expo suhd cursexpo suhd curs

Am sa fiu curator pentru prima galerie de arta digitala din Romania.

In propozitia “am sa fiu curator pentru prima galerie de arta digitala din Ro” sunt multe nedumeriri, dar ea este foarte adevarata si se va intimpla curind.

Eu am sa fiu curatorul, adica sunt responsabila pentru fiecare dintre lucrarile pe care le voi alege. Si ca sa nu existe discutii despre priceperea mea, iau cursuri de curatoriat de la curatorii Artmark.

“Galerie de arta digitala” e ceva foarte complicat pentru Romania (cam peste tot in lume) pentru ca abia acum incep sa apara “artistii digitali” plus ca, atunci cind auzi pentru prima data termenul, stai si te gindesti “cum sunt expuse lucrarile digitale intr-o galerie?”

*
Aici intervine provocarea.

Samsung a lansat o noua gama de televizoare SUHD TV care, prin noile tehnologii incorporate, alături de design-ul curbat, te transpun în mijlocul acțiunii, pentru o experienţă de vizionare mai intensă.

Cum SUHD TV este cel mai bun dispozitiv prin care arta digitală poate fi exprimată în cel mai mic detaliu datorita principalelor beneficii oferite: gama de culori care prin tehnologia Nano Crystal Color oferă cea mai ridicată puritate a culorilor reușind să transmită acuratețea dorită de artist, contrastul și luminozitatea, dar și designul minimalist, vom face prima galerie de arta digitala din Romania, pe Samsung SUHD.

*
In acest moment sunt la stadiul in care ma bucur ca am intilnit-o pe Ioana Ciocan (curator Artmark) ale carei proiecte minunate le stiam si sper sa invat putin putin ceva despre curatoriat de la ea.

In prima noastra intilnire a povestit cum in Romania, in alte vremuri, curatorii erau cei care stergeau de praf colectiile din muzee:)

Am invatat putin despre pasii pe care-i face un curator in pregatirea conceptului pe care-l va avea expozitia la care lucreaza – care poate pleca de la un cuvint/ de la o stare, sau poate pleca de la artistii din zona in care vrea sa duca expozitia.

In zilele viitoare incep sa caut artisti digitali si, sub supravegherea Ioanei, am sa incerc sa fac un concept pentru o mini expozitie digitala.

Va astept cu drag orice propunere de artist digital, e o ocazie unica sa fie descoperiti si de publicul larg dar si de oamenii de arta, intrucit expozitia va fi la Artmark in conditiile tehnice ( atit de necesare pt un asemenea tip de expozitie) cele mai bune in acest moment, pe televizoarele Samsung SUHD.

Am sa va prezint aici lucrarile, le vom vota si cele alese vor putea fi vazute in prima galerie digitala la Artmark pe televizoarele Samsung SUHD.

In acest moment stiu doar cuvintele si starea care ar trebui sa fie temelia pentru mica mea expozitie, sa speram ca dupa un research bogat vom si descoperi artistii digitali care au aceeasi directie de exprimare cu ceea ce imi doresc eu sa va transmitem cu aceasta expozitie. Cum spuneam, orice propunere din partea voastra e binevenita, mai ales ca – sunt sigura – vom bucura si un tinar artist care va avea astfel o participare la o expozitie cu multa promovare. Lucrarile lui se vor afla si pe un site special, al acestei campanii, care va fi facut public in curind.

revin curind cu detalii despre evolutia proiectului.

mai sunt in acest proiect special Maurice Munteanu, Sanziana Pop si Janina Nectara.

4 Comments Published

9 years ago / Reply

Ce initiativa frumoasa! In tot ce ai descris pana acum, cred ca Razvan Dumitru s-ar potrivi perfect in aceasta galerie. Cel mai nou proiect al lui este Spoof: https://www.facebook.com/spoofart?fref=ts + multe alte creatii geniale!

9 years ago / Reply

Buna Cristina,

Eu sint un tinar artist digital si de mult imi doresc sa imi pot expune picturile. Am peste 60 de piese. De ani de zile tot evaluez cum si unde mi-as putea expune lucrarile, cum as putea sa le fac cunoscute si in acelasi timp sa le protejez.
M-ar bucura sa pot intra in legatura cu echipa din proiect si sa imi evalueze picturile. Este posibil ?

Multumesc,
Diana

9 years ago / Reply

Cum SUHD TV este cel mai bun dispozitiv prin care arta digitală poate fi exprimată în cel mai mic detaliu datorita principalelor beneficii oferite: gama de culori… aceata afirmatie a dvs (face parte din articol) este doar partial adevarata. Tehnic vorbind, noile SUHD au intr-adevar paneluri noi (adancime de culoare pe 10bit fata de restul tv-urilor care au 8bit), reusind sa afiseze un spatiu de culoare extins. Acest lucru nu este insa suficient pentru a afisa corect imaginea (utopic vorbind -redarea exacta a reflexiei creatiei, coceptului, profunzimii, luminantei, crominantei, corelarea sursei video masterizata si post procesata de artist, transpunerea viziunii lui pe display) Aceste obiective pot fi atinse prin efectuarea unei calibrari individuale ale display-ului aceasta constituind o noutate pentru Romania. In link-ul atasat este ”prezentat” un SUHD pregatit de ”competitie”, optimizat asa afiseze ”asa cum trebuie” semnalul sursa, garantand utilizatorului redarea corecta a imaginilor http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue65js9000-201503154027.htm Deocamdata in Romania avem un singur profesionist certificat ISF https://www.imagingscience.com/dealers.php?search=Romania , posesor al unor cunostinte vaste in domeniu avand aparatuta de etalonare (calibrare), dedicata si metrologizata conform standardelor ISF si ITU-R https://www.imagingscience.com/ Recomandarea mea ar fi sa il contactati si sa dezbateti pe larg subiectul de nisa. Succes!

9 years ago / Reply

Nu mai exista 115? Era o galerie de arta digitala cu care am colaborat in trecut. (http://www.115.ro/en/index.htm). Am organizat pentru ei un eveniment atunci cand au adus-o in tara pe Aya Kato, o japoneza care are in portofoliu de la ilustrarea unor carti de Edgar Allan Poe, la videoclip pentru Tori Amos. Si care are niste lucrari senzationale, care au fost expuse si in Romania.

Leave a Comment


three − 1 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!