LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto2LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto2

Carti care blocheaza traficul in lupta antipoluare

Text de Bianca Ion

Un grup de artisi a transformat un drum intr-un rau de carti stralucitoare pentru a lupta impotriva poluarii, zgomotului si a traficului.

Instalatia de arta interactiva poarta numele de “ Literature vs. Traffic”, creatorii fiind un grup de artisti anonimi numiti Luzinterruptus, din Madrid, Spania. Proiectul a transformat strada Hagerman din Toronto, Canada intr-un rau format din 10.000 de carti donate de Armata Salvarii. Pietonii si vizitatorii au fost incurajati sa aleaga o carte si sa o ia cu ei acasa.

Prezentarea programului a avut loc in cadrul festivalului de arta Toronto Nuit Blanche 2016, o sărbătoare anuală in care o intreaga noapte este dedicata artei contemporane.

Raul de carti reprezinta un protest simbolic impotriva efectelor traficului urban iar pentru o noapte pietonii au avut parte de un moment linistit pe strazi, fara poluare, trafic sau galagie.

A fost nevoie de 12 zile și 50 de voluntari pentru a instala proiectul care a fost finalizat în timp util pentru festivalul care a avut loc pe 1 octombrie. Potrivit organizatorilor, cartile au fost luate de vizitatori in 10 ore.

Luzinterruptus este cunoscut pentru utilizarea luminii ca materie primă in realizarea artelor urbane cum ar fi “Literatura vs. trafic”. Acelasi proiect a fost instalat la Madrid, New York și în Melbourne. Grupul utilizează adesea materiale donate sau materiale reciclabile pentru proiectele lor și de asemenea lucreaza cu voluntari.

Începând cu anul 2008, Luzinterruptus a creat diferite proiecte și a fost angajat pentru a lucra in diverse evenimente de artă pentru muzee.

Si in Romania, editura Litera organizeaza o data pe an un program de  promovare a lecturii, expunand in Centrul Vechi, pe o intreaga strada, carti pe care trecatorii le pot lua acasa.

LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto4 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto5 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto9 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto13 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto16 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto17 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto30 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto36 LuzinterruptusLiteratureTrafficToronto44

Leave a Comment


5 × = twenty five


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!