele viitoare.

fac acest experiment pentru ca am dorit sa ajut (pro bono) la popularizarea unei initiative : in Romania au inceput sa apara produse care au inscriptionate continutul in limbaj Braille. astazi se aniverseaza un an de cind laptele Oly a fost lansat pe piata cu un capac cu explicatii in Braille, un ajutor imens pentru nevazatori.

daca va uitati cu atentie la acest capac vedeti si inscriptionarea Braille.

 

***

e frumos ca astazi aniversam public incoronarea Regelui Ferdinand si ca ne intoarcem la originile noastre ca sa ne apreciem adevaratele valori. exemplu cu scoala creata de Regina Elisabeta e doar inca o urma lasata in educatia noastra de regalitate. e momentul sa invatam sa vedem ce e cu adevarat valoros.

One Comment Published

12 years ago / Reply

Sa fiu sincera, am fost foarte fericita sa aflu ca ochii mei nu au lenevit, in urma vizitei la oftalmolog, zilele trecute.
Dar adevaratul motiv de fericire este acum semnificatia nedeslusita a zilei de azi.
Prima data am observat explicatii traduse in Braille pe ambalajul unui medicament.-Nu mi-a luat mult sa- mi dau seama, insa azi am constientizat ca oamenii nevazatori ” vad” lucrurile cu o sinceritate si logica ce le depasesc pe ale celor cu ” ochii deschisi” , aratand astfel ca merita un loc in societate, printr-un mijloc genial.- Chiar nu merita sa inchidem ochii fata de asemenea articole si oameni!

Leave a Comment


one × = 9


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!