icricr

dl Andrei Marga despre dl Andrei Plesu “un frustrat in fata istoriei” :(

domnul Andrei Marga a trimis un comunicat de presa in urma cu 3 ore. simbata la prinz. ca sa ne spuna ca dinsul crede ca dl Andrei Plesu este “un frustrat in fata istoriei”.

simbata la prinz, biroul de presa al ICR trimite un comunicat de presa ca sa rezolve o problema de orgoliu a domnului Marga si n-as vrea sa-i intreb pe angajatii de acolo cam cit i-a presat sa publice creatia sa artistica. daca o analizam remarcam: frustrare, furie, un ego imens (aproape ca pare un mic Dumnezeu), aroganta. si dincolo de toate, intr-un limbaj care se vrea pretios – pendant – elegant, o mare aroganta si o incredibila, ma iertati, mitocanie.

textul este integral mai jos. l-am citit si am un singur gind: oare ce ia domnul Marga? as vrea sa ma feresc toata viata de ce ia dumnealui.

***

in lumea mea, mai putin pretioasa si mai putin dornica de afirmare or de recuperare a onoarei patate, cind cineva are o problema cu altcineva ii da un telefon, ies la o cafea si isi spun parerea.

***

De la: Biroul de Presă <biroul.presa@icr.ro>
Data: 23 februarie 2013, 13:22
Subiect: Andrei Marga, Ochiul curtii
Către:

*

OCHIUL CURTII

Andrei Marga
23 februarie 2013

L-am tratat mereu pe Andrei Plesu cu un amestec de colegialitate si condescendenta. Fiind impreuna in Guvernul Radu Vasile, l-am pus alaturi de cei pe care i-am tratat cu respect. Devenind intre timp, se pare, ochiul curtii, Andrei Plesu ma ataca, inauntrul unei ofensive mai largi impotriva a tot ceea ce este viu si promitator in tara, dupa aprilie 2012, cand a inceput schimbarea regimului din Romania. Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristina Anghel, Ioan Ghise, Petre Roman sunt, de asemenea, tintele sale. Nu merita sa comentez sfatoseniile unui frustrat in fata istoriei. Cu toate acestea, fac cinci mentiuni.

In primul rand, nu exista nicio proba pentru sustinerile sale in ceea ce ma priveste. Eu nu am fost servitorul unei curti ce va sfarsi intr-o detestare generala. Eu nu am discutat niciodata despre modele in politica si nici nu am turnat vreodata pe cineva. Acum observ – cum, de altfel, banuiam – ca Andrei Plesu si invataceii sai nu par straini de dosariada menita sa-i compromita pe intelectuali, de la Adrian Marino incoace, precum si pe cei care mai pun in miscare lucrurile. Pe scurt, Andrei Plesu vorbeste fara probe, ceea ce, in conditii normale, ruineaza un moralist.

In al doilea rand, Andrei Plesu a folosit, ca putini altii in aceasta tara, bani publici pentru o promovare personala chestionabila. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, caci fiecare lupta pentru recunoastere. Poti avea insa o constiinta curata cata vreme tu nu ai promovat decat ca favorit al oricarui regim? Las raspunsul in seama fiecaruia.

In al treilea rand, Andrei Plesu se opinteste sa discute situatia Romaniei care, precum in orice tara europeana, depinde de politica. Andrei Plesu vrea imposibilul: sa ne convinga de faptul ca el nu face politica, atacand politica schimbarii unui regim. I-as spune direct ca greseste, caci nu se pot pacali la infinit oamenii cu un discurs pretins „apolitic”, intr-o situatie evident dependenta de politica. Aproape toate textele sale acre contin aceasta ipocrizie: inlocuirea discutiei politice propriu-zise cu consideratii laxe, moral-estetice, despre orice.

In al patrulea rand, Andrei Plesu, gratie unor imprejurari pe care nu le discut aici, intampina putine critici si alternative cunoscute de public la discursul sau. El este tratat cu complezenta pentru ca este mereu simpatic, cum isi doreste. In fapt, ce propune Andrei Plesu? Efectiv nimic. Avand respect pentru sarmul sau de cafenea, nu pot sa nu reiau o maxima: „toate florile sa infloreasca”. Adaug insa ca de aici nu rezulta ca toate fructele sunt bune.

In al cincilea rand, venind din provincie, nu stiam de organizarea in haita decat la lupi. Imi pare rau sa o regasesc la unii concetateni, care participa la incercari de sfasiere comandate. Nu mi-e teama. Sunt doar dezamagit.

Inchei cu o observatie in treacat, promitand sa revin, daca va fi cazul. In epoca libertatilor si a deschiderilor, Romania a fost impinsa, din pacate, in stagnare si saracie. Ea are nevoie, simplu spus, de o reconstructie, in care orice forta promitatoare este de salutat. Andrei Plesu se face ca nu vede toate acestea. El ramane ochiul vigilent al curtii.

————————————

Institutul Cultural Român

Direcția Comunicare

Aleea Alexandru nr. 38

sector 1, Bucureşti

tel. 031 7100 622

www.icr.ro

2 Comments Published

10 years ago / Reply

Maxima citata de Marga, “toate florile sa infloreasca”, este aproape identica cu celebrul slogan al lui Mao Tze Dun “sa infloreasca 100 de flori”. Poate ca ICR porneste o revolutie culturala de model chinezesc 1966. In felul acesta eradicam si somajul, deoarece exista inca multe canale nesapate in Romania. Multumim din inima partidului si tovarasului Marga pentru inteleapta conducere.

10 years ago / Reply

Pentru mine Marga ramane un bufon ce vorbeste in sinonime. Mi a fost antipatic inca de cand i am fost student, si trebuia sa scult povestile unuia din care nimeni nu intelegea nimic. Ca domnul Marga are acest complex de superioirtate stie mula lume, dar ca student, sa te simti frustrat, pentru ca profesorul tau, in loc sa te educe te face sa te simti mic, e ilogic. Culmea, tocmai logica mi se preda.
Nu o sa inteleg de ce oamenii continua sa se atace public. Probabil tocmai din cauza politicii, atat de necesare in viziunea unuia care uita ca in afara de sinonime si politica, exista viata!
Felicitari Andrei, este foarte constructiv acest atac. Toti suntem mai fericiti….nu.

Leave a Comment


two × = 16


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!