capture-20150409-134431capture-20150409-134431

Experiment social despre rasism in Lituania

Text de Raluca Antuca

Acesta este un experiment social care dorește să promoveze un website lansat recent în Lituania. Aici găsești sfaturi despre cum trebuie să reacționezi la hărțuirea rasială, homofobă și de alte feluri, la insultele din mediul online, dar și din cel offline- pe stradă, la școală, la muncă…

Au invitat zece oameni (nu actori profesioniști) să participe la un casting pentru un spot publicitar. Nu le-au dat alte detalii, iar când aceștia au ajuns, i-au rugat să aștepte puțin pe hol. Habar nu aveau că erau filmați cu camera ascunsă.

Lângă fiecare dintre aceștia stătea un imigrant de culoare care se uita pe tabletă. La un moment dat, acesta le cere să îi traducă un mesaj pe care l-a primit pe Facebook. Fețele oamenilor se schimbă atunci când îl citesc și își dau seama că este un mesaj rasist. Cei din spatele experimentului au vrut să vadă cum reacționează oamenii în astfel de situații, care nu sunt deloc ușor de menajat. Pe cât de diferiți sunt oamenii din video (vârstă, sex, înfățișare), pe atât de diverse sunt răspunsurile lor.

One Comment Published

9 years ago / Reply

Poate lituanienii nu sunt rasisti sau homofobi, dar cu siguranta sunt xenofobi. Spotul foarte reusit si extraordinar de bine nimereste in emotii. Nu sunt o persoana rasista si nici xenofoba, dar ca persoana ce traieste de cativa ani in afara Romaniei mi se pare foarte importanta si cealalta fata a medaliei. Inainte de a face dintro natiune eroi, cred ca ar trebui putina documentare pe tema ei. Ma refer aici la pozitia atat sociala cat si politica fata de una din minoritatile ei, anume cea poloneza. Nu vreau sa intru in polemici, ci pur si simplu am semnalat faptul ca, exista si atribute negative ale societatii lituaniene, care nu pot fi omise cand sunt prezentate alea pozitive.

Leave a Comment


seven − = 5


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!