breast-cancer-survivors-mastectomy-tattoos-art-2breast-cancer-survivors-mastectomy-tattoos-art-2

Tatuajele ca terapie pentru femeile cu cancer mamar

Text de Raluca Antuca

Acum ceva vreme, Angelina Jolie a făcut o decizie care a creat mare vâlvă în mass-media și nu numai. Decizia de a-și face dublă mestectomie, deși nici măcar nu fusese diagnosticată cu cancer a împărțit opinia publică în două tabere: cei care au încurajat hotărârea de a preveni orice suferință și cei care au considerat că a te grăbi în privința unor lucruri atât de serioase este prostie curată, mai ales când acționezi pe corpul tău.

Această chestiune este subiectivă și fiecare decide ce face cu propriul corp, fie că vorbim de lucruri făcute din obligație sau plăcere. Un lucru este cert… o astfel de intervenție chirurgicală lasă urme fizice, dar și psihice.

Ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, mestectomia înseamnă îndepărtarea tumorii, primul pas în procesul de tratare a cancerului mamar, adică îndepărtarea prin intervenție chirurgicală a unei părți sau chiar tot sânul. Această procedură poate salva viața unei femei care suferă de această boală. Doar că acele cicatrici care rămân pe corp zdruncină încrederea în sine a unei femei.

Din acest motiv, s-a creat o platformă P Ink care aduce într-un singur loc artiști tatuatori dispuși să realizeze tatuaje în zona cicatricilor produse de mestectomie. David Allen, unul dintre aceștia, a mărturisit că ei transformă zonele malformate clinic prin artă, adică sterilul devine senzual. Pentru unele femei, a tatua acea zonă înseamnă a redobândi ceea ce au pierdut.

Mai jos aveți câteva exemple.

Leave a Comment


three + 5 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!