prima doamna carmen iohannisprima doamna carmen iohannis

despre discretie

sunt unii oameni care au in singe discretia. nu simt nevoia sa spuna multe, pastreaza informatiile simple ca si cum ar fi secrete majore pentru ca mintea lor nu gaseste rostul in a plimba o informatie care nu e de interes pentru altcineva.

sunt alti oameni care si-au educat discretia. au invatat ca e bine sa nu plimbe informatiile, sa nu ”dea din casa” pentru ca asa e frumos si politicos.

discretia asumata, pur singe, o intilnesti foarte mult la oamenii pur singe. albastru sau nu.

*

in lumea comertului luxury pur singe, in care oameni isi permit extravagante de dragul  experientei si, uneori, al traditiei (ca de ex, sa fie prins un peste si trimis  viu cu avionul la mii de km distanta, intr-o anume zi a saptaminii ca sa fie servit la cina in mai putin de 24 de ore), discretia celor care presteaza serviciile e o regula de baza a meseriei.

nimeni dintre angajatii unui magazin care vinde produse de lux – dar adevarate produse de lux – nu se va lauda cu numele clientilor sai.  e parte din eticheta.

si e o regula de bun simt.

*

noi avem multe de invatat despre discretie. inca ne mai luptam cu egoul si ne place sa ne laudam cu micile victorii, uitind ce inseamna protocolul si eticheta comportamentala in lumea luxury pe care unii dintre producatorii locali o sustin foarte bine.

scriu asta pentru ca mi se pare nedrept si incorect cum procedeaza designerii romani care, bucurosi ca Prima Doamna, Carmen Iohannis, se imbraca in creatiile lor, dau imediat comunicate de presa sau posteaza pe facebook – spatiu public, deci –  detalii despre material, croiala, modalitatea de achizitionare ca sa-si asume rapid paternitatea creatiei, uitind ce inseamna eticheta.

cred ca ar trebui stabilit un cod de etica in asemenea situatii ca sa nu ne mai trezim in presa cu informatii triviale care nu pozitioneaza designerul in categoria luxury, desi munca lui/ei e de calitate si nu serveste nici clientei lor.

*

de ex, e usor sa ne uitam cum niciun creator care a imbracat-o pe Kate Middleton n-a dat comunicate de presa ca sa puna repede pe haina eticheta cu numele sau.

cind in lumea luxury e prea mult ego se pierd clasa si rafinamentul si se ajunge la ceva ce are legatura mai strinsa cu ”milionarii de carton care vor sa epateze” decit cu ”nobilii pur singe”.

si da, cred ca si partea de protocol a Presedintiei ar trebui sa reglementeze cumva aceasta situatie care, inainte de orice, tine de lipsa unor reguli si de educatie.

*

am mai scris si despre adevaratele structuri umane de calitate vs discretia si bunul simt rasadite peste noapte

5 Comments Published

9 years ago / Reply

Am vazut ca Doamna Iohannis posteaza pe pagina personala de facebook numele designerilor a caror creatii la imbraca. Daca Dumneai anunta public aceste lucruri, si nu face secret aceste aspecte, atunci ce pretentii putem avea de la ei?

9 years ago / Reply

doamna Iohannis nu are pagina de Facebook, a fost si o comunicare oficiala in acest sens.
e un fake

9 years ago / Reply

“de ex, e usor sa ne uitam cum niciun creator care a imbracat-o pe Kate Middleton n-a dat comunicate de presa ca sa puna repede pe haina eticheta cu numele sau.” – nu o fac pentru ca nu au nevoie din moment ce fiecare trust de presa de la un pol la altul al pamantului scrie despre ce anume poarta Kate.

“cind in lumea luxury e prea mult ego se pierd clasa si rafinamentul si se ajunge la ceva ce are legatura mai strinsa cu ”milionarii de carton care vor sa epateze” decit cu ”nobilii pur singe”.” – poftim? Lume luxury? Unde? In Romania? Iar cateva comunicate de presa in Romania reprezinta cu greu prea mult ego. Poate mai degraba incearcarea disperata a designerilor de a se tine in fata in conditiile in care nu au parte de expunerea designerilor care o imbraca pe Kate.

Si ca sa ma intorc putin mai sus “in lumea comertului luxury pur singe, in care oameni isi permit extravagante de dragul experientei si, uneori, al traditiei (ca de ex, sa fie prins un peste si trimis viu cu avionul la mii de km distanta, intr-o anume zi a saptaminii ca sa fie servit la cina in mai putin de 24 de ore), discretia celor care presteaza serviciile e o regula de baza a meseriei.” – ce legatura are regulamentul strict al angajatilor dintr-un domeniu cu discretia educata? Si ce legatura are zona luxului care plimba pestele cu avionul cu designerii romani?

9 years ago / Reply

ma tem ca nu ati inteles nuantele articolului meu.
sunt sigura ca greseala e la mine ca n-am fost suficient de priceputa sa va explic.
cititi alte lucruri, pe alte site-uri. e mai eficient

9 years ago / Reply

la acest nivel un contract in care sa fie stipulate toate cauzele este obligatoriu.

Leave a Comment


six − = 5


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!