premiul pt debutpremiul pt debut

TIFF 2015, Cistigatorii cei mai tineri: Nicolae Constantin Tanase si Ivana Mladenovici

ca sa incheiem frumos postarile despre TIFF2015 ma gindesc sa va povestesc cite ceva despre cistigatori.

dincolo de cistigatorii “internationali”, am doua mentiuni speciale de facut.

Premiul pentru Debut – pentru filmul lui Nicolae Constantin Tanase , Lumea e a mea, un film care a fost vazut pentru prima data de public, orice fel de public, aici la TIFF, un film facut de un tinar premiat la Gopo anul trecut, la categoria tinara speranta. Nicolae Constantin Tanase spune cu filmul lui o poveste despre o adolescenta si, chiar daca se simte ca e film la debut, are ceva autentic in tot ce e acolo. Si asta nu tine neaparat de faptul ca si regizorul e tinar (chiar daca nu chiar adolescent), ci cred ca tine de curajul lui de a distribui in rolul principal o pustoaica de virsta personajului de pe ecran, chiar daca nu era o actrita profesionista.

Nicolae Constantin Tanase e unul dintre tinerii care sunt legati de festivalul de teatru de la Alexandria, Ideo Ideis, si are curajul nebun al tuturor celor din acel grup (chiar daca “profesionistii” teatrului sau filmului ii contesta pe alocuri). Din acelasi grup de la Ideo Ideis a venit anul acesta la TFF si Alexandru Ion in programul 10 pentru film (actori de teatru care au fost selectionati din toata tara ca sa intilneasca producatori, directori de casting etc pentru a le facilita accesul mai rapid la industria cinematografica)

Revenind la premiul pentru debut, Lumea e a mea , filmul lui Nicolae Constantin Tanase, sa mai punem putin context. Premiul a fost oferit de Raiffeisen Bank (care iata e consecvent cu deviza sa “sustinem filmul romanesc”), dar dincolo de valoarea lui din acest moment,  premiul acesta ii aduce tinarului Tanase niste puncte frumoase intr-un eventual concurs la CNC pentru un alt  film. Adica isi va mai produce si el ceva bani pe drumul pentru o cariera in cinematografie.

*

A doua mentiune e tot pentru o tinara, o regizoare foarte foarte speciala Ivana Mladenovic care a fost desemnata cistigatoarea Transilvania Pitch Stop Development Award cu proiectul The Soldiers (Soldații). Ivana  este absolventa de UNATC, a fost si ea premiata la Gopo in anii trecuti, iar cu acest film – aflat in faza de proiect – a intrat si pe lista scurta de la Cinelink la Festivalul de la Sarajevo, a luat si ceva finantare de la CNC si e pe drumul bun ca sa intre in lucru. Producatorul acestui film este Ada Solomon, iar asta inseamna ca nu se va lasa pina cind nu va ajunge pe ecrane in cea mai buna forma posibila.

Filmul Ivanei e dupa cartea omonima a lui Andrei Schiop.

*

Vestea buna e ca nu se va mai vorbi de un Nou Val al cinematografiei romanesti, ci de generatii care-si predau frumos stafeta si alerga impreuna ca sa ne bucuram noi spectatorii.

foto Adi Bulboaca.

P.S. cel mai premiat film al serii a fost Despre oameni și oi, un film norvegian care a obtinut in urma cu doua saptamini  Un Certain Regard la Cannes. La TIFF a luat Premiul Special Al Juriului, dar si premiul publicului.

Premiul cel mare al festivalului, Trofeul Transilvania, a fost cistigat de catre Incendiul (El incendio / The Fire) in regia lui Juan Schnitman.

Comoara (regia Corneliu Porumboiu) a primit Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj

Leave a Comment


four × = 12


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!